Önbarnító teszt, avagy barnulj télen is káros sugarak nélkül!

Estimated read time 13 min read

Talán a címből már kitalálható, hogy nem szolárium tesztről fog szólni jelen cikkünk. Biztosan sokan vannak úgy vele, hogy jó lenne némi barna szín télen is, viszont szoláriumba pedig nem szoktak vagy nem szeretnek menni. Én is azon fehér bőrűek társaságát gyarapítom, aki nyáron is hosszú nadrágba jár a hófehér lábai miatt, amíg el nem jut egy tópartra vagy strandra egy kis barnaságért. Habár az önbarnítókkal eddig nem volt szerencsém, gondoltam, ideje lassan megint körbe nézni a piacon, hiszen utoljára kb. 10 éve kísérleteztem hasonló termékkel, azonban az az akcióm sajnos csúfos kudarcba fulladt. Viszont most ismét felmerült bennem a kérdés, vajon milyenek napjaink önbarnítói? Ha ez a kérdés foglalkoztat Téged is, akkor olvass tovább…

Szinte minden önbarnító ugyanazt a hatóanyagot használja, az ártól függetlenül (dokozahexoén-sav vagy dihydroxyacetone, más néven DHA), hogy mesterséges napbarnított színt eredményezzen a bőrön. Minél nagyobb koncentrációban tartalmaz egy termék DHA-t, annál sötétebb tónus érhető el vele. Az, hogy a kapott szín mennyi ideig marad meg, termékenként eltérő lesz, de körülbelül 2-5 napig tart a hatásuk, bár ez nagyban függ a bőrtípustól is.

A teszt

Az elmúlt hetekben öt különböző önbarnítót teszteltem, én nagyon eltérő eredményeket tapasztaltam, de a következő termékek között biztosan mindenki megtalálhatja a számára tökéletes változatot. Mindegyik terméket ugyanolyan körülmények között teszteltem, vagyis este zuhanyzás és teljes bőrradírozás után 15-20 perccel. A szín kialakulási idejét az alkaromon végzett bőrteszt alapján állapítottam meg. Mindegyik önbarnítónak adtam egy hét tesztelési időszakot, csak utána kezdtem el újat használni, amikor az előző már teljesen eltűnt a bőrömről, hogy valós végeredményről tudjak beszámolni.

És akkor lássuk végre a tesztalanyokat:

Színteszt az alkaromon balról jobbra haladva - Vichy - Dr. Kelen - Happy Skin - Uriage - TanOrganic
Színteszt az alkaromon balról jobbra haladva – Vichy – Dr. Kelen – Happy Skin – Uriage – TanOrganic

Vichy Idéal Soleil önbarnító tej arcra és testre

Amit ígér:

DHA-ban gazdag formula a természetesnek tűnő, barna bőrszínért. Az E-vitamin garantálja az üdeséget. Bőre akár az első óra után láthatóan és természetesen barnább lehet.

Hipoallergén formulája érzékeny bőrön, bőrgyógyászati felügyelet mellett tesztelt.

A bőrszín már az első használat után láthatóan barnul. A szín használatról használatra erősödik.

Vochy_önbarnító_Tesztvilág

Ez volt a legelső önbarnító, amit a teljes testemen is kipróbáltam, nemcsak az alkaromon. Kicsit aggódtam, mert a bőrpróba alapján ez tűnt a legsötétebb színnek, így nagyon vékony rétegben használtam először. Valóban már a felvitelt követően hamar elkezd kialakulni a barna szín, amely már 4-5 óra után eléri a végleges árnyalatát. Tényleg nagyon vékonyan sikerült első alkalommal felvinnem, mert egy nagyon halvány, mégis szép, természetes barnaságot kaptam végeredményül. Tetszik benne, hogy nagyon jól kenhető, finom az illata, ami egyébként fontos, mert ezeknek az önbarnítóknak az illata nagyon sokáig megmarad a bőrön. Szuper, hogy parabénmentes, és arcra és testre is használható. Abszolút nem lettem foltos, és a ruhát sem fogta meg száradás után. A kapott szín is elég sokáig, 4-5 napig megmarad, majd fokozatosan halványul (nem kopik!!). Semmibe sem tudnék belekötni, a Vichynek egy nagyon szuper önbarnítót sikerült alkotnia!

További információért kattints IDE.

Kapható patikákban 4450 Ft-os áron.

Dr. Kelen Self Sun Tan önbarnító

Amit ígér:

Kelen_önbarnító_TesztvilágA napallergia, fényérzékenység és anyajegyes bőr esetén is bátran használható. Arcra-testre történő egyenletes felvitelét követő 3-5 óra múlva (ún. time-tan-effect) alakul ki a „felkent” barnaság. Nem károsítja, nem öregíti, nem szárítja a bőrt, mivel hatóanyaga a bőr legfelső, elhalt sejtjeivel képez természetes színreakciót.

A bőr természetes hámlásával a barnaság eltűnik, „lekopik”, ezért a tartós, egyenletes barnaság megtartásához az önbarnító alkalmazását 3-5 naponként ismételni szükséges.

Tartósítószert, színezőanyagot nem tartalmaz! Gyógyszerészek által fejlesztett.  

Az egyedüli termék, amely sárgás árnyalatú, kakaó illatú és pumpás kiszerelésű, amely sajnos nem a legszerencsésebb kialakítású, mert nem lehet vele könnyen adagolni a krémet. Ezt az önbarnítót mindenképpen csakis este, lefekvés előtt használjuk, mert a felvitelt követően először besárgul, majd kb. 7-8 óra múlva alakul ki egy halvány, már szerencsére szebb barna szín. Az ígérettel ellentétben sajnos én iszonyatosan foltos lettem, és nem csak egy-két részen, hanem a testem legtöbb területén. Lehet, hogy én voltam figyelmetlen, ezt nem tudom, de ezek után már nem is volt kedvem kísérletezni vele. Sajnos fog is, még a 10-15 perces átlagos száradási idő után is, viszont jó hír, hogy a ruhából kimosható. A színét körülbelül 3 napig tartja. Jó benne, hogy tartósítószer mentes, kellemes az illata és elég olcsó. Talán egyszer majd még kipróbálom, hátha csak én kapkodtam el a felvitelt és ezért lettem tigris 3 napon keresztül…

További információért kattints IDE.

Kapható a dm üzletekben, az egeszsegbolt.hu és a shopline.hu oldalakon, illetve megrendelhető ITT  most akciósan 780 Ft-ért.

Happy Skin Brilliant Bronz natúr önbarnító krém testre és arcra

Amit ígér:

Happy_Skin_önbarnító_TesztvilágNatúr önbarnító krém arcra és testre parabén nélkül, mesterséges színezék nélkül minden bőrtípusra.
Kell ennél fantasztikusabb termék? Amikor nekiálltunk, hogy elkészítsük Számodra ezt az önbarnítót, szerettük volna, ha káros UV sugárzás, szolárium nélkül, egész évben egészségesen barnulnál le, ha szeretnél. Amikor kipróbáltuk a terméket, kíváncsian vártuk az eredményt. Másnap reggel boldogan mutogattuk barna bőrünket az irodában, és boldogsággal töltött el minket a tudat, hogy sikerült megalkotnunk egy kizárólag természetes alapanyagokból álló önbarnítót, amelytől már másnap barna lesz a bőrünk. Tudjuk, mire gondolsz, de a válaszunk nem, nem lett répa színünk. Egészséges, és természetes barna bőr köszön vissza a tükörből, azonban a ruhádat nem keni össze.
Teljesen tudatosan azonban kétféle önbarnítót készítünk. Arca és testre. Hiszen cél, hogy a krém tökéletes színt és egyenletes barnaságot adjon. Ezt a két krémmel értük el.

Az alkaron végzett bőrteszt alapján ennek tetszett leginkább a színe. Szintén krémes állaga van, felvitele egyszerű, bár itt két különböző termék van testre és arcra, de szerencsére mind a két termék ugyanolyan színt eredményez. Az illata számomra nem annyira kellemes, mint az előzőekben említett termékeké, de azért elviselhető (lehet másnak meg tetszeni fog, ki tudja..).  Foltosságot nem tapasztaltam, és a ruhát sem fogja meg, felvitel után a barnaság már elég hamar 1-2 óra után látszódik és 4-5 óra után kialakul a végleges szín is. A tartóssága is szuper, 3-4 napig is bírja, utána elkezd halványodni. A kialakítása pumpás, viszont sokkal könnyebben adagolható és használható, mint a Dr. Kelen önbarnítóé. Tartósítószert és mesterséges színezéket nem tartalmaz, emellett natúr is, ami szerintem szuper.

Ha jól tudom, kapható a Müllerben, de megrendelhető INNEN is. Az arcra való krém  4490 Ft, a testre 4990 Ft.

Uriage Bariésun önbarnító spray

Amit ígér:

Uriage_önbarnító_TesztvilágÚj fejlesztésű formula, 2 barnító összetevővel. Arcra és testre. Hosszantartó, természetes barna szín már a használat után egy órával. Láthatatlan, gyorsan felszívódó termál permet. Oktokrilén – és parabénmentes, hipoallergén.

A termékek közül ez volt az egyetlen, amely spray kiszerelést kapott. Ennek vannak előnyei, de sajnos hátránya is. Könnyen el lehet dolgozni, hamar beszívódik, nem fogja meg a ruhát, és nem hagy ragacsos érzést maga után. Az illata nagyon-nagyon kellemes. Viszont a spray kiszerelés hátránya, hogy fújáskor sajnos nem csak a bőrünkre jut belőle, hanem mellé is, így elég sok megy kárba. Még megoldás lehet, hogy a kezünkbe fújjuk, és úgy kenjük el, viszont ez elég macerás és hosszadalmas procedúra. De ha ezen túllépek, akkor egyébként egy szuper önbarnítóról tudok beszámolni. Nem okoz foltosodást, pedig biztos vagyok benne, hogy a szinte láthatatlan állagának köszönhetően volt olyan terület, ahova több jutott, viszont a végeredményen ez abszolút nem látszott, egyenletes barnaságot nyújt. A végleges szín kialakulásához ugyan nem elég az ígért 1 óra, de 3-4 már igen, és talán a tesztelt termékek közül ez marad fenn a legtovább, a tapasztalataim szerint akár 5-6 napig is kitart a szép barnaság, minimális halványulással. Könnyű, nem zsírosító állagának köszönhetően ezt használtam legszívesebben az arcomon.

Kapható patikákban 3490 Ft-os áron.

TanOrganic organikus önbarnító olaj

Amit ígér:

Tanorganic_önbarnító_TesztvilágBio önbarnító olaj aloe verával, valamint argán -, borágómag – és narancshéj olajjal. 100%-ban organikus és természetes összetevők. Nem tartalmaz mesterséges adalékanyagokat. EcoCert minősítéssel.

Talán az összes önbarnító közül erre voltam a legkíváncsibb, és az árát tekintve ettől is vártam a legtöbbet. A csomagolás mellett nem tudok elmenni szó nélkül, nagyon egyedi, modern, jó ránézni az üvegre. Olaj lévén az adagolása, meg kell mondjam, elég problémás. Egy kicsi lyukon keresztül lehet a tenyérbe adagolni, és így elkenni. Az előbb említettem, hogy ez a megoldás szerintem elég körülményes és hosszadalmas, és ennek köszönhetően nekem sajnos nem is sikerült elérnem a tökéletes végeredményt: foltos lettem. Az illata kellemes, és az állag ellenére gyorsan és könnyen beszívódik a bőrbe. A végeredmény szép lett, a szín körülbelül 6-7 óra alatt alakul ki teljesen. De, mert sajnos van egy hatalmas de, nagyon hamar lekopik a színe már a harmadik napon, és a probléma nem is ezzel van, hanem a többi általam most tesztelt termékkel ellentétben ez az önbarnító tényleg kopik és hámlik, nem pedig halványul. Ha nem kenjük magunkat folyamatosan vele, akkor nagyon csúnyán szabadulunk csak meg a színétől, mert foltokban tűnik el a bőrről…Kár érte…

További információért kattints IDE.

Kapható a Naurel webshopjában 7990 Ft-os áron.

 

Tippek, trükkök

Ha a szoláriumozás helyett inkább az önbarnítást választod Te is, akkor van néhány dolog, amire érdemes nagyon odafigyelni.

  1. Radírozás és hidratálás

Az önbarnító használata előtt érdemes a bőrt alaposan átradírozni, majd hidratálni, mert a száraz, egyeletlen részek könnyen foltosodást okozhatnak.

  1. Moss alaposan kezet!

Önbarnítózás után alaposan moss kezet, főleg az ujjak közötti rész és a körmök alatt tisztíts meg rendesen, mert nagyon kellemetlen lesz, ha a körmeid vagy a kézfejed foltos lesz (hidd el, tapasztalatból mondom…)

  1. Tapasztald meg a második felvitel előtt, hogy milyen a szín!

Akármit is ír a termék doboza, második felvitel előtt mindenképpen várd meg a végeredményt! Ez terméktől függően lehet akár 7-8 óra is, míg teljesen kialakul a barnaság. Ha már látod, mi lett a végeredmény egy felvitel után, utána döntsd el, szeretnél-e még sötétebb színt!

  1. Várd meg, míg teljesen beszívja a bőröd!

Az önbarnítókat tanácsos este, zuhanyzás után kb. 15-20 perccel használni, hogy teljesen megszáradjon a bőröd. Ezután kend be magad rendesen, de várd meg, míg teljesen beszívódik a krém, különben megfoghatja a pizsamádat vagy az ágyneműt.

  1. Testre való önbarnítót ne kenj az arcodra!

Nagyon könnyen pórul járhatsz különben. Csak olyan terméket vigyél fel az arcodra, amelyik krém flakonján szerepel, hogy arcra is való vagy használj külön az arcra készült önbarnító terméket.

Ezeket a lépéseket betartva neked is szép, egészséges kinézetű barna színed lehet káros UV sugarak nélkül.

 

Te melyik terméket próbálnád ki legszívesebben?

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek