Lamax W10.1, a jövőből jött közénk

Estimated read time 9 min read

Sziasztok Kedves kamera fanok, sportolók és videó készítők. Most jön az, ami nem volt, vagyis a Lamax W10.1-es nagyon jövőbelátó kamera. 

 

Már egy pár napja porosodik nálam a kamera, mire rávettem magam, na jó nem én, hanem a Lamax gyártó és a hazai forgalmazó kérdésére, hogy „na milyen?” Hát fogalmam sincs, pedig ez olyan, amire simán rá lehet mondani a dobozon lévő specifikáció alapján, hogy azta@élet, de menő! Na de annyi kamera teszt után nem lehet olyan nagy a kontraszt, vagy igen? Mivel a puding próbája a Tesztvilág.hu, ezért pont jó helyen van a kamera, szóval jöhet a doboz.

 

 

Tele van információval a doboz oldala. Ikonok, leírások így azonnal tudjuk, hogy egy nagyágyúval van dolgunk, ami talán kicsit a jövőből jöhetett, vagy nagyon előre mutat. Mire is gondolok?

8K Time Lapse és a 6K videó felvétel eléggé űrbélinek tűnik még úgy is, hogy „csak” 30fps. Milyen képfeldolgozó rendszer fér el ebbe a könnyűnek nem mondható sportkamerába? Talán a szenzor hátsó megvilágítást kapott, hogy alacsony fényviszonyok között is jó legyen a felvétel? 

 

 

Ami számok tekintetében igen meglepő, az a 64 megapixeles fotó. Minek? Jó nagy verseny indult a pixelharcosok között, bár tudjuk, hogy a jó fotó nem a pixelek számától függ, de azért a 64 több, mint amire egy átlag halandónak szüksége lehet. Igaz lehet ezért az, hogy vagy a jövő hírnöke a Lamax W10.1, vagy tényleg a jövőből jött egy időutazással, hiszen erre még nem igazán vagyunk felkészülve. Az árát nem tudom, szóval még az is lehet, hogy ha kiderül akkor nagyon megszeretem, mert jó ár-érték arányúak a Lamax cuccok. Ja és persze tartósak és felhasználóbarátok.

 

 

Na mi az ami  még jó…. 

Vízálló polikarbonát tok nélkül vízálló és két kijelző is van.

Elől és hátul is van kijelző, ami sokaknak nagyon jó, gondolok itt az influenszerekre, akik így élik ki a feltűnési hajlamukat, mármint hogy magukat mutogatják, mint valami csoda, pedig hát influenszer annyi mint égen a csillag, szóval pont ne is erre használjuk a selfie kijelzőt, hanem amire való. A sportkamerák képét kontrollálni nagyon jó egy versenyautóban, motoron, vagy más extrém helyzetben.

 

 

Kimondottan szép a kamera kijelzőinek a képe. Még a hátsónak is, annak ellenére, hogy a valaha általam próbált kamerák legjobb érintőképernyőjéről beszélek. Nagyon pontos, nincs szükség kalibrálásra és kellően érzékeny.

A kamera 170 fokot lát, ami az átlagos betekintési szög és természetesen van stabilizátor is a W10.1-ben. Mondjuk nem is sportkamera az, amiben nincs. Természetesen wifi-s és van hozzá Lamax applikáció is, amivel érintésmentesen tudunk felvételt indítani és a beállításokat is változtatni. 

 

 

Ja most jut eszembe, ha nem akarunk telefonozni és az applikációval játszani, akkor a dobozban van egy csuklótól irányítható „karóra”. Itt már butább lehetőségek vannak, szóval csak a fotót, vagy a felvételt tudjuk elindítani, illetve megállítani.

A doboz számtalan kis kiegészítőt tartalmaz, ami elengedhetetlen a felvételeknél. Ez amolyan W10.1 készlet. Meg is van az ember további kiegészítő nélkül, szóval én biztosan nem vennék a gyáriakon kívül semmit.

A csomag tartalma:

  • LAMAX W10.1 akciókamera
  • Vízálló tok – akár 40 m-ig használható
  • Vízálló távirányító
  • Mini állvány – még stabilabb felvételek készítéséhez
  • Objektív szűrő búvárkodáshoz
  • Objektívszűrő a lencse védelmére
  • Akku
  • 2× öntapadó tartó – sima felületre történő felszereléshez (sisak, motorháztető)
  • Fast plug in – a gyors tartóba pattintás érdekében
  • J-mount – kiálló rész a gyors bekattintáshoz
  • Tartó – például kormányra szereléshez
  • 3-axis connector – tetszőleges irányú rögzítéshez
  • 2 db 3M matrica – az öntapadós tartó újbóli rögzítéséhez
  • Állványadapter – tokba helyezett kamera állványra rögzítéséhez
  • Állvány szűkítő – tok nélküli kamera állványra rögzítéséhez
  • Mikro USB-kábel – kameratöltéshez
  • Mikroszálas törlőruha – kijelzők és lencsék tisztításához
  • Használati és biztonsági útmutató

 

A menü egyszerű, mint a fa ék és még magyar menü is van benne! Minden menüpont egyszerű és magától érthető. Nem kell órákat nyomogatni, mire megtalálunk valami beállítást. A fő menü nem csak szöveges, hanem ikonos is, így még könnyebb minden.

 

Csináltam hirtelen felindulásból egy 6K-s Time Lapse videót.

6K és 30 fps H265 kodek

 

Na és akkor egy kis 8K 15 fps, H264 kodek

 

Hirtelen ötlettel vezérelve feltettem a kis járművemre és elindítottam a „nem autóskamera” módot, hanem a sima 4K 60fps-t. Úgy ahogyan megáldotta az ég, tok nélkül meztelenül. 

A videón láthatjátok azt, amin én nagyon meglepődtem, mégpedig a fantasztikusan jó stabilizátort. Olyan, mintha egy gimballon lenne a kamera, vagy legalább is valami spéci stabilizátoron. Semmi nem volt, csak a kormányra rögzítve és nagyon nem is állítgattam semmit. Automata ISO és automata WB volt, ja és persze hangfelvétel. Na de inkább nézzétek merre jártam.., aki esetleg felismeri magát a videón, az jelentkezzen 🙂 

Egyébként a kevésbé jó fényviszonyoknál előjön a zajosodás, amin nem lepődök meg, mert azért minden fény nem fér be azon a kis lencsén és szoftveresen sem lehet a végletekig húzni azt a bizonyos takarót. Szóval ezen a téren jobb lett volna a fejlődés a 6, vagy a 8K képek helyett. Na de ki vagyok én, hogy ilyet mondjak? Ja, a tesztelő…

Az akkumlátor ideje kb. olyan 70 -80 perc, habár attól is függ mennyire nem spórolunk az energiával. Lehet folyamatos kijelzővel is használni, de az nagyon „leszívja” az akksit. Jobb inkább, ha bekapcsoljuk a kijelzőn az alvó módot és akkor biztosan lesz elég felvételünk.

Szerencsére jött a ködös, zord idő és ismét motorra pattantam, hogy megnézzem milyen is az a slow motion, vagyis a szuperlassított felvétel. A videóban HD beállítás mellett 240fps képkocka/másodperc volt a beállítás. Ilyenkor nem engedi a rendszer a H265 kodek beállítást, csak a H264-et és a stabilizátor mód sem elérhető a beállításoknál. Döntsétek Ti el, hogy mennyire jó, vagy nem az alábbi felvétel. Szerintem eléggé menő a 240fps.

A kamera fotó része annyira nem hozott nagy meglepetést. Nagyon oda kell figyelni a megfelelő távolságra és arra, hogy csak az lesz tű éles, ami a kamera lencse középpontjába kerül. Ami ezen kívül esik. az már nem mondható makulátlannak, de nem is fényképező a Lamax W10.1.

A LAMAX W10.1  paraméterei:

LCD2” érintő TFT LCD
Elülső 1,4” TFT LCD
VízállóságVízáló tok nélkül akár 12 méterig
akár 40 m vízálló tokban
Videó felbontás6K – 5760×3240 30 fps (interpolált)
4K –3840×2160 60 kép/mp (valós)
4K –3840×2160 30 kép/mp
2.7K – 2704×1520 akár 60 kép/mp
1080p – 1920×1080 akár 120 kép/mp-ig
240 fps esetén 720p – 1280×720
Timelapse felbontásAkár 8K – 7680×4320 (interpolált)
Videó formátumMP4 formátum, H.265/H.264 tömörítés
Fénykép formátumJPG
Fénykép felbontásAkár 64 Mpx
MemóriaAkár 256 GB Micro SD (minimális sebesség UHS-I U3)
CsatlakoztathatóságWiFi, micro USB, micro HDMI
Akku kapacitás1350 mAh
Akku üzemidő120 perc (1080p videó stabilizálás nélkül)
Méretek64 × 42 × 32 mm
Tömeg127 g
BeosztásMAXsmooth 2.0 stabilizálás, WiFi, lassított videofelvétel, gyorsított videófelvétel, automatikus time-lapse, búvármód, autó üzemmód, videó + fotó mód, hurokfelvétel, halszem korrekció, sorozatkép, időkapcsoló, hosszú expozíció, ciklikus felvételkészítés, expozíciós értékek kézi beállítása, színbeállítások a videóban, kreatív módok, képernyőkímélő, NTSC/PAL formátum, WDR, szélzajcsökkentés,180°-os képforgatás, billentyűhang, rekeszhang, dátum és időpont a videóban, automatikus kikapcsolás, automatikus felvételrögzítés bekapcsolás után
KompatibilisStandard akciókamera tartozékok, 1/4” állványcsavaros kiegészítő csavar
Kamera nyelve

Angol, cseh, szlovák, lengyel, magyar és német

 

Összességében nagyon hamar megszerethető kamera, még akkor is, ha talán egy kicsit nehezebb a megszokottnál. Sajnálom, hogy a csomagban nincs plusz akkumlátor, csak ami gyárilag a kamerában van.

Ettől függetlenül lehet ezek nélkül élni és ha már negatívumokat sorolok, akkor legyen pozitívum is, mégpedig a lencsevédő kupakok és az a zseniális 6K Time Labse.

 

A kamerát az eMaki webáruház küldte nekünk, sajnos vissza kell küldeni, de azért szerettük! 

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek