Kipróbáltuk az új Nissan X-Trailt

Estimated read time 5 min read

Nissan X-Trail teszt.

 

 

Mindig is szerettem a Nissan márkát, még a teszt korszakom előtt is, mivel sok ezer km-t gyűrtem a márka egyik típusába és nagyon elégedett voltam vele. Azóta sok idő eltelt és előttem áll a Nissan X-Trail, ami a legnagyobb Nissan, hacsak nem nézzük a Navarát.

Az évek alatt olyan hatalmas nagy külső változások nem történtek, bár a következő generációt már láttam, szóval ott lesz az a bizonyos ráncfelvarrás rendesen. Persze arról majd akkor beszélünk, amikor aktualitás lesz és elérhető lesz a hazai kereskedésekben. 

Az autó színe …, hát barna, egyszerűen fogalmazva, bár ha szakmai nyelven akarnám jellemezni, akkor a bázis szín tele van gyöngyházzal, ami a napsütés hatására gyönyörű színeket produkál. És tényleg!

 

 

Az autó hatalmas! Öt személyes a teszt autó, ami egyébként Tekna felszereltségű, de választható 7 személyes verzió is. Simán elfér 7 ember és nem kell szorongani, persze a csomagtér rovására, ami alap esetben több, mint hatalmas.

 

 

Az okkersárga bőr belső első látásra nekem nem tetszett. Ízlések és pofonok kérdése, főleg, hogy az autót vásárlás előtt személyre szabva kérhetjük. A műszerfalon és ha körbe nézünk akkor semmi túlzást nem látunk. Gondoltam, ami bevált, azt viszik tovább. Nem is kell állandóan mindig változtatni, gondoljunk csak bele a szocis autók életébe, ahol 40 év alatt nem nagyon változott semmi és mégis imádta mindenki.

 

 

A vezető ülést és a kormányt teljesen jól be lehet állítani és az ülés leghátsó pozíciójánál is simán elférek hátul magam mögött. Mint egy nagy hajó, olyan az X-Trail. 

A motorja már kérdéseket és kételyeket és kíváncsiságot rejt magában. 

 

 

Gyerekek 1332 ccm!  Erre azt mondjuk „egyhármas”. Gondoljunk bele, hogy egy ekkora hatalmas autóba miért kerülhet ilyen kicsi motor? Beül mondjuk 7 ember és egy egy kis csomag, majd jön az Érdi emelkedő és fel van adva a lecke, de az utánfutó, vagy a lakókocsiról már ne is beszéljünk. Oké, hogy felhúzza a lakókocsit az autópálya emelkedőin, de milyen áron? Én sajnálnám a motort, amikor 70-80%-os fordulaton sír, hogy vigye a terhet. Valljuk be a Nissan ezzel az egyhármas motorral nem talált telibe. Oké hogy a fogyasztása nagyon is jó a nagy kasznihoz képest, mert én a legoptimálisabb közlekedésnél vegyes használatnál 8 liter körül füstöltem el a benzinből. Amikor lakott területen kívül mentem hosszabb távokat, akkor simán hozta a 6,8-at!  Ezek nagyon jó számok, de jelzem, hogy nem dinamikus vezetésnél és csak egyedül ültem az autóban. A motorral amúgy nincs baj, mert csendes és teszi is a dolgát, csak ne akarjunk az úton nagyon gyorsulgatni, mert nem is nagyon sikerülne. Családi autóként pedig minek is tennénk, arra ott van a GTR.

 

 

Ami kimondottan jó, az az automata váltó. Olyan mesésen vált el és olyan lágyan, hogy már már azt gondoljuk, hogy nincs is váltó és csak gyorsulunk, mint az elektromos autóknál. Ugyan ez a dicséret a futóműre és a fékekre is. Ezek nagyon jók , olyan „Nissanosak” úgy jó ahogy az van. No1 kategória!

Persze minden jót el is várna az ember, ha eléri a 10 milliós vételárat, (sőt meg is haladja az autó ezt)

A kérdés, hogy megvenném-e?

Nagyon gyorsan rávágnám, hogy igen, bár utána szívnám a fogam, mert ott van a Qashqai is, ami egy nagyon jól összerakott autó, persze kisebb is, de az én szívemhez az mégis közelebb áll.

Előnyei az X-Trailnek

  • hatalmas utas és csomagtér
  • nagyméretű hátsó ajtók
  • jó futómű és fékek
  • alacsony fogyasztás
  • kényelem
  • vezetést segítő és teljes panorámás kamera rendszer

Hátrány

  • nehéz parkolni a nagy mérete miatt
  • kicsi motor

 

 

Persze a kicsi motor lehet csak nekem zavaró, mert néha azért szeret odapörkölni az ember, de aki már túl van ezen a korszakon, annak teljesen jól fog muzsikálni és teszi is azt szinte hangtalanul. A hűtése is jó, hiszen a dugóban araszolást is gond nélkül végzi és ellenszél nélkül sem hevül túl a motor, még akkor sem ha folyamatosan megy a klíma.

A Nissan nagyon magasan tartja a lécet és e miatt mindig várom is a legjobbat és bevallom, hogy hozza is töretlenül.

Az X-Trailt a Nissan Centrumtól kaptuk tesztre és bele is gyűrtünk 1000km-t, ami alapján bizton állíthatjuk, hogy jó kis családtag lehet bárki számára!

 

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek