A Bio Fungi hatalmas sikert aratott Horvátországban

Estimated read time 7 min read

Bio Fungi

Hirtelen ötlettel vezérelve útra keltünk egy Dalmát halászfaluba, hogy a megszokott ízvilágot kicsit felkavarva egy helyi étterem konyhájában elkészítsünk egy kreatív ételt, aminek fő irányvonala a Bio Fungi két terméke, vagyis a gomba.

Nem volt egyszerű dolog bejutni úgy, hogy még csak halvány lila gőzünk sincs a horvát nyelvről. De szerencsére a Tesztvilág nem arról ismert, hogy megtorpan, ha bármi akadály merül is fel az adott dologgal kapcsolatban.

A tengerparti hal és grill bár a „vihar előtt”

bio fungi

bio fungi (7)

Megérkezésünk után azonnal felkutattuk a konyha nyújtotta lehetőségeket, amiket némi magyar rafináltsággal össze tudunk házasítani a horvát fűszerekkel. Nem egyszerű egy idegen konyhában, idegen tálakkal, késekkel dolgozni, de a lelkesedésünk mindent felülmúlt. Főleg amikor megjelent Katarina is, aki segített mindenben. A kommunikációnk egyenlő volt a nullával, de ennek hátrányát valahogy nem éreztük akkor. Tehát Katarina hatalmas lelkesedéssel és jó kedvvel segített pucolni a hozzávalókat. Ennek örömére a telefonommal gyorsan készítettünk egy közös képet.

biofungi (2)

 

Úgy gondoltam, hogy a legegyszerűbb étel legyen, amit a Bio Fungi gombából el tudok készíteni, hiszen azért csak magamra számíthattam a – nem mellesleg – nagyon jól felszerelt kis konyhában.

Gomba pörkölt. A hagyományos, az egyszerű, de mégis zseniális.

bio fungi (2)Gombánk az volt, mert az utazás előtt ellátogattam a Bio Fungihoz és amit ott láttam és tapasztaltam, az megér egy misét. Szóval olyan okosan jöttem el, mintha egy kétnapos továbbképzést kaptam volna. Végül is kaptam, mert a Bio Fungi kereskedelmi vezetője Árkosi-Barabás Bence körbevezetett, és mindent elmondott a termesztéstől a konyhai előkészítésig. Csak pislogtam a sok információtól. Gyorsan „lőttem” egy szelfit úgy vaktában, mert a Bio Fungis köpenyben olyan voltam, mint egy orvostanhallgató. Volt hajhálóm is, de ebbe a témába inkább ne merüljünk bele. A gomba „keltető” üzem több, mint uniós. bio fungi (3)Patika tiszta és a …., na majd visszatérek, és írok egy következő cikkeben a Bio Fungiról. Azért megmutatom hol terem a gomba, amit végül laza eleganciával főztem meg a horvát vendégeknek. Ezekben a nagy tálcákban termett a mi alapanyagunk is, amit ott azonnal megkóstoltam. bio fungi (4)Hát ne tudjátok meg, akarom mondani tudjátok meg mennyire finom, amikor friss és nem áll napokat a boltok polcain. Ha nem szégyelltem volna, akkor ott rögtön bezabálok.

 

Kétféle gombát hoztam el. Csiperkét és déli tőkegombát. Az utóbbi egy különleges fajta, aminek főzés után az állaga roppanósabb és testesebb, mint a csiperke gombáé. Mint az igazi jó bor: nemes és különleges. Az ízét nehéz lenne körülírni, de higgyétek el nagyon finom. Nekem is nulla a gomba intelligenciám, de úgy érzem megérettünk egy gombás sorozathoz.

Szóval ezzel a két gombával erősítettünk a híres magyar konyhát Dalmáciában.

 

bio fungi (6) bio fungi (5)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fehér csiperkegomba

A legelterjedtebb termesztett gombafaj Európában. Termesztés-technológiája kifinomult, modern biotechnológiai eszközöket alkalmaz. A fehér csiperke nélkülözhetetlen nyersanyaga a konyháknak, egyszerűen és változatosan elkészíthető remek élelmiszer. Egész évben megvásárolható vitaminforrás, az egészségtudatosan táplálkozó vásárlók keresett terméke. Soha ne hámozzuk a csiperkegombát, csak vágjuk le a gombatörzsek végét, majd csap alatt alaposan mossuk meg, ne áztassuk vízben! A friss csiperkét fogyaszthatjuk nyersen is, de levesként, pörköltként, rántva, sütve, kalapját töltve, párolva, salátához adva kiváló alapanyag.

bio fungi (1)

Sokan nem tudják, de a mondást ismerik, hogy a „héjában van a vitamin”. Igen a gombára is igaz és talán a legjobban, hiszen a felső 1-2 mm tartalmazza a vitaminok nagy részét. Ebből értelemszerűen az következik, hogy nem kell a gomba vékony háját lehúzni. Nyugodtan együk meg ha jót akarunk magunknak. Elegendő csak a gomba törzséből kicsit levágni és utána vízzel átöblíteni. De ne hagyjuk a vízben ázni, mert az megint csak az egyik legrosszabb dolog, amit tehetünk a gombánkkal.

biofungi (4)

Az elkészítés a hagyományos módon indult. Hagyma párolás, ezután az előre elkészített és feldarabolt gombát egy fedő segítségével tovább pároltam. Az egész előkészület pár perc csak szerencsére, mert mint említettem el kell felejteni a gomba hájának eltávolítását.

biofungi (3)

 

biofungi

 

Ekkor már a déli tőkegomba intenzív íze elárasztotta a konyhát. Később a szokásos fűszerekkel tuningoltam, amit még otthon vettem, mert tudjuk, hogy a magyar fűszer utánozhatatlan. Fűszerpaprika, bors, só. Nem is kell más.

biofungi (1)

 

Talán egy kis fokhagyma jó lett volna, de olyan illata volt a vegyesen párolt gombának, hogy irgalmatlan. Nem akartam semmivel túlfűszerezni, hogy a domináló íz – a tőkegomba – ne szoruljon háttérbe.

biofungi (5)

Végül elkészült a remekmű, és a horvát vendégeknek nagyon ízlett. Köretet már nem mi, hanem az ottani szakács készített: mindenkinek külön kedvére. Szóval addig menőztünk a Bio Fungi gombákkal, mire arra döbbentünk rá, hogy csak nekünk nem jutott. Most már bánom, hogy a cég telephelyén nem ettem legalább nyersen sokkal többet.

Szerintem ha nem is sokan, de páran megjegyezték az étteremben a Bio Fungi nevet és azt az ízvilágot, amit a friss csiperke és a déli tőkegomba házasítása vésett az ízlelőbimbóikba.

bio fungi
A kép magáért beszél. A tányérról csak a gomba hiányzik

Az ember mit meg nem tesz egy tesztért…… Elmegy a Bio Fungihoz Ócsára, utána külföldre is, de még főzőcskézik is. Persze a horvátok öröméért megérte és azért, hogy tudtam vinni nekik egy falatnyi Magyarországot.

Ja és a kötelező ….  Ez a cikk nem jött volna létre, ha nem kapok gombát a Bio Fungitól!

 

 

 

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek