ISUZU D-Max LS 72 órás teszten

Estimated read time 5 min read

Mikor valami különlegeset szeretnénk tesztelni, akkor mindig eszünkbe jut Turzai Árpád és az ISUZU D-Max.

Most sem volt ez másként és azonnal keresett nekünk egy időpontot, amikor valódi teszt körülmények között próbálhatjuk ki ezt a Japán vasparipát.

A tesztgépért Újfalvi Sándor kollégánk pattant el, mivel az ő fantáziáját keltette fel leginkább a D-MAX. Róla annyit kell tudni, hogy nem csak olvas a terepjárókról, hanem napi használatok során teszteli őket. Mégpedig nem is akárhogyan.

 

Tehát nem csak hazánkban, hanem szerte Európában, sőt az Afrikai dűnék között is. Tudjuk az ISUZU D-Max sokszor bizonyított a Saharun rallyn is, de ez most csak egy egyszerű 72 órás teszt lesz, ami csak pillanatnyi észrevételek és rövidtávú észrevételek sorozata. Egy Pick up teszt szerintünk akkor a leghitelesebb, amikor egy vadász, vagy egy mezőgazdasági cég kihúz egy évet a téli fagyoktól a tavaszi elakadásokon keresztül a hatalmas vontatmányokig. De azért nem csak így kell nézni, hiszen egyre többen használják városi közlekedéshez. És ez az arány egyre nagyobb.

ISUZU D-Max

Külsőleg a D-max jelentősen nem változott. Ugyanaz a robusztus frontrész és a tekintélyt parancsoló hatalmas kaszni. A belő tekintetében nem centiméterekben mondanám, de talán mintha jóval nagyobb lenne a hátsó ülésnél a hely. Persze az ülések terén nagy csodák nem történtek és ha valami frappánsan kellene fogalmaznom, akkor nem szívesen ülnék hátul egy Budapest-Bécs távot. Elől azért más, de még itt is hagy maga után kivetni valót az ülés. Olyan, mintha itt akart volna az ISUZU spórolni.

Az Isuzutól azt várjuk, hogy bután egyszerű legyen, ugyanakkor azért mindent tudjon, ami csak kellhet egy pick up gazdájának. Persze felszereltség és kiegészítők terén nem áll rosszul az ISUZU, de most azokról az apróságokról beszélek, ami igen is fontos.

Nagyon tetszik az a kemény kopogó dízel hang, ami felbőg, amikor odalépünk a gáznak. Persze nem az első sebességi fokozatban, mert ott azért nagyon hangos. Az autó váltója és motorja szépen szinkronban van és amikor a turbó dolgozik, akkor szedi szépen a lábát az autó.  Nem mindegy ez a városi közlekedésnél, amikor ki kell ugrani a lámpánál. Az autó belső terére panasz nem lehet. A kormány kényelmes, van elég tároló rekesz és meg merem kockáztatni, hogy akár hosszabb úton is kényelmesen utazhatunk, persze sok függ attól,  hogy milyen mintázatú a gumi, hiszen nagy terepmintás gumikkal olyan búgó hangot produkál az aszfalton, hogy azt hisszük, hogy búgócsiga gyárban vagyunk. Na ennek ugye semmi köze a D-Maxhoz csak jellemző a terepjárókhoz.

Biztonság

Számtalan megoldás, melyek mind az autó növelt biztonságát szolgálják. Ilyen az alváz energiaelnyelő kialakítása, az utas- és vezetőoldali, valamint az oldal- és függöny légzsákok. Továbbá az aktív ütközésvédelem részét képezi a blokkolás gátló (ABS), a menetstabilzátor (ESC), a kipörgés gátló (TSC), az elektromos fékerő elosztó rendszer (EBD), a fék asszisztens (BA) mely minden ISUZU D-Max esetében alap felszereltség.

Végre jól szól a zene! A nyolc hangszórós kombó már élmény nyújt, ami valljuk be kell. Ezt nagyon szerettük, de a klímát is, ami akár meg is fagyaszt és semmi teljesítménycsökkenést nem mutat használata közben.

Nem csak futkározós Pic up.

Az Isuzu D-Max 3,5 tonna vontatóerővel rendelkezik, amit mi ugyan nem próbáltunk, de elhisszük a gyártónak. Szóval jöhet mögé a lakókocsi, vagy egy nagy utánfutó is. Ezt tetézi, vagyis a megfelelő kapaszkodást a kapcsolható összkerék hajtás is, amire nagy szükség van, mert a hátsó tengelyen alig van súly és így könnyen tehetetlenné válik terepen.

A D-max fogyasztása nálunk 8-10 liter/km körülire tehető, persze nem is volt gyilkolva a gép.

Összességében csak a fekete szín ami zavaró, de az is csak akkor amikor mosni kell és minden meglátszik rajta. Viszont mindenki megfordul utána.

Isuzuról 72 óra után csak ennyit mondhatunk………

Ha feltörted a malacperselyt, akkor irány vegyél egy D-maxot!

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek