MK discont hanghatás

Estimated read time 7 min read

MK discont (3)Egy régebbi tesztünk során az MK Discotechnika által forgalmazott mini Süsü sárkányt, azaz egy jó kis füstgépet teszteltünk. Akkor nagyon megtetszett nemcsak a készülék megbízhatósága, hanem az olcsó ára miatt is, ami szerintünk verhetetlen ebben a kategóriában.  De nem csak a füstgép keltette fel figyelmünket, hanem egy aktív hangfal család is. Ezért addig próbálkoztunk, hogy miként is tudnánk megszerezni egy ilyen sokat ígérő hangfalat, mire az egyik barátunk vett egyet. Na itt meg is oldódott a probléma és csak annyit mondtunk, hogy majd jól megnézzük magunknak, hogy mit tud.

De milyen is volt ez a hangfal, ami annyira megfogott minket? Első sorban mielőtt nekifutunk a hangerőnek egy kis információ a hangfalak és hangszórók működéséről.

Hangszórónak nevezzük azokat az elektronikai eszközöket, amelyek elektromos jelet hallható hanggá alakítanak. Az aktív hangszórók jelerősítő elektronikával vannak egybeépítve.

Hangszórótípusok

Dinamikus hangszóró felépítése

Dinamikus hangszóró

A legelterjedtebb típus, amelyben egy mágnes belsejében csillapítottan lengő tekercs egy (általában kúposan kialakított) laphoz van rögzítve. Ha a tekercsben ingadozó erősségű áram folyik, akkor az megmozgatja a lapot (kónuszt), ami az áram erősségének megfelelően kitér. A hallható frekvenciatartományban (20 Hz – 20 kHz) ezt hangként érzékeljük.

Lengőnyelves hangszóró

A dinamikus hangszórótól abban tér el, hogy a tekercs áll, és egy kónuszhoz rögzített lágyvas „nyelvet” mozgat. (A 20. század közepe óta csak történelmi jelentősége van).

Piezoelektromos hangszóró

A piezohangszóró a piezoelektromosság jelenségét használja fel: bizonyos kristályok alakja megváltozik, ha megfelelő részeit elektromos feszültség alá helyezzük. Mivel a kristályok merevek, ezért csak nagyfrekvenciás hangokat tudnak kellő hatékonysággal előállítani.

Plazmahangszóró

A plazmahangszóró nem más, mint egy folyamatos plazmaforrás. Ahhoz, hogy hangszóróként tudjuk használni, változtatnunk kell a plazma térfogatát. Ez a változás a levegőben nyomáshullámot kelt, amelyet fülünk hangként érzékel. A plazmahangszóró lelke általában egy pár száz kHz, vagy néhány MHz frekvencián működő nagyfeszültségű generátor. A bemenő hangfrekvenciás jel modulálja a nagyfrekvenciás feszültség amplitúdóját (AM), vagy kitöltési tényezőjét (PWM), így hatással van a plazma térfogatára.

Forgóhangszórók

A forgóhangszóró kétfajta technikai megoldásra is utalhat.

  • Egy ventilátor lapátjainak szögét a hangjellel állítva akusztikus hangnyomást lehet előidézni. 20 Hz-nél alacsonyabb frekvenciáknál, nagy teljesítménynél használják, jellemzően kültéri eseményeknél.
  • A Hammond-orgona hangjának modulálására Donald Leslie által kitalált technikai megoldás, amikor egy hagyományos hangszóró elé egy propellert helyeznek, ami egyrészt színezi a hangzást, másrészt a hang forrása nem lesz beazonosítható. [1]

Termoakusztikus hangszóró

2008-as bemutató alapján a Tsinghua Egyetem munkatársai egy szén nanocső réteggel állítottak elő hangot. A felületre vezetett áram azt felmelegíti, és a felülettel érintkező levegő hőtágulása kelti a hangot. Maga a réteg átlátszó, nyújtható és rugalmas. Összeépíthető szilíciumlapka alapú eszközökkel.[1]

Átlátszó ionos vezető hangszóró

Egy 2013-as fejlesztés szerint az átlátszó ionos vezető hangszóró egy rugalmas réteg két oldalára felvitt elektromosan vezető zseléből áll. A vezetőkhöz vezetett hanggal modulált nagyfeszültég keltette rezgések jó hangminőséget állítanak elő.[2]

Hangdoboz, hangfal

MK discont (3)

A hangszórókat akusztikai megfontolásokból megfelelő méretű dobozokban, illetve ládákban rögzítik. A doboznak több szempontból is előnyei vannak. Nemcsak mechanikailag rögzítik a hangszórót, de az akusztikus rövidzárat is kiküszöbölik, valamint egyenletessé teszik a frekvenciamenetet. A hangfal (baffle) elnevezés a nagy teljesítményű külső hangsugárzók kezdeti idejéből maradt fenn, amikor is nem használtak zárt hangdobozt, és a mély hangok akusztikai rövidzárának kiküszöbölésére hatalmas méretű sík lapra kellett rögzíteni a hangszórót. Általában több hangszóró található benne, nagyobb teljesítménynél esetleg csak egy. A hangszórók a teljes hallható tartománynak csak egy-egy részét tudják lesugározni. A hangfalakat jellemezhetjük a rákapcsolható tartós és időszakos teljesítménnyel, a frekvenciamenettel, az erősítő felé mutatott terhelő impedanciával, a torzítással és a hatásfokkal (1 W elektromos teljesítmény által létrehozott hangnyomás). A többutas hangfalak több, eltérő tulajdonságú hangszórót tartalmaznak, melyek más-más, számukra ideális frekvenciatartományban sugározzák a hangokat. Ezekben a bemenő jelet hangváltóval (más néven keresztváltóval) osztják szét mélyebb és magasabb hangtartományokba. Erre azért van szükség, mert a hangszórók a saját rezonanciafrekvenciájuk alatt nem tudnak sugározni. Ez dinamikus hangszóróknál a pille és a lágy felfüggesztés rugalmasságából adódik, ugyanis ez a két anyag bármennyire is rugalmas, valamilyen mértékben megnöveli a rezonanciafrekvenciát. wikipédia

 

Az akkumlátoros hangfalak előnyeit nem kell sorolnunk, hiszen mindenki tudja menyire hasznosak. Sátorozástól a szabadtéri rendezvényekig mindenütt megállja a helyét. Vagyis nincs többé megoldatlan hangzás. Szerencsére az MK Discotechnika elég felkészült ezekből így mindenki megtalálja a legmegfelelőbb méretűt.

Az egyik partnerünk, ahová rendszeresen járunk az energiát levezetni (Budafoki Gokartpálya) is úgy döntött, hogy lecseréli az egyik szebb napokat megért hangfalát egy akkumlátoros típusra, mert rendszeresen járnak versenyekre és jól jön a vezeték nélküli kihangosítás. A hangfalhoz vettek még kiegészítőket is a tartozékokon kívül. Azóta már többször használták versenyeken, sőt még egy videoklip forgatáson is. Nagyon meg vannak elégedve a technikával, habár az akkumlátor időtartam nem tudja a gyári adatot. A használat során pár százalékkal kevesebb időt “futott” a teljesítmény. Ezt be lehet tudni a mostani hideg időnek is, de a töltésnek is szintén. Minden esetre nagyon jól használható a vezeték nélküli mikrofon akár műsorvezetéshez, vagy karaoki-hoz is. A hangfal képes akár hangszer erősítésére is, de szerintünk nem erre van igazából kitalálva.

Összességében szerintünk nagyon gyorsan be fog kerülni a köztudatba az elektromos hangfalak hasznossága és azt vesszük észre, hogy egyre kevesebb lesz a hagyományos hangfal.

 

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek