Lamax Beat Prime P-1

Ki az, aki nem szereti a zenét? Ugye nincs ilyen ember és nagyítóval sem találnánk. De az sem mindegy mit hallgatunk és milyen eszközök segítségével.

Most az öreg mesebeli Lamax Király legkisebb fiát a Prime P-1 bluetooth füldugót teszteltük. 

 

Lamax Beat Prime P-1

 

Bevallom, hogy nem vagyok oda ezekért a vékony zsinóros és fülbe tuszkolós kis hangszórókért, de vannak esetek, amikor csak ezt halljuk meg és nem olyan hangerőnél, hogy a retinánk is leválik. Minden esetre kicsit érdekes, hogy van is zsinórja és nincs is.

Mire figyeljek mielőtt egy füldugót megveszek?

  • kényelmes legyen
  • passzoljon az egyéniségünkhöz
  • és nem utolsó sorban 65 decibelnél ne tudjunk többet kisajtolni belőle, mert a kevesebb itt is több az egészségünk érdekében

 

Bluetooth füldugós Prime P-1

A fülhallgató, vagy füldugó (nevezzük bárminek is) sokkal szebben és hatékonyabban szól, mint a nagy úgynevezett “füles”, mivel sokkal közelebb van a hallójáratunkhoz, hallócsontjainkhoz, így közvetlen tudja a jobb minőségű hangokat sugározni és könnyebben megmozgatja azt a bizonyos levegőt, amit pl a koncerteken érezni lehet. Ilyenkor a basszus is szebben szól, nem csak a magasabb frekvenciák.

A külső fül –ehhez tartozik a fülkagyló és a hallójárat– vezeti el a hangokat a dobhártyához, amely a hangok hatására rezegni kezd. Innen a hanghullámok a középfülben lévő hallócsontocskákhoz, a kalapácshoz, üllőhöz és kengyelhez jutnak, ezek pedig továbbadják a rezgést a belső fül irányába, ahol a csiga szőrtestei elektromos jelekké alakítják. Az emberi fül közel négyezer szőrsejtjének mindegyikében 25 idegszál található, feladatuk a különböző hangok beazonosítása, valamint az információ eljuttatása az agykéregbe.

Károsítja az idegszálakat az erős hang

A túl erős és visszatérően fennálló hanghatások miatt az idegszálak károsodnak, megszűnik a külvilágból érkező hangok, és az agy közötti kapcsolat. Amennyiben csak néhány hal el közülük, ez még nem befolyásolja –vagy alig érzékelhető módon− a hallásunkat, azonban minél több idegszál adja fel a szolgálatot, annál erősebbek lesznek a tünetek. Idővel egyre szűkebb spektrumú hangtartományokat észlelünk, súlyosabb esetben a sérülések teljes süketséghez vezetnek. Az erős hangok sejtkárosító hatására találtak bizonyítékot a University of Leicester kutatói, akik megállapították, hogy a hordozható zenelejátszókhoz csatlakoztatott fül- és fejhallgatók akkora zajterhelést képesek közvetíteni, mint a sugárhajtóművek. A Proceedings of the National Academy of Sciences-ben megjelent tanulmányból kiderül, hogy a 110 decibel feletti hangerő károsítja az elektromos jeleket a fülből az agyba szállító idegsejtek mielinhüvelyét. Mivel a mielinhüvely kulcsszerepet ad az információk átadásában, ha megsérül, a fülből küldött jelek egyáltalán nem, vagy csak részben jutnak el az agyba. Mindez azt bizonyítja, hogy a halláskárosodásnak sejtszintű okai is lehetnek. Jó hír ugyanakkor, hogy a kutatók szerint bizonyos esetekben az idegsejtek három hónap alatt képesek regenerálódni tudtuk meg a Vitalitás magazintól.

 

Lamax Beat Prime P-1

Használhatjuk telefonálásra is.

Igen képes fogadni a bejövő hívásainkat anélkül, hogy kapkodni kellene a telefonunkhoz, vagy a táska aljáról előkotorni a legkellemetlenebb szituációban megszólaló “bunkofont”.

Lamax és a minőség szoros barátságban van.

A Lamax Beat legkisebb tagja is a prémium kategóriát képviseli, amit már a jó minőségű csomagolás és a dobozban lévő tároló is sejtet. A kis kerek tároló doboz,(ami pont kényelmesen belefér a zsebünkbe) körbe cipzáras és kellemes fogású. Van hátrány, mert egy kis fül elfért volna az aljára, amivel túrázás alatt az övünkre csatolhatnánk. Egyébként még egy kis pénztárcának is használhatnánk és a füldugót sem éri baj.

Lamax Beat Prime P-1Egyébként nem mellesleg a fülhallgató háza nem műanyag, hanem fém és a színe olyan, mintha most jött volna ki a fémöntöde bronz kohójából, amit hideg olajjal edzettek kőkeményre. Szóval kinek mi tetszik, de nálam ez viszi a prímet.

Bluetooth fülhallgató van nálunk teszten, és mégis van zsinórja. Ez a zsinór a jobb és a bal hangszórót köti össze. A hangerőt és a pillanat állj/lejátszás gombokat is könnyedén és egyszerűen kezelhetően érhetjük el. Ebben a kapcsolóházban van a kis akksi is, amitől szól a technika és működik a folyamatos adatkapcsolat. A Lamax Beat Prime P-1 nem rendelkezik 3,5 mm jack dugóval, tehát csak a Bluetooth-ra hagyatkozhatunk.Lamax Beat Prime P-1 Ez utóbbi nem szakadozik és nem is dobja le a párosított eszközt. Amit talán még meg kell említeni az az, hogy nem a műanyag töredezős kábel van a hangszórókhoz kötve, hanem a vásznas, ami bírja a strapát és nem is szakad meg benne olyan könnyen a hajszálvékony vezeték. Ami egy jópofa dolog az a kis mágnes a két fülhallgatón, amit csak egyszerűen összepattintunk és a mini hangsugárzónk nyaklánccá válik.Talán így nem hagyjuk el és a kábelek sem tekerednek.

Ha valami okosat szeretnék mondani, akkor a Lamax Beat Prime P-1 a fülhallgatók Caterpillarja.

 

 

Szóval bedugjuk a fülünkbe az összepárosított füldugót és mehet is a retro dj Bobo órákon keresztül, mert nem csak a fémöntöde bronz színe, hanem az akkumlátor kapacitása is pokoli.