Tchibo-Cafissimo PICCO

Estimated read time 7 min read

A Tchibo legkisebb üdvöskéje, a Cafissimo PICCO kapszulás kávéfőző

tchibo-6

 

Tchibo

Szerencsém volt kipróbálni a Tchibo egyik szuper kis kávéfőzőjét, mely egyedi lekerekített formatervezésével és kis méreteivel, konyhánk egyik legjobb barátjává válhat a mindennapokban.  Kettős érzések között vágtam neki a próbának, hisz ezekről a kis kapszulás gépekről eléggé megoszlanak a vélemények. tchibo-2Ugyanakkor izgatta a fantáziám mindig is, hisz olyan egyedi, és különleges dizájnnal áldottak ezek a kütyük, na és ez a sok kapszulafajta, amit csak úgy belepottyantunk a gépbe, és voila, kész is a friss kávé pillanatok alatt.

Egy igen egyszerű gépről beszélhetünk, melynek kezelése nem okoz különösebb problémát.  Igaz az elején nem indult jól a barátságunk, ugyanis valamilyen oknál kifolyólag, a gép nem működött. Mintha nem sikerült volna a vizet a tartályból felszívnia. Igen hangos volt, mint egy daráló gép, de nem történt semmi. Ezért vissza is kellett vinni oda, ahonnan vásárolva lett. De szerencsére semmi komoly probléma nem lehetett vele, ugyanis még aznap szóltak, hogy mehetünk vissza a gépért, mert minden rendbe már vele. Kicsit kétes érzések között hoztam vissza, remélve valóban minden rendbe lesz ezek után.  Egy gyors próba után, a gép úgy működött, ahogy az a nagy könyvben meg van írva.

A kis kávéfőzővel készíthetünk eszpresszó kávét, amit a kis csésze gomb megnyomásával indíthatunk el. A nagy csésze gomb pedig Caffé Crema elkészítésére képes. Ezt a kétfokozatú gőznyomásos rendszer biztosítja, a számunkra tetszőleges típus elkészítését.

Energiatakarékosság szempontjából standby üzemmóddal rendelkezik. A konnektorba való bedugás után máris készenlétbe helyezi magát a készülék. Teljesen csak úgy kapcsolható ki, ha kihúzzuk onnan.  A kávé lefőzése után azonnal ebbe az üzemmódba helyezi magát a készülék, így az áramfogyasztása igen alacsony lesz.

A gép hátulján helyezkedik el a tartály, ami mindössze 0,9L vizet tud befogadni. Ezt megtölthetjük úgy is, ha levesszük a helyéről, de rendelkezik egy kis nyílással, amin keresztül feltölthetjük a tartályt levétel nélkül is.

tchibo-1

30 mp felfűtési időnek köszönhetően igen gyorsan élvezhetjük a frissen főtt kávénkat. Tehát igen sebesen működik a gépecske. Így aki reggel rohan, az pillanatok alatt elkészítheti a jól megszokott kávéját.

tchibo-5A kis kapszulák behelyezése nem olyan, mint a legtöbb hasonló kapszulás kávéfőzőnél sajnos. Itt egy kapszulatartó található a gépben, amit a fedél felnyitása után vehetünk ki.  Tehát nem ejthetjük bele a gépbe, mint más készülékeknél, ami megkönnyítené a dolgunkat, hanem a kapszulát behelyezzük a tartójába, majd visszatoljuk a helyére, és a fedél lecsukása után választhatjuk ki a számunkra kívánt kávé típust a gomb megnyomásával.

A gép működése egy elég hangos zajjal is jár, ami a víz felszívása közben keletkezik.

A csepegtetőtálon elhelyezett csészénkbe máris elindul a friss kávé. Ezt a bizonyos tálcát minden használat után célszerű kiüríteni, mivel ebben összegyűlhet némi víz és kávézacc is. Szerencsére a csepegtetőrács magassága állítható, így minden csésze típushoz ideális. Ezzel megelőzve a kávé szétfröccsenését a poháron kívülre.

tchiboSzerencsére a gépecske jelzi, ha üres a víztartály vagy a kapszulatartó nincs behelyezve. Ekkor a kis gombok felváltva villognak folyamatosan. Abban az esetben, ha ez kávéfőzés közben történik, nincs baj, hisz a tartályba tölthetünk vizet és az előzőleg használt gomb lenyomásával folytatódik is a folyamat. A vízkőmentesítést is jelzi számunkra a gép, hisz akkor a gombok egyszerre villognak.

Ami hátránya lehet még ennek a gépnek, hogy az elhasznált kapszulát magunknak kell kiszedni a gépből, és nincs erre egy saját tartálya, amibe elnyeli, és később mi tudjuk üríteni. Sajnos azt tapasztaltam mikor kivettem a használt kapszulát, hogy a tartóban áll még a víz, így mikor kihúztam kicsit vizes lett minden a gép körül. Muszáj kivenni az elhasznált kapszulát is, valamint, ha véletlen benne marad, ki kell takarítani a gépet és átöblíteni is.

Sajnos igen kevés helyen kapni hozzá kapszulát, így nem a legelőnyösebb kapszula vásárlás szempontjából. Én a boltban a legerősebb kapszulát kértem, ami valóban igen erősnek bizonyult. A kávé íze finom volt, valószínű kipróbálom a többi íz világot is. Sok fajta kávét lehet venni hozzá, különböző erősségben is. Van ízesített kávé is, de lehet koffein menteset is vásárolni, valamint tea kapszulák is léteznek hozzá. De ez a gép csak vízzel tud kávét készíteni sajnos. Finom habos, és tejes kávé különlegességek elkészítésére nem képes. Így az egyszerűbb espresso és caffé cremo kedvelőinek ajánlott a gép. A kis kapszula lefőzése után kíváncsi voltam a belső világára, így felnyitottam a tetejét. Egy kis kerek műanyag szűrő alatt található benne az őrölt kávé. Ennek a bontatlan csomagolású kapszulának a tetejét szúrja át a gép, így máris utat nyitva a forró víznek.

tchibo-3

Tchibo

Ehhez a pici aranyos, de nem túl bonyolult géphez igen kedvező áron juthatunk hozzá. Aki nem szeretne sokat kiadni egy ilyen kis gépért, és megelégszik a hétköznapi kávé típussal is, valamint hely hiányában egy igen kisméretű gépre vágyik, annak megfelelő lehet a Tchibo Cafissimo Picco gépe. Elmondhatjuk, hogy ez a kis csoda, megfelelő ár-érték aránnyal rendelkezik.

 
Valent Dalma
valent-dalma

 

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek