Moza Air Cross gimbal -teszt

Estimated read time 7 min read

A napokban érkezett hozzánk a MOZA egyik terméke az AirCross gimbal, ami nem a telefonokhoz készült, hanem az igazi nagy és nehéz DSLR, vagyis a profi tükörreflexes fényképezőkhöz.

Az utóbbi években már a kamerákat felcserélni a DSLR és a tükör nélküli MILC fényképező, hiszen mind képminőségben és praktikumban is sokkal jobb.

A gimbal az operatőr munkáját segíti, hogy minél kiegyensúlyozottabb és lágyabb mozgásokat tudjon produkálni. Ezek a mozgások mid vertikális, mind pedig horizontális mozgással is kitűnően működnek.

 

 

A MOZA AIR CROSS gimbalt már régen nézegettem és tárgyaltam is a gyártó céggel, de az egyik webruház az eMaki megelőzött. Így hamarabb került a tesztek mezejére a gimbal. Hurrá! A MOZA több terméket és ezekhez több kiegészítőt is piacra dobott, amire szerintem sokan kíváncsiak mert, hogy Kínai. És akkor mi van? Az egész világot ellátják gimballal és eddig csak jókat olvastam róla. Arról nem is beszélve, hogy normálisan lehet a céggel kommunikálni.

Na félre ezekkel, inkább térjünk a teszt lényegre.

Moza Air Cross gimbal

A termék egy elég masszív Polietilén (műanyag) kofferben van, amit pattintós csattal nyithatunk ki. Jó ez a koffer, mert ebben biztonságos a szállítás. Nélküle azt mondom, hogy semmit sem ér az egész móka.

A koffer teljesen kipárnázott, hogy a gimbal ne tudjon megsérülni. Minden teljesen szétszedett állapotban van a dobozban. Összerakásához nem kell semmi tudomány, de még a használati útmutató sem. Az akkumlátorok külön vannak szépen becsomagolva, mint ahogyan a többi alkatrész.

Három kis akkumlátor működteti a gimbalt, amit markolatba kell tenni. Ezek az akksik egyenként 7,4 Wh és 2000 mAh teljesítményűek. Ami tényleg tetszik, mert kétely volt bennem, hogy mi lesz ha az akksi tönkremegy? Dobhatja ki a gimbalt a vásárló? Ekkor láttam, hogy az akkumlátoron van egy webcím, ahol lehet újat vásárolni.

 

Nem a gimbalba kell a töltőkábelt csatlakoztatni! Persze van egy áram kimenet a markolaton, de azt a külső meghajtani kívánt eszközökhöz használjuk. Ilyen lehet pl egy LED lámpa, hangrögzítő vagy monitor. Így szépen fel lehet építeni a gimbalt.

 

Külön egy gyorstöltő  is van a kofferben, ami egyszerre négy akkumlátort tud tölteni. Ezt annyira nem értem, mert három akksink van ugye. Na de ne akarjak már mindenben hibát keresni. De! Ezért van a Tesztvilág. Inkább tőlem tudjátok meg a frankót, minthogy a vásárlás után szívjátok a fogatokat.

A töltő egyébként nem 230V-os kábellel, hanem USB csatlakozással történhet. Előre gondolkodtak a ferdeszeműek, hogy ezzel nem lőhetnek félre a világon sehol. Függetlenül az adott ország hálózati feszültségétől.

 

 

Beüzemelés

NE KAPCSOLD BE A GIMBALT MIELŐTT NEM KALIBRÁLOD BE!!!!

 

 

Jó tanács azoknak, akik eztán fognak gimbalt vásárolni, hogy elsőnek próbálják fixen rözíteni a markolatot. Pl. fotó-videó állványra a markolat alján lévő szabvány menettel. Ezután rögzítsük a gyors cseretalpat a DSLR aljára és tegyük fel a gépet a gimbalra.

Még mindig ne kapcsold be!

Ezután jön az, hogy ki kell egyensúlyozni a kameránkat. A MOZA Air Cross három elektromos giroszkóppal rendelkezik. Mindhármat sorban be kell állítani, hogy egyensúlyban legyen a kamera. Ezeket a karokon lévő csúszkákkal egyszerűen meg lehetett oldani és a beállított pozíciókat rögzíteni a csavarmenetes kis tárcsákkal. Amikor minden gimbal kar tökéletesen mozog minden irányba, csak akkor kapcsoljuk be a markolaton lévő power gombot.

Ha nincs a gimbal balansz beállítva és kinyírod a gimbal motort, akkor ne sírj ha „lefüstöl” és ekkor már hiába szaladsz a garancia leveleddel, hogy nem működik a termék.

A gimbal a bekapcsoláskor azonnal beáll a kiindulási, vagyis az alap pozícióba. A power gomb fölött van a gimbal joystick, amivel minden mozgást produkálhatunk. De nem erre való igazán.

Mindenki azt hiszi, hogy a gimbalt ide-oda mozgatni kell motorikusan. Nagy tévedés, persze lehet vele egy jó svenket készíteni akár nagyon lassan és gyorsan is. A gimbal a kéz mozgását balanszírozza, ami nagyon lágy és akadásmentes mozgást eredményez. Persze van rengeteg más felhasználási területe is, például videó állványon a telefonos appilkáció (android, ios) segítségével távolról is irányítható. Ez egy konferencián nagyon jó lehet, de akár Time Lapse videó készítésénél is.

Legyünk erősek ha gimbalt használunk! Mivel a gimbalon lévő kamera egyébként se könnyű és az erőkar is nagy ha a gimbal markolatát fogjuk.

Ötlet

Ne úgy használd, ahogy a képeken, vagy a YouTube videókon látod, hogy függőlegesen tartod és felül a kamera. Fordítsd fejjel lefelé és így nem kell megszakadnod a használat közben és sokkal kényelmesebb is így.

Ne hidd, hogy azonnal tudsz mindent!

Óvatosan gyakorolj és figyelj a kamerádra. Célszerű nem levenni az objektív védő kupakot nehogy megsérüljön véletlenül. Legjobb ha egy olyan kamerával teszteled, amit nem használsz.

Ne rángasd a markolatot ahogyan a videókon teszik! Nem erre való. Próbálj valós mozgásokat utánozni és a gimbal a legjobb társ lesz ebben.

Napok óta gyűröm a Moza Air Cross gimbalt.

Tapasztalataim…

Pozitív:

  • Nagyon kényelemes a fogása és minőségi anyagok a koffertől a gimballig
  • kiegészítő kétkezes markolat, amire videó lámpa, vagy külső mikrofon, monitor csatlakoztatható
  • teljes értékű telefonos applikáció, amivel napokig el lehet játszani és rendesen működik!
  • videó állványra rögzíthető
  • Erős motorok, mintha túl lenne méretezve
  • nagyon olcsó a minőség tekintetében

Negatívum:

  • nincs dokkoló talp, amire le tudjuk tenni munka közben( külön vásárolható)
  • ha egyszer a gimbalt bekalibráltad és használtad, akkor ezekkel a beállított karokkal nem lehet visszatenni a kofferba. Ezt csak úgy lehet ha a beállításokat visszaállítjuk és a következő használatnál ismét a beállításokkal kezdjük 🙁

 

 

A gimbalt könnyen meg lehet szeretni, pláne akkor amikor visszanézzük a felvételeinket és hihetetlenül szépek a motorikus mozgások. Semmi akadás egyik irányban sem és mindezt akár 360 fokban!

 

 

Én egy Canon 70D vázzal, amin portré markolat volt 2 akksival és fix 50-es objetívvel teszteltem, valamint egy Olympus OM-D E-M1 Mark II -vel amin szintén portré markolat és akksi, valamint 12-40 objektívvel.

Mindkettőnél nagyon jól működött, pedig nem könnyű egyik szett sem.

A gimbal maximális terhelhetősége 1,8 kg , amit biztonsággal tud is.

Véleményem szerint ez egy alul árazott termék a gimbal tudásához és minőségéhez képest, szóval én sokat nem gondolkodnék ezen!

 

A termék hamarosan kapható lesz az eMaki webáruházban!

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek