Demeter minősítésű natúr kozmetikumot teszteltünk

Estimated read time 6 min read

Rendszeres olvasóink előtt nem titok, hogy főként natúr, – vagy bio kozmetikumokat tesztelek szívesebben , és írom meg róluk a véleményemet. Ebben a cikkben egy olyan minősítésű márkáról és termékcsaládról fogok írni, amely a magyar bio kozmetikum piacon igazi kuriózumnak számít.

A német Martina Gebhardt natúr kozmetikumok mindegyike Demeter-minősítéssel rendelkezik, de jogosan merül fel a kérdés, hogy ez mit jelent és miért van ekkora jelentősége?

Demeter védjeggyel minősítik világszerte a biodinamikus gazdaságokat és az azokban előállított termékeket. A biodinamikus gazdaságok működése nem csak a természettel van összhangban, hanem a kozmosszal is. A vetésnél, aratásnál és termesztési munkáknál a csillagok, a Nap és a Hold állását is figyelembe veszik. A  biodinamikus gazdálkodás megközelítési módja az egész világon elterjedt, ma 38 országban kb. 100.000 hektár földterületen folytatják ezt a mezőgazdálkodási módot.

A biokozmetikumokra vonatkozó Demeter-irányelvek azt írják elő, hogy a termékek víz- és ásványi anyag mentes összetevői 90 %-ának ellenőrzött biodinamikus gazdálkodásból kell származnia. A maradék 10 % származhat ellenőrzött biotermesztésből is. Az emulgátoroknak is természetesnek kell lenniük, és úgy kell feldolgozni azokat, hogy a lehető legnagyobb mértékben megtartsák biológiai állapotukat. Sókat, vizet és ásványokat nem értékelnek. Génmódosítás és a nanotechnológia kizárt.

Elég biztatóan hangzik, éppen ezért elég nagy bizalommal és kíváncsisággal vetettem bele magam a tesztelésbe. A Martina Gehardt termékcsalád skálája igen széles, mindenki megtalálhatja a saját maga számára legtökéletesebb kozmetikumot. A rózsa (száraz bőrre), a ginzeng (regenerációra szoruló bőrre), sheavaj (érzékeny bőrre) is megtalálható a termékcsaládban, hogy csak pár természetes összetevőt említsek. Én a zsályás tonikot és arctejet próbáltam ki.

Martina Gebhardt,Martina Gebhardt,Martina Gebhardt,Martina Gebhardt

A tisztító, antibakteriális hatású zsálya szabályozza a zsír, – és faggyútermelést és helyreállítja a bőr természetes védőköpenyét, ezért esett erre a termékcsaládra a választásom. Olyan érzés, mintha a természet erejét használnám fel szépségápolásra, nem pedig a kozmetikai ipar által előállított mű vackokat. A tonik szórófejes, az arckrém pumpás kiszerelésű, így az adagolás nagyon könnyű. Környezettudatos cég lévén a termékek üvegcsomagolásban kaphatóak, mert az üveg könnyebb újrahasznosítani, mint a műanyagot vagy az alumíniumot. Ez szerintem dicséretes, sajnos napjainkban még kevés cég figyel oda erre is. Egy kifogásolni valót tudnék csak a csomagolás kapcsán megemlíteni, az hogy egy kicsit régimódi, a 80’-as 90’-es éveket idézi. Egy kis külsőbeli megújulás, modernizálás szerintem jó tenne a termékeknek.

Martina GebhardtAz arctisztító tonikot imádtam (spoiler: nem csak én), elsősorban azért, mert nem csak az arcom tisztán tartására használtam. A számban néha sajnos megjelennek bosszantó és igen fájdalmas afták, amikkel általában nem szoktam semmit sem kezdeni, megvárom míg maguktól elmúlnak. Most azonban gondoltam egy merészet, és a tonikkal kezeltem egy épp aktuális csúnyaságot, gondolván a zsálya antibakteriális hatása majd csak fog segíteni. Helyileg nagyon jól érzéstelenít, és jó pár nappal hamarabb tűnt el a kezelt fekély a számból (köszönöm a tippet a márka magyarországi forgalmazójának!). A tisztításon felül még célzottan az egy-két megjelenő pattanásomra is használtam, remekül kezeli azokat a csúnyaságokat is. Ezen kívül is találtam egy alternatív felhasználási területet, amelyhez a páromat hívtam segítségül. Borotválkozás után ugyanis nagyon ki szokott pattogni az arcbőre, hiába használ after shave-et. Most viszont a tesztelés kedvéért megkértem, hogy a szokásos egyébként nem sokat érő borotválkozás utáni termékét cserélje le a Martina Gebhardt arctisztító tonikra. Már az első használat után láttuk a javulás jeleit, nem volt olyan a bőre, mint egy háborús övezet. Innentől kezdve meglett a második szépségápolási termék, amit közösen használunk (az első a fogkrém).

A zsályás  arctej volt a másik termék, amit kipróbáltam ettől a márkától. Bár a csomagoláson az a szöveg áll, hogy nappali használatra ajánlatos, én éjszakára is kentem fel belőle. Nagyon könnyed, lágy állagú krém, ebben a nagy nyári forróságban tökéletes választás volt, mert a nehéz, testes krémeket ilyenkor amúgy sem tudja elviselni a bőröm. Hamar beszívódik, és nem hagy zsírosan csillogó foltokat maga után, és úgy vettem észre tényleg remekül szabályozza a bőr zsír,- és faggyútermelését. Fényvédőt sajnos nem tartalmaz, de egy ilyen magas minősítésű natúr kozmetikumtól ezt nem is vártam el. Martina Gebhardt,Martina Gebhardt,Martina Gebhardt,Martina Gebhardt

Árak:

Zsályás arctisztító tonik:  2600 Ft/30 ml

Zsályás arctej: 3000 Ft/30 ml

A Martina Gebhardt termékek megtalálhatóak számos bioboltban, vagy megrendelhetőek a www.demeter-kozmetikumok.hu oldalon.

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek