Az EPSON jóvoltából kipróbálhattuk az L800 fotónyomtatót.

 

 

 

Már nagyon vártuk a készüléket, mivel ezt a típust már az idei Photo Expo-n kinéztük magunknak egy jó kis tesztre. Igazából ez nem egy multifunkciós otthoni nyomtató, hanem profi színvarázsló.

Tehát gyorsan ki is csomagoltuk a nem nagy dobozból. Maga a nyomtató könnyen elfér az íróasztalon. Az eddig használt nyomtatónk is egy EPSON, az SX szériából, ami méretben kisebb az L800-tól. Az L800 szélessége 53 cm, és a mélysége pedig 30 cm. A régi SX nyomtatónk szélessége 35 cm, ami csak azért kisebb, mert itt a nyomtatóházban vannak a tintapatronok. Az L800 már merőben más. Itt a ház jobb oldalán találhatóak a külső tintapatronok. Ezeket nem is patronoknak mondanám, hanem inkább kis festéktartályoknak. Ezekből hat szín van a legjobb színhűség elérésére.

Mint tudjuk három fő, és három mellékszín létezik. Ezekből a színekből bármilyen színt ki lehet keverni. Kék, piros, sárga főszínek, míg a narancs, zöld, és lila a mellékszínek. Gondoljuk ehhez már kell technikai tudomány, hogy pontosan annyit adagoljon a nyomtató a fotópapírra, hogy az megszólalásig megfeleljen az eredeti színhez.

Tehát fönt van az asztalon az L800. A telepítéshez a dobozban van egy CD, amit gyorsan be is tettem a gépbe. Az installálást automatikusan el is indítottam. Csak megbecsülni tudom a telepítés idejét, de kb. 6-8 percet vett igénybe. Ezután már meg is jelent a kis ikon, amivel megnyitható, és használható a nyomtató.

Kicsit féltem, hogy sokat kell kínlódni a vadi új nyomtatóval. Azt hittem majd nem akarja felismerni a gépem, vagy nem akar nyomtatni, vagy egyszerűen csak valami miatt nem működik. Valljuk be sokunk járt már így egy új készülékkel, amikor úgy gondoljuk, hogy nekünk nem kell elolvasni a használati útmutatót. Jelentem mi sem szoktuk 🙂

De meglepően egyszerű volt minden. A bekapcsolást, és a telepítést követően csak a gépemről kiválasztott képet beraktam az EPSON L800 virtuális képkidolgozó “sötétkamrájába”, és már tolta is ki a nyomtató az első fotót. Úgy 10 másodperc alatt készült el az első 10 x 15 méretű fotó.

Valami mesés! Szebb lett a kinyomtatott kép, mint a monitor index képe. Eddig arra mondtam, hogy szép a monitorom képe. Erre meg az EPSON L800 idézőjelben “állva hagyta” a monitorom képfelbontását. A következő az volt, hogy mindenkinek mutogattam, hogy milyen gyönyörű a minőség. Ezután a következő az ár, mert ha törik, ha szakad én ilyen gépen fogom a jövőévi koncert, és modell fotóim kinyomtatni.  Persze ha nem akarjuk az összes képet kinyomtatni a fotózásunkról, akkor egy CD-t is megnyomtathatunk az egyik fotóval, és mát mehet is a megrendelőhöz az adathordozón. Mindezekre külön szerkesztő program is van a telepítő lemezen.

Epson L800

Az ára elviselhető szintű a minőség tudatában. És persze annak fényében, hogy nagyon tinta takarékos. Na én gyorsan el is mentem egy toner szaküzletbe kíváncsiskodni. Mert hiába fogyaszt keveset ha közben meg aranyárban van hozzá a tinta.

Epson L800

A toner üzletben is az L800 reklámplakáttal találkoztam. Na gondoltam csak jó lehet ez a nyomtató. A tinta színenként vásárolható, ami nem patron, hanem egy feltöltő tubus. Ezt csak bele kell tölteni a felső nyíláson a tartályba, és go. Szóval egy ilyen 70 ml-es utántöltő 3100 Ft. Ja és eredeti EPSON tintáról beszélek, amivel akár 1700-1800 10 x 15 méretű fotót is kinyomhatunk. Tehát számoljunk! Hat tinta felöltés 6 x 3100 Ft azaz 18.600 Ft. Ezért a pénzért 1800 képet kapunk, ami így darabonként 10 Forint nyomtatási költséget jelent.

Persze ha veszel még egy profi fotópapírt is akkor 10 x 15 méretű kb. 20-25 Ft/db áron jön ki. Az A4 méret pedig 80 Ft /lap. Ezek így nem is olyan nagy összegek. Igazából egy fotósnak az EPSON L800 egy olyan társ, akit talán még a fotózásnál is jobban megszeret.

Szerintünk a nyomtatási minőség miatt No1 ez az L800! Talán vissza sem adjuk?

Epson L800

Egy kis technikai adat a készülékről

 

NYOMTATÁSI TECHNOLÓGIA

Nyomtatási mód On-demand inkjet (Piezo electric)
Fúvóka konfiguráció 90 Nozzles Black, 90 Nozzles per Color
Legkisebb cseppméret 1,5 pl
Tintatechnológia Dye Ink
Nyomtatási felbontás 5.760 x 1.440 DPI
Kategória Consumer

NYOMTATÁS

Nyomtatási sebesség 12 Seconds per 10 x 15 cm photo (Epson Premium Glossy Photo Paper), 38 Pages/min Color (plain paper 75 g/m²), 37 Pages/min Monochrome (plain paper 75 g/m²)
Színek Light Magenta, Magenta, Yellow, Light Cyan, Cyan, Black

PAPÍR-/NYOMATHORDOZÓ KEZELÉS

Papírtálcák száma 1
Papírformátumok A4, A5, A6, B5, C6 (Envelope), DL (Envelope), No. 10 (Envelope), Letter, 9 x 13 cm, 10 x 15 cm, 13 x 18 cm, 16:9, Legal
Kétoldalas Manual
Papírtálca kapacitása 120 Sheets Standard
Hordozó feldolgozása Auto Sheet Feeder, Borderless print, CD / DVD

ÁLTALÁNOS

Energiafogyasztás ENERGY STAR® qualified all-in-one, 1,2 Watt (sleep mode), 13 Watt (printing)
Tápfeszültség AC 220 V – 240 V,50 Hz – 60 Hz
Termék méretei 537‎ x 289 x 188 mm (Width x Depth x Height)
Súly 6,2 kg
Zajszint 5,2 B (A) with Epson Premium Glossy Photo Paper / Photo RPM mode – 39 dB (A) with Epson Premium Glossy Photo Paper / Photo RPM mode
Kompatibilis operációs rendszer Mac OS 10.5.8 or later (requires download of driver from Epson website), Windows 7, Windows Vista, Windows XP, Windows XP x64
Mellékelt szoftverek Epson Easy Photo Print, Epson Print CD
Csatlakozók USB
Áramellátás 220V, 240V
A doboz tartalma Power cable, Setup guide, Software (CD), Warranty Documents

A tesztkészüléket az EPSON Magyarországi forgalmazója biztosította.