Olíva szappan

Estimated read time 4 min read

Olíva szappan? Az sem tudjuk már mit használjunk annyi tisztálkodási szer létezik a boltok polcain. Van aki a tusfürdőre, vagy a folyékony szappanok mellett teszi le a voksát, míg mások a hagyományos nagyanyáink által készített házi szappan mellett.

Mi most az olíva szappant próbáltuk ki.

Az olíva szappanok közül is a narancsosat, mert ha már válogatni lehet, akkor legyen benne valami extra is.

Narancs szappan-500x500

 

 

Nálunk még a régi csomagolású szappan volt, de azóta már változott a helyzet és ezzel együtt a megjelenés is. De úgysem ez a lényeg, hanem a beltartalom.

A szappannak nagyon alacsony a narancs tartalma, de ennek ellenére mégis érezhető az illata. Oké tudjuk a narancs nem a fürdés egyik elengedhetetlen velejárója, de a komfortérzetünk és az illatunk szempontjából tényleg nem mindegy, hogy milyen és mennyire intenzív a hatás.

Kicsomagolás után jó egy kicsit szagolgatni. Már már bele is harapna az ember.

Az olíva és a szappan úgy kötődnek egymáshoz, mint a magyar konyha és a hagyma. A szappan története a régmúltba nyúlik, kezdetben talán rituális célra, megtisztuló fürdőkhöz használhatták. A szappanok karbonsavak nátrium- vagy káliumsói. Kezdetben sziksóval vagy hamulúggal főzhették az állati vagy növényi zsiradékokat. Könnyen elképzelhető, hogy az állattartás előtt már az olajat adó magvak folyékony aranyát használták.

[box style=”info”]Plinius szerint a szappan készítését a gallok és germánok találták fel s már ismerték a kemény és puha szappant is, ezeket azonban nem mosásra használták, hanem a haj sárgítására. A kallóföldön és szappanos levű növényeken kívül mosásra a hamuzsírt és a sziksót használták, melyekkel még a 19. század végén is mostak. Az ókoriak – Paulus Aegineta tudósítása szerint – azt is tudták, hogy a lúgsót (hamuzsír és sziksó) mésszel maróbbá lehet tenni. Közönséges mosószerük azonban a rothadt vizelet volt. Később a mór írástudók is megemlítik a szappant, de inkább csak mint orvosszert. A 17. századra, úgy látszik, már meglehetősen elterjedt a szappan használata, azonban csakis a legújabb kor vívmányai eredményezték mai általános alkalmazását. Ily vívmányok voltak Chevreulnek a zsírról megejtett vizsgálatai, melyekkel a szappanképződés lényegét felderítette, s mindenekelőtt Le Blanc új módszere a sziksó mesterséges gyártására. Azóta a sziksó és a szappan gyártása is fellendült s az ammónia-sziksó feltalálása a 19. század végén már mintegy betetőzte a Chevreultől kiindult mozgalmat.(Wikipédia)[/box]

Kipróbáltuk a szappant és nagyon meg voltunk elégedve vele. Hamar habzott és nem volt az a vegyszergyár illata, mint sok más szappannak. Hatékonysága is megfelelő, így bátran próbáljátok ki Ti is!

Találtunk egy olíva szappanos oldalt, ahol csak 300 Ft egy darab és akár neten is lehet rendelni. Milyen jó, mert a lábunkat sem kell kitenni a szappanért.

Tovább az olíva szappan oldalra…..

 

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek