Örömautózás a Hungaroringen

Estimated read time 9 min read

 

2016-ban Nyolcadik alkalommal Örömautózás a Hungaroringen

Az ÖRÖMAUTÓZÁSRÓL

Az Örömautózás nevű eseményt négy versenyző hívta életre Kiss Ági és Laboncz Katalin navigátorok, Stróbl Balázs, egykori rallye versenyző, valamint akkori navigátora Szilassy Arnold. Az évek alatt, mint egy erős négyesfogat vitték előre a rendezvényt, így mára az élet több területről is csatlakoztak hozzájuk szervezők, kiállítók és autóztatók – pályaautó és rallye versenyzők mellett, motoros klubok és egész napos program várja a gyerekeket és családjukat a Hungaroringre. Ezt a napot, mely évek óta megrendezésre kerül egy daganatos fiú, Kléri Ádám rajongása és sajnálatos halála ihlette.

oromautozas-rallye-tabla-2016

Szeretnénk felhívni a figyelmet arra is, hogy mekkora felelőséggel és áldozattal jár a súlyos betegségben szenvedő gyermek ápolása. A család, a barátok és a környezet mennyi támogatást tud adni, a szülőknek és a gyermeknek a gyógyulás felé vezető úton. Az Örömautózás sikerét mutatja, hogy az elmúlt években, már túlmutat a nap az autóversenyzésen, mert egyre több motorsporthoz kötődő szervezet, olimpikon, színész és ismert ember, valamint vállalat csatlakozik az eseményhez.

Az idei Örömautózás “nagykövete” Dr. Tóth Frank 256-szoros, Világkupa és Európa Bajnok vízilabdázó, négy gyermek édesapja, aki azonnal vállalta, az esemény képviseletét. Minden évben az autóversenyzők mellett, más sportágak képviselői is az esemény mellé állnak, hogy felhívják a figyelmet a családra, az egymásra figyelésre és lehetőségek szerint a korai felismerésére a betegségeknek.

Tudjuk, hogy az élmény gyógyít, a mosoly, a jókedv erőt ad. 2015-ben már közel ötszáz gyermek és családja felejtette el a mindennapokat és gyógyult a felhőtlen kikapcsolódással és élményterápiával. Idén október 22-én, szombaton kerül sor a beteg gyerekek örömszerzésére a Hungaroringen.

Mára már egyre többen gondolják, hogy a kórházi ellátás mellett a lelket is gyógyítani kell és ezáltal gyógyulnak a fizikai betegségek is. Ehhez azonban élményre, örömre van szükség. Az Örömautózás Csapata ezt igyekszik együttes erővel megadni a beteg gyerekeknek és családjaiknak. Orvosi engedéllyel buszokkal és autóval hozott gyerekeknek nagy élményt ad minden évben az Örömautózás a versenyautókban, igazi versenyzőkkel. Átélhetik, milyen érzés versenypilótának lenni. Az autózás mellett többféle programot biztosítunk még számukra, 3D szimulátorok, trambulinok, kismotorok, arcfestés, játékok, bohócok, lufihajtogatók, teszik varázslatossá és meseszerűvé a szombat délutánt a sok – sok színes ajándék és program mellett a támogatóinknak jó voltából. Sok gyermek vágya teljesült azzal, hogy a rendezvény helyszíne idén is az autósport egyik fellegvára, a Hungaroring. Így a kis betegek a magyar példaképeik nyomdokain körözhetnek, mint például Michelisz Norbi és Kiss Norbi.

Beszélgettünk a szervezőkkel számukra mit jelent az Örömautózás. Milyen nehézségek és kompromisszumok árán jutottak el a most már 8. alkalommal megszervezett eseményhez. Fáradságot és erőt nem kímélve fogtak bele ebben az évben is.

Kiss Ági, navigátor – Örömautózás főszervező

– Nőként, anyaként milyen érzés évről évre belevágni az Örömautózás szervezésébe?

– Minden évben nagy rajtunk a nyomás, a gyerekek kora tavasszal érdeklődni kezdenek, hogy mikor autózhatnak. Ilyenkor indul a Hungaroringgel az egyeztetés. Amikor pozitív választ kapunk, jó érzéssel tölt el, hogy igent mondhatunk a gyerekeknek. Ezután örömmel látunk hozzá a legapróbb részletek megszervezésének is. Nagyon jól együttműködik a szervezőcsapat, öröm velük dolgozni! Anyaként engem személy szerint boldogsággal tölt el látni az Ő örömüket! Hiszem, hogy ha csak egy kicsivel, de hozzájárulhatunk a gyógyulásukhoz, ezt látom az arcukon. Nehéz megállni sírás nélkül, de ez a nap végére mindig boldogsággal teli. A betegség tudat bennünk, felnőttekben van, nem a gyerekekben!

– Mi a szülők visszajelzése felétek?

– A szülők nagyon örülnek, hogy segítségükre vagyunk a gyermekek napjainak megszínesítésében. Hálásak nekünk, hogy legalább egy napra Ők is kikapcsolódhatnak, miközben a gyermekek szórakoznak.

Laboncz Katalin, navigátor – Örömautózás főszervező

– Mit éreztek, mikor kint vagytok és látjátok az arcukat?

– Öröm,boldogság tölt el minket, és az összes résztvevőt! Fura, hogy ezektől a gyerekektől milyen energiát kapunk! Nem lehet leírni, és elmondani ezt az érzést! Elárulok egy „titkot”. A rendezvény végén, vagy otthon már nekünk is voltak Örömkönnyeink. Ezt meg kell élni és tapasztalni. Aki egyszer részt vett benne, az utána már nem is kérdés, hogy ott lesz a következőn is. Felemelő látni a gyerekek arcát.

– A versenyzőket mennyire nehéz rávenni a részvételre?

– Még vége sem ért a rendezvénynek, már azt kérdezik, mikor lesz a következő? Nagyon sok a régi autóztatónk! Egyre több szakágból jönnek, ismertetik meg a gyerekekkel az autóikat. Sokan nem csak autóztatnak, hanem készülnek is ajándékokkal a gyerekeknek! Azok az emberek, akik erre a napra készülnek, hónapokon, heteken át, tudják, hogy miért is csináljuk, vesznek részt benne, támogatnak! Tavaly volt olyan versenyző, aki erre a napra átmatricázta az autóját rajzfilm figurákkal, hogy a kisebbeknek is nagyobb izgalmat és meglepetést szerezzen. Ennyi boldog, vidám arcocskát felejthetetlen élmény látni! A gyerekeknek az Örömautózás ad BOLDOGSÁGOT,nekünk meg a GYEREKEK! Mindenkinek hálás köszönet a részvételért!

Stróbl Balázs, egykori rallye versenyző – Örömautózás főszervező

– Számodra milyen érzés évről évre belevágni az Örömautózás szervezésébe?

– Nehéz… Minden évben, amikor vége van, azt gondoljuk, ez volt az utolsó. Elfáradunk benne. Sajnos nem minden esetben kapunk pozitív visszajelzéseket. Hiába látjuk az arcokon a mosolyt, mindig vannak kívül állók, akik elégedetlenek. Nagy erő kell nekünk ilyenkor, hogy újra felálljunk. Sorolhatnánk miket vágtak már a fejünkhöz – más kórház, más betegségbe szenvedőgyerek, miért nem jöhetnek.. – ,de talán az a legnehezebb, hogy felnőttek támadnak minket azzal, hogy Ők kifizetik, de miért nem ülhetnek be egy versenyautóba… Ilyenkor elgondolkodunk a világunkon, de megyünk előre, mert a céljainkat el kell érnünk. A végén pedig mindig megállapítjuk, a gyerekek öröme, mosolya, mindenért kárpótól minket!

– Mikor megkerestek egy céget, hogy állnak hozzá az eseményhez?

– Az első megkeresésénél azt gondolom, mindenki félve közelít az egészhez. Kétkedve fogadják. Majd, ha kilátogatnak, akkor döbbennek rá, mi is ez a program. Miről szól, mi a célja és a küldetése. Utána maguktól jelentkeznek. Szerencsés helyzetben vagyunk, mert a Hungaroringnek köszönhetően egy kalkulálható költségvetésünk van, amit a régi és új támogatóink segítségével, gond nélkül megoldunk. De emlékszem a kezdetekben még volt, hogy, mi szervezők és magánszemélyek dobtuk össze a mentő árát.

– Milyennek képzeljük el a napot a te oldalról?

– Számomra szinte leírhatatlan. Nekem akkor van egy felemelő érzésem, amikor elindul a rendezvény. A hangosbemondón bemondom, hogy “induljon az Örömautózás az idén is” és látom, ahogy kirajzanak a versenyautók, benne a gyerekek arcán az őszinte izgalom, boldogság… Na akkor egy percre kiengedek, körbenézek és hálát adok annak, hogy ismét sikerült összehozni!Utána visszakapcsolok és az egész nap egy pillanatnak tűnik. Aki ismer, tudja ilyenkor 3-4 rádió van a kezemben és folyamatosan beszélünk, egyeztetünk. Estére meg hazaesünk. De a csapat és az Önkéntesek nélkül ezt lehetne megvalósítani, nagyon nagy köszönet nekik, és mindenkinek, aki részt vesz minden évben a szervezésben!

Szilassy Arnold navigátor – Örömautózás főszervező

– Hogy érzed, mint aktív versenyző, a csapatokat, versenyzőket mennyire nehéz rávenni a részvételre ?

– Ha nincs aktuális verseny, akkor azt gondolom könnyen. Furcsa dolog ez, de azt látjuk évről évre, hogy az autósportban indulók, nagyon a szívükön viselik az ilyen programokat és segítenek mindenben. A mindent szó szerint értsd, mert van olyan versenyző, aki évek óta kifizeti a gyerekek buszait! De ma már nem csak autóversenyzők jönnek, hanem autóklubok hozzák ki az autóikat, motorosok jönnek el és mutatják meg a motorcsodákat a srácokat. Mára egy igazi közösség alakult ki, akik tenni szeretnének a családokért, akik nap, mint harcolnak és reménykednek.

DuEn RALLY oldala RPM autó- motorsport magazin Hungaroring SBR Racing – a szimulátorok új világa TEKT Kft. Subaruklub.hu LivewireteamThe Body Shop Egrokorr Zrt. Veresi paradicsom Bio-Fungi Kft. Sportime Magazin Miniring Villámszer Kft.

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek