HTC One M9 teszt – Semmi meglepő

Estimated read time 5 min read

A tajvani HTC úgy látszik nem szeretne, vagy nem akar változtatni a már bevált One széria külalakján, mert a HTC One M9 kívülről megszólalásig olyan, mint elődei. Szerencsére belül azért történt némi fejlődés…

Jó kérdés, hogy a HTC meddig fogja ezt a vonalat követni, hiszen hardver és szoftver tekintetében lassan nem lesz hova fejlődni. Illetve megint más kérdés az, hogy miért vásárolja meg valaki az M9-et, ha szakasztott ugyanolyan kinézetű előd, az M8 is már egy szuper készülék volt?

Csomagolás, külcsín

HTC_M902_TesztvilágA tesztkészüléket a gyártó hazai képviseletétől kaptuk meg tesztelésre, ezúton is szeretnénk köszönetet mondani. A végleges csomagolásában kaptuk készhez, a doboz tartalmazta a telefont, fülhallgatót három pár különböző méretű gumiharanggal, töltőfejet és USB kábelt. A készülék unibody kialakítású, ugyanúgy mint az összes HTC One széria tagjai. Az M9 designja egyy az egyben olyan, mint az elődé. Csinos fémburkolat, amely elegáns és prémium külsőt kölcsönöz a masinának. A telefon bal oldalán található a SIM-tálca, jobb oldalon a hangerőszabályzó és a kijelző lezárásáért/feloldásáért felelős gombok találhatóak, illetve ha rendelkezünk microSD kártyával, azt is ezen az oldalon tudjuk behelyezni. A BoomSound hangszórópáros szintén a készülék elején helyezkedik el,  alul a megszokott HTC felirat, felül pedig egy 4 megapixeles UltraPixel technológiájú előlapi kamera foglal helyet. A hátoldalon egy nem kevesebb, mint egy 20 megapixeles F2.2 fényerejű kamera rejtőzik, amely 4K minőségben is képes videófelvételeket készíteni.

Kijelző

A tajvani kollégák az M9-et egy 5”-os Full HD, 1080 x 920 pixeles felbontású kijelzővel szerelték fel. A kijelzőt egy masszív Gorilla Glass 4 üvegborítás védi a külső behatásoktól. A kijelző maximális fényerővel és közvetlen napfényben is remekül teljesített. Sajnos amint kicsit is elfordítjuk a készüléket, a kijelző fényereje nagyban lecsökken, a betekintési szög lehetne jobb is.

Kamera

A HTC M9 egyik újítása a hátoldali 20 megapixeles Toshiba kamerarendszer. A megapixeleken kívül még egy nagyon jó és felhasználóbarát kezelőfelülettel és ellátták a telefont. A HDR mód és a manuális beállítások a bal oldali ikonnal érhetőek el, és számtalan beállítási lehetőség jelenik meg: fehéregyensúly, expozíció, fókusztávolság, érzékenység stb. Az F2.2 fényerejű szenzor 4K-ban is képes videókat rögzíteni. A készített fotók minősége kiváló még gyenge fényiszonyok között is.

Hardver, üzemidő

HTC_M9_TesztvilágA tesztalanyunkat egy négymagos 2 GHz-es Cortex A57, és négy 1,5 GHz-es Cortex A53 hajtja. Emellett 3 GB DDR4 RAM, és egy Adreno 430 grafikus gyorsító teljesít szolgálatot. A 64 bites Qualcomm Snapdragon 810-es rendszerchip miatt a készülék a kelleténél hamarabb és jobban melegedik, mint az normális lenne. Már egy huzamosabb internetezés, vagy némi fényképezés olyan túlmelegedést vált ki a készülékből, hogy az rendellenesen forró lesz. A masinában egy 2840 mAh-s akkumulátor fért el, ami átlagos használat mellett nálam a másfél napot is kibírt. A szokásos energiatakarékos módok az M9-ből sem maradtak ki, így akár további egy nappal is meghosszabbítható a készülék üzemideje. Adatkommunikációs téren az M9 nem szégyenkezhet: 4G/LTE, Wi-Fi a/b/g/n/ac, Wi-Fi Direct, DLNA, Bluetooth 4.1 LE, NFC, valamint infravörös port is került a készülékbe. Ezen kívül az A-GPS és GLONASS, és az FM rádió sem maradt ki az M9-ből.

 Összegzés

Vegyes érzelmeket vált ki belőlem az M9. Egyrészt a BoomSound technológiának köszönhetően szuper a hangzás, és a zenehallgatás, a kamerák remekül teljesítettek és az üzemidőre sem lehet panaszom. Viszont ez az intenzív túlmelegedés sajnos nagyon sokat ront a telefon összképén. Ugyan egyes mobilüzletekben már 140 ezer Ft környékén hozzájuthatunk, ha mindenképp HTC One szériában gondolkodunk én inkább a jóval olcsóbb M8 vagy Mini 2 vásárlását javasolnám.

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek