Bodza mánia

Estimated read time 4 min read

Virágzik a bodza és a mi kedvünk is virágosra fordult. Kitaláltuk, hogy megírjuk a mi bodzaszörp receptünket Tesztvilág módra.

Miért isszuk a bodzaszörpöt?

??????????Gyógyhatása: Köptető, veseműködést szabályzó, izzasztó. A virág teája megfázásnál izzasztó és köptető. Mandula- és torokgyulladás ellen régen tejjel leforrázva ajánlották. Vérnyomáscsökkentő, nyugtató, hashajtó, veseműködést szabályozó gyógyteákban is megtalálható. A gyümölcs főzetével a görcsszerű fejfájást gyógyítják.

A magyar néphitben

A magyar néphit változatos tulajdonságokkal ruházza fel, és azokból általában nem állapítható meg, hogy melyik bodzafajról van szó. A virágjából főzött tea, a bodza héja, friss bimbója elterjedt népi gyógyszer. A néphit (palócok, Szatmár) szerint ha a bodzára taposnak, meghajlítva földet hordanak rá, akkor a tehénből, a disznó sebéből kihull a pondró. A Csereháton ezt a bodza letépett ágacskáitól és a megfelelő ráolvasástól remélik. Göcsejben úgy vélik, a disznókat elkerüli a vész, ha az óljukba bodzaágat szórnak. Az alsó Őrségben úgy vélik, hogy a bodzát nem szerencsés a ház mellé ültetni, mert akkor belecsap a villám. Ott a bodza az ördög, a gonosz lelkek fája a Wikipédia szerint.

 

Bodza szörp, szirup készítése cukor nélkül és cukorral

Friss, üde íze egyaránt kedvence gyerekeknek és felnőtteknek.Különösen nyáron választjuk frissítőnek.

Tesztvilág.hu Bodza (1)Éppen most virágzik a bodza, és aki szereti a házi készítésű szörpöket, egész évre elláthatja a családot bodzaszörppel.

Bodza szörphöz készítsünk bodza szirupot, ami tulajdonképpen bodza koncentrátum.

Ezt hígíthatjuk egész évben vízzel.

Ma már fontos szempont, hogy a bodzaszörp ne csak cukor hozzáadásával készüljön, hanem édesítőszerrel.

Most megmutatjuk mindkét variációt.

  • 1 liter víz
  • 20 g citromsav
  • 4-5 citrom
  • 500 g cukor
  • Annyi bodzavirág, amennyi teljesen befedi az edényt.

 

A bodzavirágot jól rázzuk le és mossuk meg.

Edényünket töltsük meg vízzel és helyezzük a bodza virágokat fejjel lefelé a víz tetejére.

 

Szórjuk rá a cukrot, citromsavat és karikázzuk bele a citromokat.Tesztvilág.hu Bodza (2)

Forraljuk össze egészen addig, amíg a lé elkezd besűrűsödni.

Még forrón töltsük csíramentes üvegekbe és hagyjuk kihűlni.

Fogyasztáskor hígítsuk ízlésünk szerint vízzel vagy akár fehér borral, pezsgővel.

Üvegeket csírátlaníthatunk tisztára mosás után, ha mikrohullámú sütőbe tesszük 2-3 percre, amíg az üveg felforrósodik.

Cukormentes bodzaszörp készítése esetén cukor helyett folyékony vagy tablettás édesítőszert használunk, és ugyan úgy készítjük el, mint a cukros variációt, de így a bodzaszörp nem lesz annyira sűrű.

Mivel mindegyik édesítőszer édessége más mértékű, ezért forralás közben kóstoljuk meg, mennyi édesítőszert kell még hozzátennünk.

Édesítőszer használata mellett ne próbálkozzunk a több napos áztatással, mert az édesítőszer nem oldja ki az íz anyagokat olyan hatékonyan, mint a cukor.

 

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek