Fogszabályozás félelmek nélkül

Estimated read time 5 min read

Senki sem születik teljesen tökéletes fogsorral, így amikor előtör valakiben az elhatározás, hogy elmegy egy fogorvoshoz, nagyon sok kérdés kavarog a fejében. Fájni fog? Vajon mit fognak csinálni? És még hasonló kérdések százaival bombázzuk tapasztaltabb ismerőseinket, barátainkat. De mire is kell ilyenkor számítani?

 

fogszabályzásKözeledik már számomra is az nap, amikor leveszik a fogszabályozómat. Sokan félnek a fogszabályzó hordásától, mert egyes sztereotípiák szerint fájdalmas, de erre rá kell cáfolnom. Vannak kellemetlen folyamatok, mint például a fogszabályzó felhelyezése, vagy mondjuk a ragasztó lecsiszolása a fogakról, de ezek egyáltalán nem fájdalmasak, csak nem éppen kellemesek. Szóval nem kell megijedni, túlélhető, sőt a havi rendszerességgel történő kontrollon semmi komoly dolog nem történik.

 

 

 

Kezdetek:

Amikor sikeresen kaptál egy időpontot fogszabályozásra, első körben lecsekkolják, hogy mi is a probléma, ezt nagyjából neked is elmondják, ez egyénenként eltérő: lehet probléma a fogaiddal, és állkapcsoddal is. Ezután két féle teendőd van: Egy röntgenfelvétel, amit helyben elkészítenek, illetve egy lenyomat vétel. Mindkettőre a probléma biztos megállapítása érdekében van szükség, illetve a készülék készítéséhez. Ezt a két procedúrát hamar lelehet tudni, pár percesek, és kicsit sem fájdalmasak. A lenyomatvétel során egy mintát vesznek a felső, illetve alsó fogsorodról. Ez nem tart tovább két percnél. Ilyenkor ajánlatos éjtgyomorral menni az orvoshoz!
Ha mindkét helyre elmentél, és leadtad a lenyomatot, és a röntgen felvételt is, akkor pár hét múlva lesz egy „megbeszélés”, ahol elmondják, hogy milyen fogszabályzóra lesz szükséged, mikor rakják fel, és mennyibe kerül mindez.

 

Eljött a fogszabályzó felrakásának napja.

 

fogszabályzás (1)Bizonyára mindenki ilyenkor fél a legjobban, de nem kell. Egy körülbelül fél órás folyamat az egész, és nem fájdalmas, csak egy icipicit kellemetlen. Először a gyűrűket helyezik fel a hátsó fogakra, majd a kis fém tappancsokat ragasztják fel, valamint a drótot. Utána jön mindenki kedvenc része: a színválasztás. Egy festékes boltban nincs annyi árnyalat, mint a fogászaton, így mindenki megtalálhatja a neki tetsző színt. Ezeket is felhelyezik, majd készen is van. Kicsit sem szörnyű, vagy fájdalmas.
Miután már felhelyezték a fogszabályzót nem lehet enni egy ideig. Ez általában 1 óra.

 

Milyen érzés lesz?

Kezdetben szokatlan. Meg kell szokni, hogy valami van a fogsorodon, amire nagyon kell vigyázni, illetve nem mindegy, hogy mit eszel.

Fogszabályzós aranyszabályok.

Minden fogszabályzós ismeri azokat az ételeket, tevékenységeket, amik a tiltólistán szerepelnek. Ezek között a legismertebb a rágózás, ami annak ellenére, hogy nem ajánlott egy olyan szabály, amit minden fogszabályzós megszeg.

fogszabályzás (3)
De mit nem lehet még enni? Milyen szabályok vannak? Többek között nem lehet harapni. Ez így elég furán hangzik, de így van. Persze, szendvicset, egyéb puha ételeket lehet fogyasztani, de nem ajánlatos beleharapni egy almába, ha nem muszáj, mert akkor mehetsz vissza az orvosodhoz, pár letört tappanccsal. Ilyen esetben a számomra jól bevált feldarabolás jött szóba. Kisebb darabokban simán meglehet enni, a lényeg, hogy ne harapd, így nem kell eltöltened egy fél napot a rendelőben várakozva.
A tisztításról:

Nagyon sokan ajánlják, és szerintem is ez a legjobb eszköz, ami segíthet minket a fogak tisztításában: az elektromos fogkefe. Nem kifejezetten olcsó, de megéri. Sokkal jobb, mint a manuális fogkefék, sokkal gyorsabbá válik tőle a fogmosás, valamint jobban tisztítja a fogakat. Segítségünkre lehet még a kifejezetten fogszabályzósoknak kifejlesztett fogkefe, amik a kisebb szennyeződések eltüntetésében teszi könnyebbé a mindennapjainkat. Végül, de nem utolsósorban ajánlatos a szájvíz használata. Friss leheletet biztosít, és kiírtja a szájban lévő baktériumokat.

 

Minden fogszabályozás előtt állónak sok sikert kívánok! Túl lehet élni, én ezt két év távlatából mondom. Mindenképpen megéri egy szép mosolyért, és az egészséges fogakért a fogszabályzás!

 

fogszabályzás (2)

(Katona Dóra Antónia)

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek