7Artisans makrófotós objektív a nyugodt fotósoknak

Estimated read time 7 min read

Sziasztok Fotósok!

Nagyon nagy örömömre szolgált, hogy „megajándékozott” a Poló egy makró obival, amivel bele is vetettem magam azonnal pár számomra új dologba. Ja bocsánat, nem Poló, hanem Polónyi István az új OM System névre keresztelt üzletben, a Dohány utca 67-ben Pesten. 

 

 

Az obkektív egy 7Artisans 60 mm-es f2.8-as makró objektív, ami sajnos nem autofókuszos, hanem csak mezei manuál. Egyébként pont a makró fotós szegmens, ahol nekem nem hiányzik az AF, mert szeretek játszani a manuális fókusz adta lehetőségekkel. Idő van, sőt mondhatni megáll az idő akkor, amikor makrózik az ember. Konkrétan sokszor még levegőt sem merünk venni, amikor beállítjuk a megfelelő élesség tartományt.

Na de jöjjön a számomra újdonságként várt 7Artisans makro obi.

Én a micro 4/3-os Olympus gépemre kaptam az obit, de természetesen van más vázakhoz is és Full Frame tükrös gépekhez is. A dobozon már jól láthatóan mutatják az ikonok, hogy mit kapunk a dobozban. Az obi élesség közelpontja meglepően jó, de majd a puding próbája az evés, szóval majd kiderül.

 

Az objektív egy elég masszív paprírdobozban van, ami biztosan védi a lencsét, hiszen belül még szivacságy is rögzíti. Pluszban csak egy használati uatsítást találtam, sajnos védő kis obi zacsit, tudjátok olyan kis bársonyos védő tokot nem. Az objektív front lencsevédője amolyan egyszerű kupak, semmi extra rápattanó fül, vagy borda. Kicsit szoros és nem esik le. 

A rekesz és a fókuszgyürű meglepően lágyan és mondhatni pont jó ellenállással forognak, érezni, minden mozdulatot és vajszerűen, teljesen akadásmentesen működnek. Valóban meglepően jó! 

Az objektívben van anyag rendesen, ezt már a kicsomagolás előtt is éreztem. Jó, hogy nem műanyag termékről beszélünk most és próbálok elvonatkoztatni a termék hihetetlenül alacsony árától. Később erre kitérek még, mert hiába olcsó valami, ha pont arra nem jó, amire való.

Én az objektívet az Olympus M1 MarkIII vázamra tettem és ezzel próbáltam fotózgatni. Nagyon nem is merültem bele a miniatűr világba, szóval ne várjatok apró vízcseppeket, bogarakat és a méhecske szemét se makró formában.

Az első próbálkozásom a saját szemem volt, gondoltam kipróbálom, hogy milyen az írisz fotózás. Biztosan nem egyszerű, de majd kiderül gondoltam.

Az objektívet nagyon finoman lehet állítani, szerencsére a vázamban van nagyítási lehetőség, így valamivel biztosabb az a nagyon szűk sáv, amire azt mondom, igen éles! Ha ezt sikeresen elkapod, akkor baj nem lehet. 3 napig gyűrtem az obit, hogy minél jobb és élesebb képet készítsek. Sajnos az általam elvárt 100% nem jött össze, mert egy hajszálnyival alulmaradt a minőség. Az a kis plusz, ami még hiányzik, talán az, hogy a legkisebb részletek nagyításkor nem a pixelesedésben érnek véget, hanem összemosódnak azok. Jó igen, tudom minden kép pixelesedésben ér véget, de nehéz leírni azt, amit csak tapasztalhat az ember. Vagyis, amit úgy sem látunk szabad szemmel, csak utómunka során.

Eszembe jutott, hogy van egy külső monitrom, amin van plusz egy 16x nagyítás mód is, így azért egyszerűbb az alkotás.

 

Azt gondolom a 7Artisans 60 mm, F2.8 objektívnek azért semmi oka a szomorkodásra, mivel szinte mindent is felülmúl a gyűrűk finomállítási mechanikája. Olyan, mintha valami folyadékellenállású precíziós szerkezet lenne. Az Af-et nem hiányoltam és nagyon jó partner a makro világ megismerésében a 7Artisans.

Méretei semmivel se nagyobbak, mint bármely más hasonló makró objektívé, szóval minden kerek, azt a kis hajszálnyi részletgazdagságot elnézve, amiről már az előbb beszéltem. 

Objektív teszt fotó nélkül olyan, mint a cigányprímás hegedű nélkül, vagyis az első 7Artisans makró objektívvel készült képem, ami a saját szemem.

 

Nekem akkor ez nagyon tetszett és próbáltam a lehető legjobb élességet kihozni a fotóból. Nem egyszerű művelet, hiszen a fókusz tartomány szűk, az emberi szem pedig minden, csak nem lapos. Kb. olyan, mintha egy üveggolyó belsejében lévő szép kis formát szeretnénk tökéletesen lefotózni. Minden zavar, ami csak el tudtok képzelni, de leginkább az, hogy az írsz is ívelődik és a szélei azért kívül eshetnek a befókuszált sávtól. Minden estere valamennyire sikerült, főleg, hogy saját magamat nehéz fotózni, mivel szemüveges vagyok és azt le kellett venni, de akkor meg a helyes fókuszt nem láttam.

Nem adtam fel és próbálkoztam.

Az egyik a bal, a másik a jobb szemem. Hát elég fura így látni, de hála a makró obinak ez is sikerült. Majdnem olyan lett az eredmény, mint a gomba kalapja, lehet sokan arra is gondolnak.

Nagyon jól lehet játszani az objektívvel, főleg ha semmi dolgod, mert az idő gyorsan elszalad.  Biztosan jókat lehet fotózni vele a természetben, mert ott aztán van mit. A témák ezrével hevernek, vagyis sokszor feküdni kell a legjobb fotók miatt. Szerencsére a 7Artisans most igazán partner ebben, mert kifizethető hobbivá válhat sokaknak a makrófotós világ. Az objektív időjárás állóságáról semmit nem tudok mondani, de ha kicsit is csepp és porálló, akkor már biztosan azt mondom, hogy nagyon megéri a 62 984 Ft +27% ÁFA árat!

És ha még úgy is kezdtem, hogy valami hajszálnyi hiányzik nekem a 100%-ból, akkor az ára miatt már azt mondom, hogy inkább a 7Artisans-ból legyen három, mint egy kicsivel jobb makró obiból csak egy, mert annyival drágább!

Aki nem hiszi, járjon utána a DigiPhotoShop oldalon!

A 7Artisans makró objektív paraméterei.

Gyújtótávolság

60 mm

Maximális rekesz

f/2,8

Minimális rekesz

f/16

Maximális képméret

APS-C

Makró leképezési arány

1:1

Az objektív felépítése

8 lencsetag 7 csoportban, fémházban

Látószög

25°

Minimális fókusztávolság

26 cm

Elérhető bajonett:

E/Z/FX/EOS-M/M43

Elérhető színek:

Fekete

Élességállítás

Manuális

Rekeszállítás

Manuális

Rekeszlamellák  száma

10

Szűrőátmérő

39 mm

Átmérő x hosszúság

66 x100 mm

Tömeg

550 g

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek