Feiyutech AK4500 gimbal teszt

Estimated read time 8 min read

 

Sziasztok fotósok, videósok!

A napokban kaptuk tesztre a FeiyuTech AK sorozatának 4500-as típusát. Hazánkban még csak elvétve találkozhatunk vele a boltokban, hiszen egy nagyon új termékről van szó.

Feiyutech AK4500

 

A piacon úgy jönnek ki a gimbalok, mint a gomba. Csak kapkodjuk a fejünket és azt sem tudjuk melyik mitől jobb, vagy rosszabb, mint a másik. Az egyik fő szempont mindíg az ár. Sokan ár szerint kategorizálnak, míg mások csak a minőség, hiszen vannak, akik napi jelleggel dolgoznak a gimballal. Minden esetre ennek a két dolognak, mármint az ár és minőségnek kell jó hangsúlyban lenni.

 

 

Nekem az is fontos egy műszaki cikknél, hogy többet tudjon, mint én, vagyis már a megvételnél ne az legyen, hogy mindent ki tudunk használni és már a következő típust kelljen nézegetni nagy szomorúan.

A Feiyutech AK4500 kamera stabilizátor pont ilyen. Nem csak egy egyszerű stabilizátor, de majd erre később visszatérek. Gondoltam csinálok egy amolyan kicsomagolós videót, de a kíváncsiság erősebb volt bennem és azonnal bontottam ki a dobozt. Jól is tettem, mert annyi minden van a dobozban, vagyis a kofferben, hogy hosszabb lett volna a film mint egy egész estés mozi.

Szóval kibontottam, összeraktam és az alábbi videó már így készült. Nézzétek el a bénázásomat a gimballal, mert a videó előtt nem nagyon volt időm tesztelni a stabilizátort. Persze azóta már többet játszottam vele, mint gyerekkoromban a csattogós lepkével.

Első találkozás a Feiyutech AK4500 stabilizátorral.

 

 

Mint láthattátok a videóból, van alapfelszereltégben egy fókusz motor és a külön is használható teljes értékű markolat. Erre a markolatra lehet a telefonunkat feltenni és a gimballal összepárosítva irányítani a felvételeinket. Legyen az fókusz állítás, ISO érték, vagy a legegyszerűbb fotó exponálás, vagy videó indítás. Persze az igazi előnye az élő nézet, ami nélkül szinte félkarú óriás mindenki, hiszen a gimbal karjai sokszor takarják a kijelzőt, így nem látni a felvételt. Említettem, hogy többre is képes a gimbal, igen, többek között külső monitort is csatlakoztathatunk hozzá, ami azért jobb, mint egy telefon.

 

 

 

 

Számtalan csatlakozási pont van, ami egyszerűsíti az életünket. Kell is a sok jó hely, mert van ugye mikrofon, fejlámpa vagy mikroport vevő egység. Tudom ezekkel egyre nehezebb is lesz a gimbal, de a plusz markolatnak köszönhetően, (ami a gimbal testéhez képest kb 45%-od szögben áll) nagyon megkönnyíti a használatot. Amíg az ember ki nem próbál egy ilyen stabilizátort, addig el nem tudja képzelni, hogy a régi egykezesek mennyire nem konfortosak. Na jó, lehet valakinek pont ez tetszik, de én maradok ennél a típusnál.

 

 

 

Ami kimondottan jó, hogy a dobozban van tripod a gimbal aljára. Találkoztam már olyan típussal, aminek a dobozában nem volt. Ilyenkor hogy tesszük le? Sehogy, cipeljük non-stop! Én így a homokos vízparton is nyugodt voltam. Nagyon stabilan áll és nem kell félni, hogy eldől és törik a technika. Az ilyen pihenős üzemmódban célszerű használni a gimbal karok fixálását. Minden karon a gimbal motorok előtt van egy retesz, ami zárja a kar mozgását és azt fixen tartja. Így már nyugodtan mászhatunk akár hegyre is és biztonságban lesz az AK4500 és a kameránk is. Mondtam én, hogy sok kis extra van!

 

Ez az egyik legnagyobb jó dolog ami tetszik! Apróság, de mégis nagyon fontos, mármint a karok lezárhatósága.

Már mindenhez van applikáció, így az AK4500-hoz is. IOS és Androidra is szintén. Az applikáció teljesen jól működik és egyszerűen irányítható vele a stabilizátor. Én ezt annyira nem kedvelem, mert jobban szeretem a kézi kontaktust a gimaballal, de ízlések és pofonok eltérőek. A bluetooth jel erőssége max 10 méter, ami nem egy eget verő, de van és biztosan szakadás mentesen működik.

 

Én leginkább egy Olympus OM-D E-M1 mark II Milc gépet használtam a teszt során, de Canon DSLR vázzal is használgattam. Igazából jelentősége nincs, mivel 4,6 kg a max. teherbírás.

 

 

A gimabalt azért használni és tanulni kell! Azt mindig elmondom, hogy ez nem egy olyan készülék, aminek csak úgy neki lehet ugrani. Minden rezdülését meg kell tanulni, hogy melyik mozdulatnál hogyan viselkedik. Nem mindegy milyen beállításoknál mit várunk, vagy mit várhatunk el. Tehát mielőtt nekilátunk élesben dolgozni, nem árt a barátkozás. A markolaton mindent be tudunk állítani a megfelelő párosítás után. Ilyenek pl a fényértékek, ISO, WB, Time Laspe beállítás, a szelfi üzemmód, a 360 fokos forgás(nekem ez tetszik a legjobban), de itt tudjuk a gimbal mozgási sebességét, a vertikális és a horizontális mozgás választó módot is bekapcsolni. Nagyon jól láthatóan világít a kijelző így szikrázó napsütésben is jól láttam.

Kimentem első alkalommal tanulás képen a Duna partra és ott készítettem pár felvételt. Az egyik kamera a Feiyutech AK 4500 gimballban volt, amíg a másik egy Lamax X8 sportkamera rajtam egy mellkaspánton. Jól látható, hogy mennyit stabilizál az AK4500-as.

 

 

 

Amit megfigyeltem és nagyon fontos, hogy a gimbalt nem szabad még véletlenül sem bekapcsolni, vagy bekapcsolva hagyni rögzített karokkal. Én így jártam és kis időn keresztül így volt. Na a kis motorok meg dolgoztak feleslegesen én melegedni kezdtek. Szóval erre figyeljetek! Az akkumlátorokat sikerült teljesen lemeríteni, így legalább tudom, hogy kb 5 óra volt az első töltés időtartama. Így teljes feltöltéssel várt rám az igazi éles bevetés, ami egy este két nagy koncertet jelentett. Persze nem telibe kellett az egészet rögzítenem, de több órás folyamatos üzemet jelentett. Vittem magammal a töltőt és power bankot is, mert mi van ha lemerül és tölteni kell. A nap végére kb úgy 5-6 órát dolgozott a Feiyutech AK4500 és az akkumlátor visszajelzés a felénél volt. Szóval bátran el fogok indulni máskor töltő nélkül. De még így sem kell beparázni, mert az akksi nagyon olcsó hozzá. A neten láttam 1200 Ft-ért/db áron és csak 4 db kell bele.

 

 

És ha már teszt,akkor klip forgatáson is megnéztem mit lehet kihozni a Feiyutech újdonságából. Minden esetre élvezetes vele a munka és olyan lehetőségek tárulnak a felhasználó elé, aminek szinte csak a képzelet szab határt. A képen az Ámokfutóknak készül az ú videóklip, ami reményeink szerint sikeres lesz.

 

 

 

Több napos használat után sem tudok olyan dolgot mondani, ami negatív lenne. Az akkumlátor egy egész napot kibír, a gimbal nem nehéz és elviselhető egész nap, és vannak kiegészítőknek több kiállás( mikrofon, monitor stb.) Az pedig hogy több típusú DSLR és Milc géppel össze is párosítható és a gimbalról vezérelhető, az pedig csak hab a tortán. Pár alkalom után már igazán hozzámnőtt és gyerekjáték vele  a munka. A Tesztvilág szerint aki megvesz egy Ilyen FeiyuTech AK 4500 -as kamera stabilizátort az nem fogja megbánni!

További részletekért és ha kíváncsi vagy a többi Feiyutech termékekre is, akkor kattints erre a szövegre!

 

Akiben kérdés merül fel, hogy miért fontos a kamera stabilizátor használata, az nézze meg az alábbi videót

 

 

 

A tesztet még folytatjuk és hamarosan mutatunk pár érdekes dolgot és tutorialt a gimbal használatához. Addig is böngésszetek az oldalunkon, vagy keressétek fel Facebook oldalunkat!

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek