Canon EOS 80D-teszt

Estimated read time 8 min read

Canon EOS 80D-t kaptunk tesztre egy 18-135-ös obival

canon_80d-3

De mielőtt nagyon belemerülnék a teszt írásba el kell mondanom, hogy valamiért idegenkedem a márkától. Igazából nem tudom konkrétan megmondani miért lehet ez, de talán az is közrejátszik, hogy életem első tükrös élményét más típusú géppel éltem meg. De egy biztos, hogy a Canon hihetetlenül rugalmas a termékek kiadásával, így nem kell küzdeni, ha szeretnénk írni valamit nektek. Persze az lenne a legjobb, ha Canon gép lenne nálunk és minden sajtómeghíváson, vagy rendezvényeken telefon helyett tudnánk használni. Persze jobb híján marad a Huawei P8 Lite.

Canon Eos 80D

Egy fotós rendezvényre vittem el a 80D kittet és itt aztán ki lehetett próbálni mit tud a masina. Fogásra és kényelmi szempontokból nem éreztem semmi kivetni valót. Inkább pozitívumot a váz súlya miatt. Könnyű első megfogásra, de az is igaz, hogy valahogy nem jött be nekem a műanyag ház anyaga. Mint tudjuk többféle műanyag létezik és mindegyiknek más a tulajdonsága, mint pl rugalmasság, ridegség de még a tapintása is. Tisztában vagyok azzal, mint az autóknál is a márkásabbnak jobbak a műanyag elemei egy belépő szintű kategóriához képest. De nem csak a Canon váznál vettem ezt észre, hanem a LUMIX-nál is szintén. Ezek persze semmit nem vonnak le a termék élvezeti értékéből, csak gondoltam kitérek rá.

canon_80d-2

 

A gombok nem lötyögősek és könnyen járnak. A kihajtható LCD elég masszívnak tűnik, de ezt pár nap alatt igazából nem lehet megítélni. Itt egy jó pont, hogy be tudjuk fordítani az LCD-t, így a táskában nem karcolódik a kijelző. Ez az LCD már érintős is így sokkal egyszerűbb a dolgunk például a képek böngészésekor, de az élességállításnál is hatalmas szerephez jut.

A 7,7 cm-es változtatható szögű Clear View LCD II érintőképernyőn kreatív felvételkészítési szögekkel és egyszerűen használható vezérlőelemekkel kísérletezhetsz. A Dual Pixel CMOS AF az Élőkép nézetben 5 kép/mp sebességű sorozatfelvétel mellett lehetővé teszi, hogy a kép komponálása közben egy eltérő szemszögből készíts felvételt az eseményekről.

Jól zár az SD kártya foglalat kis ajtaja is. Mivel egy két napos rendezvényre mentem, ezért teljesen feltöltöttem az akkumlátort. Tudtam, hogy nem lesz elég két napig, de mivel nem akartam több akksit kérni, így maradt az egy darab gyári. Én kb arra tippeltem, ha ügyesen „játszok”, akkor talán az első napot kibírja, ha nem vakuzok állandóan és nem nagyon nézegetem vissza a képeket. Persze ki az aki nem nézi vissza egy fotózáson, hogy az adott beállítások mellett milyen lett a kép.

canon_80d-1

 

Végül úgy alakult, hogy több száz kép készült(igaz belső vaku nélkül) és a D80 kibírta mindkét napot. Nem akartam hinni a szememnek! A hely alkalmatlan volt a töltésre, hiszen nem volt hálózati áram, ezért itt különösen fontos volt, hogy bírjon sokat. Kibírta! Hazafelé menet a kocsiban vissza akartam nézni a képeket, de ott már azt mondta „elég volt” és kikapcsolt.

Tehát a D80 egyik nagy erőssége a hosszan tartó működés.

canon_80d-4

canon_80d-5

 

canon_80d-6

A képeket teljesen egyszerűen továbbíthatjuk az NFC-n keresztül akár a telefonunkra is, ahol szerkeszthetjük a képet, vagy azonnal meg is oszthatjuk.

Az NFC technológiának köszönhetően a fényképezőgépet egyetlen érintéssel, azonnal összekapcsolhatod kompatibilis androidos eszközökkel*. Egy Wi-Fi-kulcs segítségével egyéb eszközökről is egyszerűen csatlakozhatsz. *Kompatibilis androidos eszközökkel való használat esetén

 

Természetesen alig vártam az éjszakát, hogy kicsit próbálgassam a magasabb ISO értékeket, (100- 16.000-ig) és variáljam ezt a záridő módosításokkal. canon_80dMivel világjáró motoros barátunk Seprődi Sándor meglátogatott minket, így kérdés nem volt, hogy ki lesz az alkalmi modellünk. Motorjával a korom sötétben várta a 15-20 másodperces expo időt, hogy legyen egy különleges képe. Nem mondjuk, hogy tökéletes lett, de a sok szíverősítő után, amit a hűvös éjszaka megiszik az ember és statív nélkül, azt mondom jó lett. Persze a variációk egy témára itt is számtalan lehetőséget nyújt. A 80D 18-135-ös obival nagyon jó kis kittnek bizonyult. Ami megszokás kérdése, hogy éjszaka tapogatózni kell rendesen, hogy megtaláljuk azt a ki gombot, ami a kontrol panelt világítja meg. Gondolom hamar megszokható ha valaki megvesz egy ilyen vázat. Nekünk erre nem volt sok időnk.

A 45 pontos kereszt típusú AF-rendszerrel szabadon kiválaszthatod a kompozíciódnak leginkább megfelelő AF-pontot vagy -területet, és lenyűgöző eredményeket érhetsz el a szélesebb fókuszterületen alkalmazható nagyobb precízió és szabályozhatóság révén, függetlenül attól, a témád a keret mely részében található.

Az AF rendkívül gyors, ami számomra a meglepő kategória volt. Na de akkor milyen lesz az új Canon EOS M5 Milc?

Az EOS M5 az első olyan EOS modell, amelyben már a DIGIC 7-es képfeldolgozó processzor található. A fényképezőgép egyéb műszaki paraméterei is rendkívüli gazdagságról tanúskodnak: az M5-ben egy 24,2 megapixeles APS-C CMOS képérzékelő szenzor dolgozik, mely rendkívül gyorsan tud a témára fókuszálni mind fotózás, mind videózás közben a Dual Pixel CMOS AF technológia támogatásának köszönhetően. Az új MILC készülék kiválóan alkalmas profi fotósok számára másodkameraként, illetve egy középkategóriás DSLR-rel is felveszi a versenyt.

Vagyis valami elindult a Canon Milc terén is. Persze kíváncsi lennék mennyire fogja tartani magát a „nagy öregek” között, mint például a Sony, Lumix, vagy akár az Olympus mellett. Minden esetre az általam várt legnagyobb újdonsága a fotós világnak az M5.

Visszatérve a 80D-hez, hiszen mégis erről szeretnénk véleményt formálni. Azt tudja, amit kötelezően elvárunk, elvártam tőle. Gyors AF, éles képek és a jól megszokott kiváló Canon minőségű videók, amik akár 60 képkocka/ másodperc is lehet.

Az ára nem mondható alacsonynak, hiszen csak maga a váz üresen 350-370. 000 Ft között mozog üzlettől függően. Persze kinek mi az olcsó, vagy drága, de ennyiért remélhetőleg hozza a hibátlan működést hosszú évekig.

Technikai paraméterek

effektív pixel: 24,20 megapixel
felbontás: 6.000 pixel x 4.000 pixel
képérzékelő: 25.800.000 pixel
érzékelő: 22,3 x 14,9 mm CMOS
képformátumok: JPEG, RAW
 kijelző mérete: 3″
kijelző felbontása: 1.040.000 pixel
kijelző típusa: LCD
érintőképernyő
forgatható kijelző
megvilágítási idő: 30 mp – 1/8.000 mp
megvilágítás-korrekció (automatikus)
megvilágítás-korrekció (kézi): +/-5
megvilágítás-korrekció (kézi): 1/3 fokozatokban
vaku: automatikus, kézi, vörös szem
fényérzékenység: automatikus, ISO 100, ISO 16000
videófelvétel
videóformátumok: H.264, MPEG
videófelbontás: 1.920 pixel x 1.080 pixel
max. videókép másodpercenként: 60 kép/mp
hangfelvétel
beépített mikrofon
beépített hangszórók
memóriakártyák: SD (Secure Digital Memory Card), SDHC Memory Card, SDXC (Secure Digital eXtended Capacity)
méretek: SZ 139 mm x M 105,20 mm x H 78,50 mm
tömeg: 730 g

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek