A pohár aljára néztünk – a nagy üdítőital teszt!

Estimated read time 7 min read

A Fonyódi Ásványvíz Kft. jóvoltából nem maradunk szomjan még jó pár hétig, ugyanis tesztelés céljából biztosítottak számunkra mindegyik ízesített üdítőitaljukból egyet. Még szerencse, hogy nagyon szomjasak vagyunk és szeretjük az e féle kihívásokat, így örömmel végeztük el a nagy üdítőital tesztet!

Fonyódi-50-jubileumi-logó_TesztvilagKi gondolta volna, hogy a Fonyódi forrásvizeket már több mint 50 éve isszuk? Pedig így igaz, és története még régebbre nyúlik vissza. A Balaton déli partján található, Fonyód városának is otthont adó Vár-hegy és Sipos-hegy – a Tapolcai-medence tanúhegyeinek „kistestvérei” több millió évvel ezelőtt, a Dunántúlt borító Pannon-tenger feltöltődését követő vulkanikus- és kéregmozgások eredményeként jöttek létre. Kezdetben a Balaton víztükre kitöltötte e hegyek mögötti, mélyebben fekvő, nagybereki területet is, amely akkoriban a Balaton legnagyobb öble volt. Később a tó szélhajtotta vize homokos hordalékával feltöltötte e területet, s a kialakult láptalajon kőris, nyír, tölgy és bükkfákkal tarkított, gazdag élővilág alakult ki. A terület – felszíni gazdagsága mellett – a mélyben is igazi kincset rejtett, hiszen a miocén kori, mélytengeri mészkő, dolomit, bazalt és agyagpala rétegek között úgynevezett vízadó rétegek alakultak ki.

A Fonyódi Forrásvíz története innen indul, hiszen 1957. júliusában, az akkor kezdődő geológiai kutatások során rátaláltak a kőzetrétegek között megbújó forrásokra és vízadó rétegekre.

A próbafúrások során a kutatók alkáliákat tartalmazó, kálium-magnézium-hidrogénkarbonátos, úgynevezett savanyú-szénsavas vizet találtak Fonyód határában. A vizsgálatok után a nyomelemekben és ásványi anyagokban gazdag forrásvíz palackozása mellett döntöttek, így az 1960-as évek közepén, egy jelentős beruházást követően megkezdődött a Fonyódi Forrásvíz palackozása.

A Fonyódi fél évszázados története számos érdekességgel szolgál. Íze és minősége miatt a hetvenes években többször is elnyerte az akkor ikonikus, nagy jelentőséggel bíró Kiváló Áruk Fórumának védjegyét. A natúr és szénsavmentes Fonyódi közkedveltségét jól mutatja, hogy Fonyódi Forrásvíz felhasználásával készült a kor egyik legkedveltebb üdítőitala, a Bambi is.

 A nagy teszt

 

??????????2013 szeptemberében a Fonyódi Fresh & Light szénsavas üdítőitalok megkapták a Magyar Termék Nagydíj® kitüntetést, melyekkel olyan árukat, szolgáltatásokat és gazdasági szervezeteket szoktak díjazni, amelyek tevékenységük során bizonyítottan elkötelezettek a minőség ügye iránt és kiemelt fontosságot tulajdonítanak a kiváló minőségű termékek előállítására. A Fonyódi Fresh & Light termékek az üzletekben öt különböző féle, meggyes, citromos, jaffás (narancsos), körtés és málnás ízben kaphatóak. Hatalmas nagy pozitívum, hogy energiamentesek, egy pohárban (250 ml) kevesebb, mint 1 kcal található! Kicsit tartottam attól, hogy az édesítőszerek miatt túl édesek lesznek az én ízlésemnek, ezért elsőre direkt egy savanykás fajtát, a meggyeset próbáltam ki. Bevallom régen ittam olyan ásványvíz alapú üdítőitalt, amelyikben nem kétféle íz találkozásán alapszik, mint például a Szentkirályi Virágoskert termékei. Tetszik nekem ez az „egyszerűség”, végre nem kellett gondolkodnom, milyen ízzel is van dolgom. A meggyesnek meggy íze volt a citromosnak pedig citromos, nincsen túlgondolva. De visszakanyarodva az elsőként kibontott palackhoz, pozitív csalódás ért, ha élhetek ezzel a paradox kifejezéssel. Finom, kellemes, édeskés utóíz nélkül. Kifejezetten jó, hogy szénsavas, pedig én inkább buborék mentes termékeket szoktam fogyasztani. Bár a meggyes nagyon ízlett, az abszolút kedvencem mégis a citromos és a körtés lett, valószínűleg azért, mert gyümölcs formájában is elég gyakran fogyasztom őket (citromos ételek bármilyen formában és mennyiségben viszonylag hamar eltűnnek nálam).

Az ízeken kívül a termékek csomagolása mellett sem mehetek el szó nélkül. Egyszerű, letisztult, és ami nekem nagyon tetszik, hogy a palack az ízt adó gyümölcs színében pompázik (a meggyes sötét piros, a citromos sárga stb.)és így sokkal könnyebb megkülönböztetni őket egymástól.

 

A szénsavmentes irány – Jana

Szerintem kevesen tudják, hogy a Fonyódi a saját márkás forrásvize mellett a Jana termékeket is forgalmazza. A Jana egy horvát márka, én először körülbelül 10 évvel

??????????ezelőtt egy nyaraláson találkoztam vele. Ezután nem sokkal már nálunk is kapható volt, így szerencsére nem kellett több száz kilométert utaznom érte. Hétféle ízben elérhető (citrom-limetta, szőlő-mirabella, kék áfonya-vörös áfonya, alma-licsi, eper-guava, narancs-papaya, menta-lime) és mindegyik szénsav, – és tartósítószermentes és energiaszegény. Nem árulok el nagy titkot, ha bevallom az ízpárok között volt olyan, amiről első hallásra azt sem tudtam, hogy eszik-e vagy isszák. A guava és a mirabella például a mai napig rejtély lenne számomra, ha nem néztem volna utána. A google barátom elárulta, hogy a mirabella egy szilva fajta, és állítólag istenien finom lekvárt lehet készíteni belőle. Mindenesetre a szőlővel tökéletes párost alkotnak, ha más környezetben nem is, de a Jana üdítőitalán belül mindenképp. A guaváról pedig megtudtam, hogy egy apró szemű trópusi gyümölcs, amelynek Mexikó az őshazája. Jelen esetben eperrel történő kombinációja remek ötlet volt: igazán frissítő, könnyed íz, amely főleg a nagy nyári melegben tökéletes szomjoltó lesz.

Bár mindegyik Jana termék nagyon finom, abszolút nem érezni semmilyen édeskés utóízt, tökéletesen el van találva mindegyik. Az én abszolút favoritom és valószínűleg az elkövetkező idők legnagyobb kedvence a citrom-limetta íz. Kellően savanykás, egyáltalán nem édes, kiválóan oltja a szomjat, meginnék belőle egy nap akár több litert is belőle, annyira nem bírok ráunni az ízére. Kalóriatartalma is tökéletes 100 ml termékben mindössze 20 kcal található. Egyértelmű új kellék az íróasztalon és a konyhában egyaránt, a Fonyódi körtés és citromos termékek mellett.

 

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek