Szarvasi kávéfőzőt teszteltünk

Estimated read time 6 min read

Szarvasról elsőre több dolog is eszünkbe juthat, de most egy régi hagyományokkal büszkélkedő kávéfőző család, igen formás darabját vettük szemügyre.

 

Kinek ne futna össze a szájában a nyál, amikor kora reggel egy friss kávé illatára ébred, és vidáman indul a nap.

Unipress SZV-624 típusú kávéfőzőt kaptunk a Szarvasi Vas -Fémipari ZRT jóvoltából.

A terméket az Andrássy úti mintaboltban vettük át, de amikor beléptünk jött a meglepetés. Huuuu! Annyiféle kávé gép van, hogy egy év is kevés lenne az összeset kipróbálni. De nem csak kávéfőzők, hanem más konyhai termékek is szép számmal vannak az üzletben. Viszont térjünk vissza a reggeli kávé zamatos illatára, és erre a bordó készülékre.Szarvasi kávéfőző

A régi megszokott, és bevált kávéfőző rendszer új köntösbe bújtatott darabja a VSZ-624

Azt a tanácsot kaptuk az üzletben, hogy első éles használat előtt át kell kávé nélkül főzni, amit meg is tettünk.

Sok kérdés felmerül a kávézás terén. Mennyire tömjük meg ? Kell egy kis lyukat csinálni a kávé közepébe? Mitől lesz erős a kávé? Nagy szemű kávédara, vagy minél kisebb a jó?

Ha már lefőztük mi legyen az ízesítés? Tejszín, tej, kakaó?

De ezt mindenki tegye saját kedve, és ízlése szerint.

Az első üres főzés után nekivágtunk az éles kávé főzésnek. Meglepően hamar „begerjedt” a kávéfőző, és lassan elkezdett a hőálló kiöntőbe csöpögni a fekete arany.

Miután elkészült azonnal ráugrottunk, és meg is ittuk az egész 6 adagot. Véleményünk szerint igazi retro hangulatú kávéfőző, és hamisítatlan kávé illat terjengett a konyhánkban. Valami hasonlóan, mint a 70-es évek betonrengetegeiben játszódó ifjúsági filmekben, vagy az úttörő táborok reggeli ébredését segítő „csodafegyveréhez” hasonlóan.

A kávé fő hatóanyaga a koffein, de ma már létezik olyan kávé is, amelyben – többségében vegyipari módszerekkel csökkentett koffeintartalom található. Ennek neve a „koffeinmentes kávé”, ami a „decaffeinated”.

Szarvasi kávéfőző

A kávészemek szüretelését kézzel végzik, mert csak a piros, érett magokat lehet leszedni. Ezután a termőhelytől függően száraz vagy nedves eljárással azonnal tisztítják és érlelik a szemeket, mert a kávébogyó nem tárolható.Szarvasi kávéfőző

Ahol a napsütéses órák száma elegendő, ott a magokat négy hétig kiterítve szárítják a napon, majd egy hántológép segítségével a babszemet és a húst elválasztják egymástól. Vietnamban és az Elefántcsontparton óriási vermekben elföldelik és a következő évben a magokat kiásva átmossák. Így a hántolás költségét megspórolják. Ahol viszont az időjárás csapadékosabb, ott nedves eljárással dolgozzák fel a kávészemeket. A kávébabot és a gyümölcshúst gépekkel elválasztják egymástól, majd a babot egy speciális folyadékban áztatják és mossák. Ezután elég 10-14 napi szárítás. A kávét mindkét esetben további tisztításnak, válogatásnak vetik alá, és ezután szállítják el. A feldolgozás utolsó fázisa a pörkölés, amelyet folyamatosan emelkedő hőfokon végeznek. Utána derül ki, milyen minőségű a kávé, milyen íz- és illatanyagokkal rendelkezik.

Miért is szeretjük a kávét, és mik a hatásai?

A koffein fokozza a szívműködést, az anyagcserét és a légzést, növeli a vérnyomást és a vérkeringési sebességet, tágítja az agyi ereket, szűkíti a bélben levő ereket, vizelethajtó. Megszünteti az álmosságot, javítja a hangulatot, stimulálja az agykérget, gyorsítja a gondolkodást, átmeneti teljesítménynövekedést idéz elő, amelyet rohamos teljesítménycsökkenés követ. Egy csésze kávé elfogyasztása után 5 perc múlva a test szinte minden szövetében kimutatható a koffein. Koncentrációja kb. félóra alatt eléri a maximumot, majd lassan lecsökken. 3-6 óra múlva a koncentráció mintegy a fele a maximumnak. (Forrás :Wikipédia)

Szerettük volna mással is kipróbáltatni ezt a kávéfőzőt, ezért odaadtuk Fésűs Nelly színésznőnek, aki tudomásunk szerint nagy kávéfogyasztó hírében áll.

Amíg kipróbálja, és lefőzi az első adagot egy kis száraz tény a készülékről

Teljesítmény: 800W,

Feszültség: ~230V, 50 Hz

  • Maximum 6 adag dupla kávé főzésére alkalmas kávéfőző:
  • 2 és 6 személyes kávészűrővel
  • hőszigetelt műanyag burkolattal
  • skálázott üveg kiöntő edénnyel
  • világító hálózati kapcsolóval
  • biztonsági szelepes zárócsavarral
  • csúszásmentes talppal

Na de vissza a Fésűs Nelly konyhájába, és üljünk le egy csésze erejéig.

Milyen kávé fogyasztási szokásaid vannak?

Szarvasi kávéfőző

Szarvasi kávéfőző

 

 

Folytatásért kattints IDE

 

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek