Nikon D500 a vallatópadon

Estimated read time 18 min read

Már már kezdtük azt hinni, hogy…na de mégis itt van a Nikon D500! Aki „Nikonos” az tudja, hogy egy nem mindennapi emlékmegőrző készülékről van szó.

Nikon D500 Teszt

Z-NIKON-D500-FRONT

 

Természetesen nagy tesztelésnek nem tudnánk alávetni magát a vázat, ezért egy AF-S DX NIKKOR 16-80mm f/2.8-4E ED VR objektívet is kaptunk. Mi már régebben, vagyis a hazai bemutatón kezünkbe foghattuk a D 500-at. Akkor is már valahogy jobban tetszett, mint az ugyanakkor bemutatott Nikon D5, pedig valljuk be az a csúcs jelenleg. Mégis valahogy nekem ár-érték arányban jobban fekszik az 500-as.

Régebbi cikkünk a Nikon D500-ról 

Régebbi cikkünk a Nikon D5-ről

 

Nikon 16-80/F2.8-4E ED VR objektív adatai:

Nagy teljesítményű Nikon 16-80/F2.8-4E ED VR objektív 16–80 mm-es gyújtótávolság -tartománnya l és f/2,8–4 rekesszel . A legújabb technológiáknak és kompakt kialakításának köszönhetően ez az ideális túraobjektív az igényes fotósoknak.

Ez a sokoldalú, 5x zoom objektív 24–120 mm-nek megfelelő tartományt fog át teljes képes formátumban, a nagy rekesz pedig még több fényképezési lehetőséget teremt. A Nikon lenyűgöző rázkódáscsökkentő rendszer ével a képek mindig élesek. Azelektromágneses rekesz pontos expozíciót biztosít magas képkockasebességgel készített felvételek mellett is. A Nikon 16-80/F2.8-4E ED VR objektív könnyű felépítés e kiváló egyensúlyú együttest alkot a gépvázzal, és mivel fluor bevonat tal rendelkezik, olyan objektívet kapunk, amely megfelel a legkomolyabb elvárásoknak is.

Nikon

 

Nikon D500
Csúcsteljesítmény a DX fürgeségével
A D5, a Nikon FX formátumú csúcsmodelljének kistestvéreként a D500 páratlan teljesítményt és pontosságot nyújt. A Nikon következő generációs, 153 pontos AF-rendszere kivételesen széles lefedés biztosít. Az új fénymérő és képérzékelők kivételesen pontos témafelismerést és részletességet nyújtanak. Akár 10 kép/mp sebességgel is fényképezhet, a nagy teljesítményű puffertároló pedig 200 NEF (RAW) kép készítését is lehetővé teszi a nagy sebességű sorozatfényképezés során. Ez együtt azt jelenti, hogy a legjobb képminőségen hihetetlen ideig, 20 másodpercen keresztül fotózhat folyamatosan. És a korlátokat ostromolni szerető videósok számára a D-videó már 4K/UHD-videókat is tud rögzíteni akár 29 perc és 59 másodperc hosszan.
Tesztvilág vélemény
Hát igen… Valóban gyors. A rengeteg, 153 képpontos AF-nek köszönhetően szép és részletgazdag képeket tudunk „lövöldözni”. Ami szintén jó, hogy nem kell várni mire betölti a gép a képeket, hiszen tudtunkon kívül a háttérben villámgyorsan pufferel. Mi nem csak SD kátryára mentettünk, hanem szinkronban XQD kártyára is. Ez utóbbi jobban bírja a nagy sebességű és nagy adatmennyiség tárolását. Gondoljunk csak a sorozatfelvételre, vagy a 4K videóra. Ez utóbbinak legalább 90 MB/sec sebességűnek kell lennie a tökéletes mentéshez. Az XQD kártyák jóval a 90 fölött vannak. A CF kártyáknál (43x36x3,3 milliméter) kisebb felületű, de némileg vastagabb, egész konkrétan 38,5×29,8×3,8 milliméter méretű XQD kártyák a fejlesztők szerint sokkal ellenállóbbak és robosztusabbak az SD kártyáknál (32x24x2,1 milliméter).

Vezető AF-teljesítmény: kivételes pontosság
A Nikon FX formátumú csúcsmodelljével, a D5-tel azonos AF-rendszerrel rendelkező D500 tökéletesen pontos élességállítást tesz lehetővé, még félhomályban is. A lenyűgöző 153 élességponttal és 99 kereszt típusú érzékelővel rendelkező rendkívüli AF-rendszer minden eddiginél jobb képfedést kínál, amely a kereső csaknem teljes szélességét lefedi. Az automatikus élességállítás gyenge fényviszonyok mellett is jól teljesít a középső ponton -4 Fé, az összes többi ponton -3 Fé értéket elérő (ISO 100, 20 °C esetén) rendkívüli érzékenységgel. Egészen új szintű pontossággal követhet nagy sebességgel mozgó kisméretű témákat, és a képek szélén található témák is könnyen érzékelhetők. A rendszer konfigurálható 153 pontos, 72 pontos és 25 pontos beállításban Folyamatos AF módban. Mind a 153 élességpont az f/5.6 vagy gyorsabb rekeszértékű AF NIKKOR objektívekkel használható, míg a 15 központi élességpont már az f/8 tényleges rekeszértékű objektívekkel is.

 

Nikon d500 (1)

Képmeghatározó sebesség
A D500 kivételesen erős teljesítményével könnyen megörökíthetők a fontos pillanatok. Sorozatfelvételt készíthet akár 10 kép/mp sebességgel AE-/AF-követéssel vagy felcsapott tükörrel. Az AF-követés és a kereső tisztasága lényegesen javult a sportesemények vagy az előre nem kiszámítható mozgások megörökítéséhez. Az új AF ASIC egységnek köszönhetően az automatikus élességállítás mindig maximális számítási teljesítményhez jut. A gyorsabb szekvenciális zár- és tükörmechanika jelentős mértékben csökkenti a keresőkép elsötétedését nagy sebességű sorozatfelvétel készítésekor. A fényképezőgép nagy teljesítményű puffertárolója 200 NEF (RAW) vagy nagy JPEG-kép készítését is lehetővé teszi sorozatfényképezés során. A két kártyanyílás (az egyik az XQD-kártyákhoz, a másik az SD UHS II kártyákhoz) könnyedén támogatja a fényképezőgép hihetetlen fényképezési sebességét, és biztosítja, hogy a puffertároló azonnal kiürüljön a következő sorozatfelvételhez. Az USB 3.0 csatlakozó nagy mennyiségű adat gyors átvitelére képes, a fényképezőgép beépített Wi-Fi funkciója pedig gyors vezeték nélküli képátvitelt tesz lehetővé. A D500 a külön megvásárolható WT-7A-val is kompatibilis, amelynek segítségével azok, akik még gyorsabb átviteli megoldást keresnek, akár 866,7 Mb/mp sebességgel is átküldhetnek fájlokat egy FTP-kiszolgálóra vagy egy számítógépre.
Nikon d500 (2)

A kiváló képek záloga: hatékony fénymérő és képérzékelők
Akár egy futó gepárdot, akár az X Games egy döntő pillanatát örökíti meg, a D500 jól teljesít. És nem csak időnként. A 20,9 megapixeles DX formátumú CMOS-képérzékelő és a 180 ezer képpontos RGB-fénymérő-érzékelő kivételesen pontos témafelismerést és képrészletességet nyújt, gazdag tónusátmenetekkel. A D500 gyorsan reagáló 8,0 cm-es, 2,359 megapixeles, dönthető LCD-érintőképernyője segítségével a magasan és alacsonyan tartott készülékkel is fényképezhet. Könnyedén és gyorsan átlapozhatja és kijelölheti a legfontosabb képeket, és megadhatja a helyet, a hálózatot, az IPTC- és a szerzői jogi adatokat. Élő nézetben dolgozva az érintőképernyővel beállíthatja az élességpontot, kioldhatja a zárat, és megadhatja a képen belüli kijelölt terület alapján a célpont fehéregyensúly-adatait. További vezérlés érdekében a Picture Control 2.0 funkcióval könnyen beállíthatja a paramétereket állóképek vagy videók készítéséhez. Az Egyenletes előzetes beállítás maximális dinamikatartományt biztosít a könnyebb utómunkához, a Tisztaság beállítással pedig a részleteket lehet finomhangolni.

Nikond500

Sötétben is bátran: készítsen fotót arról, amit mások nem is látnak
A D500 nem fél a nehéz fényviszonyoktól. A rendkívül széles ISO-tartománynak köszönhetően a fényképezőgép számos új fényképezési lehetőséget kínál sötétben, és hihetetlenül jól kezeli a csúcsfényeket. A Nikon új EXPEED 5 képfeldolgozó rendszere példátlanul magas képminőséget nyújt a 100 és 51 200 közötti teljes normál ISO-tartományban. A finom zaj szintje jelentős mértékben csökken, és még a magas ISO-értékkel készített kivágott képek minősége sem romlik. Az ISO-tartomány kiterjeszthető ISO 50 egyenértékig a Lo-1 beállítással, vagy akár ISO 1 640 000 egyenértékig a Hi 5 beállítással. A fényképezőgép félhomályban is működő AF rendszere (-4 Fé a középső ponton) segítségével a Hi 5 beállítással olyan helyzetekben is fényképezhet, amelyeket korábban talán meg sem próbált. A rendkívül magas ISO-értékek, amelyeknek köszönhetően vaku használata nélkül lehet színes képeket készíteni, különleges használatra is alkalmassá teszik a megfigyelési és biztonsági alkalmazások terén.
Tesztvilág vélemény
A D500 ISO tartományával egy új perspektíva és egy új világ nyílik meg előttünk. Sehogy máshogy le nem írható. Talán még úgy, hogy amikor a táncos fotókat készítettem rengetegen fotóztak, videóztak, de amikor besötétedett, már csak én maradtam és nem értették hogyan lehet akár vaku nélkül is szép zajmentes képeket készíteni. Persze itt is azért lehet zajosodásig „vagánykodni”, de akkor már elő kell venni a vakut.
El kell azért mondanom, hogy akár korom sötétben is lehet világos képet produkálni, de itt már több, mint 1,6 millió az ISO érték Hi5 állásnál.

Moziszerű 4K/UHD-teljesítmény
A D500, a Nikon első, nagy felbontású 4K/UHD-videórögzítésre képes DX formátumú digitális tükörreflexes fényképezőgépe a rugalmas filmkészítés új szintjét kínálja. Akár 29 perc 59 másodperc hosszú 4K/UHD-videók (3840×2160 képpont) rögzíthetők 30p/25p/24p sebességgel, a legjobb képminőség érdekében képpontonkénti natív pixelkivágással. Teljes HD-minőségű (1080p) videók készítésekor a videofelvétel akár 50p/60p képkockasebességgel, többféle képkivágási módban (például natív teljes HD-kivágással) történhet. A Nikon elektronikus rázkódáscsökkentése drámai mértékben csökkenti a fényképezőgép rázkódásának hatását a teljes HD minőségű videók kézi rögzítése során. M módban történő videózáskor az érzékenység bármely videofelbontás és kivágási mód esetén lehet ISO 100 vagy akár Hi 5 is. Az Auto ISO ISO 200 és Hi 5 közötti érzékenységet tesz lehetővé, és beállíthatja a maximális ISO értékét is, amellyel dolgozni szeretne. A fényképezőgép tiszta HDMI-kimenetet kínál: még 4K/UHD-videók is rögzíthetők a memóriakártyára vagy tömörítetlen (8 bites 4:2:2 YCbCr) formátumban kiküldhetők egy HDMI-eszközre. A HDMI-kimenet az összes videofelbontással használható távoli fényképezés során. További funkciók: beépített időzítő és 4K/UHD-minőségű időzített fényképezési funkció.

Tesztvilág vélemény

Egyszerűen zseniális a videó minőség. És nem csak a videó, hanem a hang is. Nem mindegy milyen az elkészített videó alatt a hang. Készítettünk egy kis klipet is a D500-al, de egy koncerten is kipróbáltam a zenekari árokban. Arra voltam kíváncsi, hogy mennyire lesz élvezhetetlen a hang, mivel előttem volt a nagy basszus láda és olyan brutál hangerő, hogy az embernek levitte még a haját is. Tehát ilyenkor jobbnak láttam nem az automata hangerő választási módot beállítani, hanem manuálisan vezérelve beállítani. Otthon meghallgatva, (mert a saját kis beépített hangszórót úgy sem hallottam) jött a meglepetés, mert nem stúdió, de élvezhetően jó minőséget rögzített. Nem torzított és a magas hangok is a helyükön voltak.

Az egyik videónk Papp Veráról a Nikon D500-al

 

A DX ereje: amennyire éppen szükség van
A D5 kistestvéreként a D500 megbízhatóan működik, amikor a fotózás során extrém felvételi körülmények közé kerül. A kemény fémház strapabíró magnéziumötvözetből és szénszálas részekből készült: így könnyű és tartós vázat kapunk. Minden csatlakozás, gomb és tárcsa teljesen időjárásálló. Az energiatakarékos kialakításnak köszönhetően az akkumulátor feltöltései között a lehető legtöbb képet készítheti el. A külön megvásárolható MB-D17 multi power elemtartó markolat három különböző energiaforrást támogat, és segítségével a fényképezőgép könnyebben kezelhető a függőleges irányú fényképezés során. A nagy teljesítményű zárszerkezetet 200 000 cikluson keresztül teszteltük.

A NIKKOR objektívek: a DX telefotós előnye
A Nikon legendás NIKKOR objektívjei páratlan tisztaságot és sokoldalúságot nyújtanak. A D500 kompatibilis a DX-formátumú NIKKOR objektívek teljes kínálatával, a fényképezőgép DX érzékelőjének 1,5x kivágási tényezője pedig telefotóhatást nyújt az FX-objektívekkel történő fényképezés során. Használja a D500-at az AF-S NIKKOR 80-400mm f/4.5-5.6G ED VR objektívvel, és a látószög a telefotó végállásnál megfelel egy 600 mm-es teleobjektívvel felszerelt FX formátumú digitális tükörreflexes fényképezőgép látószögének. A teljes képkockás használathoz képest így körülbelül felére csökkenhet a telefotós felszerelés tömege és hossza, ami komoly előnyt jelent, ha könnyen szeretne utazni. Így már az események középpontjába kerülhet, vagy eljuthat egy nehezen megközelíthető madárfészek közvetlenül közelébe úgy, hogy nem kell megküzdenie a professzionális fotós szettekre jellemző kezelési problémákkal.

Fény az árnyékban
A D500 teljes mértékben kompatibilis a Nikon híres iTTL/Kreatív Megvilágítási Rendszerével, valamint a Nikon új rádióvezérelt fejlett vezeték nélküli megvilágítási rendszerével. Ez azt jelenti, hogy könnyen használhatja az olyan vakukkal, mint a professzionális SB-910, a kis méretű SB-700 vagy pedig az SB-5000, amely tartalmazza a rádióvezérlési funkciót. Az opcionális WR-R10 jeladó-vevővel együtt a D500 vezérelhet és vezeték nélkül oldhat ki akár hat csoportnyi SB-5000 egységet egy másik szobából, a sarkon túlról vagy akár fényes napsütésben.

Fényképezőgépe mindig legyen kapcsolatban intelligens eszközeivel a SnapBridge segítségével
A D500 az első SnapBridge-kompatibilis Nikon D-SLR fényképezőgép. Ez az okos Nikon alkalmazás a Bluetooth Low Energy (BLE) technológia használatával állandó, alacsony fogyasztású kapcsolatot tart fenn fényképezőgépe és okostelefonja vagy táblagépe között. A felvételek már a fényképezés során automatikusan szinkronizálhatók az intelligens eszközzel, a fényképezőgép akkumulátorának lemerítése nélkül. A fényképezéskor szinkronizált képeket a rendszer az okostelefonos tárolás és a közösségi média számára ideális 1920×1080 pixeles méretben menti. Intelligens eszközéről távvezérelheti is a fényképezőgép fő funkcióit, és a képeket egyszerűen elláthatja geocímkével. Továbbá, valahányszor új helyszínre érkezik, a SnapBridge az okoseszköz GPS-adatai alapján automatikusan frissíti fényképezőgépét a pontos helyi és UTC idővel. Akárhány időzónán halad is át, képei mindig a helyes időrendi sorrendben lesznek. És a D500 beépített NFC képességének köszönhetően könnyű csatlakoztatni a fényképezőgépet az okoseszközhöz, hogy első alkalommal aktiválja a SnapBridge alkalmazást.

 

Termék specifikáció

TípusTükörreflexes (DSLR)

Képérzékelő

Képérzékelő formátumAPS-C
Szenzor típusaCMOS
Pixelek száma21.51 MPx

Optika

Objektív foglalatNikon F
Tartozék objektívTartozék objektív nélkül

Expozíció

Legnagyobb záridő30 másodperc
Legkisebb záridő1/8000 másodperc
ExpozíciókompenzációVan
Spot fénymérésVan
Mátrix fénymérésVan
Középre súlyozott fénymérésVan
Digitális ESPNincs
Érzékenység (ISO)100 – 51200

Élességállítás

Élességállítás típusaAutofókusz/Manuális fókusz
AF segédfényVan

Vaku

Beépített vakuNincs
VakupapucsVan
Vörösszemhatás-csökkentésVan

Felvételi tulajdonságok

KépformátumJPEG/RAW
Maximális képfelbontás5568 x 3712 pixel
SorozatfelvételVan
Sorozatfelvétel sebessége (maximum felbontásnál)9 kép/mp
Fehéregyensúly állításVan
Fényképezési módokProgramozott automata rugalmas programmal (P);Idő-előválasztásos automata (S); Rekesz-előválasztásos automata (A); Manuális (M)

Videó

VideofelvételVan
Maximális videófelbontás3840 x 2160 pixel
FPS (maximum felbontásnál)30 kép/mp
Video formátumMOV, H.264/MPEG-4

Funkciók

ÖnkioldóVan
Közvetlen nyomtatásVan
Valós idejű hisztogramNincs
Hisztogram (képnézegetésnél)Van

Kijelző

Kijelző mérete3.2 inch
LCD felbontása2359000 pixel
Kihajtható kijelzőVan

Adathordozó

Támogatott memóriakártyák
Secure Digital
SDHC
SDXC

Csatlakozók

USBVan
AV kimenetNincs
HDMI kimenetVan

Méretek

Szélesség147 mm
Magasság115 mm
Vastagság81 mm
Súly860 g

További tulajdonságok

Képfeldolgozó egységEXPEED 5
Wi-FiVan
3D fényképezőgépNem
EnergiaforrásLi-ion Akkumulátor
Vízálló fényképezőgépNem
KeresőVan
Burkolat anyagaFém
ÁllványcsatlakozóVan

 

A Nikon D500 váz üzlettől függően változhat, de nagyjából 710. 000 Ft körül mozog. Ha valami megéri az árát, akkor ez nagyon. Nekem nagyon bejött és végre Nikon gépet is tesztelhettünk.

 

Végül csak annyi, hogy egy nagy baja van a D5 kis tesójának, hogy hamar lemerül, mert állandóan kattintgat az ember, mert nem akarja elhinni, hogy milyen szép képeket készít.

Jó lenne azért a „Nagy tesót” is kipróbálni, ha már a privát FB profilképem is egy Nikon D5 

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek