Philips Hue az okos LED világítás

Estimated read time 8 min read

 

Philips HUE (1)

 

Tesztelésre érkezett hozzánk a Philips Hue LED világítás. Bevallom őszintén először, kételkedtem abban, hogy szükség van-e egy ilyen színesen világító rendszerre a hétköznapi embernek.

De mi is az a LED?

A világító dióda félvezető anyagból készült fényforrás. Másik neve, a LED szó az angol Light-Emitting Diode (fényt kibocsátó dióda) kifejezés rövidítéséből származik. A dióda által kibocsátott fény színe a félvezető anyag összetételétől, ötvözőitől függ. A LED inkoherens keskeny spektrumú fényt bocsát ki. A fény spektruma az infravöröstől az ultraibolyáig terjedhet. 1994-ben a kék fényt kibocsátó LED feltalálói, Akaszaki Iszamu, Amano Hirosi és Nakamura Súdzsi, alapjaiban alakította át a világítási technológiát, amiért húsz évvel később,2014-ben Nobel-díjjal ismerték el a három japán tudós munkáját. A nagy fényerejű, energiatakarékos és környezetbarát kék LED kifejlesztésében végzett tevékenységükért részesültek a kitüntetésben. wikipédia

A Philips Hue doboza nagyon jól néz ki, ami a prémium kategóriát sejteti már a kibontás előtt. Természetesen a dobozon fel van tüntetve minden olyan fontos dolog, ami a LED-világítással kapcsolatos. Ebben a dobozban 3 izzó, (oké igen tudjuk nem izzó, mert itt már nincs izzószál) és egy wi-fi jeladó foglal helyet. A dobozon az is fel van tüntetve, hogy az izzók foglalata E27, és akár 25 000 óra élettartalommal bír. Akik tisztában vannak a színhőmérséklet számozásával azoknak sokat fog mondani az, hogy a színhőmérséklet 2000-6500 Kelvin között mozoghat. A LED technológiának köszönhetően akár 50 000 fel-és lekapcsolást is kibír. Vagyis, hogyha számolgatni akarunk, akkor és éjjel-nappal használjuk a szettet akkor is 3-4 évig működik. De ez alatt rengeteg energiát takarítunk meg, ami a környezetvédelem és a hőleadás szempontjából nem elhanyagolható.

Beüzemelés:

Philips HUE (24)A beüzemeléshez nincs szükség talán még arra sem, hogy a használati utasítást elolvassuk. Hiszen aki egy ilyen Philips Hue LED világítást vásárol, az már tudja, hogy szükségünk van egy okos telefonra is. Mi ettől függetlenül azért elakartuk olvasni a használati útmutatót, de csak egy kis összehajtott papírt találtunk, ami több nyelven arra utal, hogy milyen weboldalon érjük el a gyártói specifikációt, és a mindenre kiterjedő segítséget. A dobozban lévő wi-fi egységet egyszerűen egy kábel segítségével az otthoni routerbe csatlakoztatjuk és a középső gomb megnyomásával már életre is kel. Ez az élet kék fényben világító kör visszajelzés a gomb körül és három kis LED, ami gondolom a három szakasz, vagyis a három fogyasztónk kontroll jelzése.

Philips HUE (25) másolataMi ezután tekertük be a LED izzókat a lámpáinkba és kapcsoltuk fel a villanykapcsolót. Nagy meglepetésre nem került sor, hiszen sima egyszerű hideg fehér fényt kaptunk. Ekkor jutott eszembe, hogy elfelejtettem a legfontosabbat a telefonról való irányíthatóságot. Ehhez le kell tölteni egy applikációt, ami tök egyszerű, hiszen a Play Áruház keresőbe csak be kell írni, hogy Philips Hue és azonnal kidob több lehetséges programot. Az egyiket véletlen szerűen letöltöttem és azzal próbáltam a technikát. Azonnal kezelte a rendszert. Philips HUE (24) másolataLehet egyforma színben tündököltetni a lakást, de lehet akár mind a három lámpát más és más színűre állítani. A színválasztás tárháza kimeríthetetlen. Érdemes több applikációt is kipróbálni, hiszen olyan is van, ami a szavanna hangulatát, vagy éppen a tenger morajlását imitálja. Ilyenkor nem csak fény, hanem hanghatás is van a telefonunkon. Persze a telót ekkor érdemes bluetoothon keresztül az otthoni hangrendszerhez csatlakoztatni a legjobb élmény érdekében. Ez nem próbáltuk ki de gondoljuk milyen lehet. A LED fényforrások képesek az változó fényerőt és színeket biztosítani.Philips HUE (23) másolata Többek között akár stroboszkópot is, ami az a gyors egymás utáni felvillanás, ami a szórakozóhelyeken, vagy koncerteken szokott népszerű lenni. Itt most akkor meg is említjük, hogy házibuli estén felér egy jó kis hangulatvilágítással, akár zenei ritmusra, vagy egyszerűen hangulatvilágítás képen.

De nem csak erre jó a Philips Hue világítás. Mivel applikáción keresztül változtathatjuk a beállításokat így tök egyértelmű, hogy nem is kell otthon lennünk a működtetés miatt. Ez az alábbi esetekben lehet fontos. Amikor például nyaralunk és nem szeretnénk arra hazaérni, hogy üres a lakás. Ebben az esetben simán a tengerpartól, vagy előre beprogramozva imitálunk olyan fényeket, mintha néznénk otthon a TV készüléket, vagy időközönként felkapcsolnánk a fürdőszobába, vagy a konyhában a villanyt. De használhatjuk arra is, ha gyerekünk nem mer elaludni egyedül a sötétben.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Philips Hue olyan nyugtató és pihentető színeket produkál, hogy tényleg megszereti a gyerek. Persze az sem baj, ha ki sem kapcsoljuk, hiszen a fogyasztása nagyjából egyenlő a nullával. De mi van ha a főfénynek iktatjuk be az izzót? Ezt is kipróbáltuk, hogy elég fénye van-e amikor nem a hangulat az elsődleges szempont, hanem a sima hétköznapi világítás. Amikor a villanykapcsolót fölkapcsoljuk, akkor egy ideig mintha csak tudná mit akarunk hideg fehér fénnyel világít. Ami jó ebben és az összes hasonló LED lámpákban az, hogy nagyon alacsony , mondhatni semmi a hőleadás, ezért bármilyen lámpabúránk van nem fog kigyulladni (gondolok itt a sok IKEA-s papír lámpabúrákra).

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Persze szerintünk legszebb a fent említett papír láma, amikor megvilágítjuk. Csodás esti hangulatot varázsol a lakásba. Folyamatosan változó színekkel pedig egyszerűen zseniális.

A cikk elején még azt írtam, hogy kételkedtem abban, hogy miért jó egy ilyen lámpa, de azon vettem észre magam, hogy este sem kapcsoltuk le, mert tényleg megnyugtatja az embert és olyan kellemesen lágy fény van a lakásban ami több, mint jó.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A TV nézésnél pedig sokkal jobb bekapcsolt LED világítás mellett, mint anélkül, hiszen a szemünket a LED TV magas fényereje zavarja. Erre csak akkor jöttünk rá, amikor úgy gondoltam a hálószoba Philips Hue világítását lekapcsolom mára. Na ekkor jött a döbbenet, hogy így nagyon rossz és vissza is kapcsoltam.

Összességében a Philips Hue okos világítását soha nem vettem volna meg, de hogy most kipróbáltam azt kell mondanom, hogy jó ez a Tesztvilág, mert kiderült, hogy a Philips nagyot alkotott és ez egy olyan megtérülő befektetés a környezetvédelem mellett, ami még hasznos is.

Végül ez egy nagy 10/10!

 

Tovább, hogy még több információt megtudj az otthoni világítás világából….

 

 

 

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek