Mosogatógép,Mosogatógép,Mosogatógép,Mosogatógép,Mosogatógép

 

Még emlékszem arra a napra, amikor végre-valahára megérkezett családunk legifjabb, és egyben egyik leghasznosabb tagja: a mosogatógép. Már nagyon vártunk rá, mert a hócipőm tele volt már az állandósult mosatlan-halommal, a szárítón halmozódó elmosott edényekkel, vízkőfoltokkal, úgy mindennel, ami ezzel jár.

_DSC0730kicsi

Szóval megérkezett a szerkezet, fajtáját tekintve egy alap Bosch 12 terítékes készülék. Annak rendje és módja szerint beavattuk, üresen elindítottuk, majd sót töltöttünk bele, és már készen is állt a mindennapi használatra. A mindennapi használatot nálunk szó szerint kell érteni, négyen vagyunk, nincs olyan nap hogy ne kellene beindítanom minimum egyszer a gépet, de hétvégén akár ez napi kettőt is jelenthet, attól függően mennyit és mit főzök.

A gép önmagában nagyon hasznos, és kényelmessé teszi az életet, azonban tudni kell kezelni. Ha egymásra vannak pakolva az edények, és túlzsúfolt a készülék, akkor nem tudja megfelelően végezni a dolgát, a hatékonyságából veszít, bármit is használ benne az ember mosogatószerként. Tehát az első és legfontosabb dolog, hogy kitapasztalja az ember, hogy mit és hogyan pakolhat bele. A poharak általában a felső tálcára mennek, az evőeszközök, tányérok és edények pedig az alsó tálcára. Ez az alap. Innentől kezdve viszont elővehetjük a gyerekkorunkban megszerzett tetris-tudásunkat és legó-tapasztalatunkat, és szabadon sakkozhatunk az edényekkel.

_DSC0732kicsi

izéééé

A mosatlan behelyezése után beletesszük a megfelelő helyre a mosogatószert (soha nem kézit!!!! az tilos!) vagy tablettát, öblítőt, és mehet a menet. A program lejárta után nincs más dolgunk, mint kiszellőztetni a gépet (megvárni míg picit száradnak az edények), majd kipakolni a csillogó-villogó tiszta cuccokat.

De most beszéljünk picit a regeneráló sóról, a tablettákról, mosogatószerről. Az első és legfontosabb szabály az, hogy soha nem öntünk kézi mosogatószert a gépbe. A második szabály az, hogy fa eszközt (vágódeszka, fakanál), soha nem teszünk a gépbe! A következő szabály pedig az, hogy nincs több szabály, nekem talán csak annyi, hogy regeneráló sót mindig töltök a gépbe. A sótartály az én gépem belsejében alul található, és egyszerre kb. egy-másfél kiló só megy bele. Aztán egy idő után mikor a sókoncentráció szintje csökken, a gép egy adott lámpája felvillan, figyelmeztet arra hogy újra fel kell tölteni a tartályt. Olyankor megint azonnal öntök bele és slussz. Márkáját tekintve én az egyik legolcsóbb sót veszem, a Lidl-ben kapható W5-öst, ami 2 kg-os kiszerelésben kapható és 365 Ft. Ügyes kiöntő szerkezete van, visszazárható, és teljesen megfelel arra, amire használom.

_DSC0734kicsiMosogatószert tekintve én csak tablettát használok, általában abból is azt, ami éppen akciós és/vagy olcsó. Ez általában azt jelenti, hogy nagyobb kiszereléssel kell megvennem, viszont így legalább hosszabb ideig nem kell arra figyelnem, hogy van-e otthon. Általában véve azt is elmondhatom hogy a lélektani határ nálam olyan 30-35 Ft /egy db tabletta árban van, ha ennél drágábban kell megvennem, egyszerűen fizikai fájdalmat érzek. A nagyobb hiperekben a Finish és a Somat tabletták 100-120 db-os kiszereléseit szoktam figyelni, akcióban a legutóbb ha jól emlékszem 27 Ft / db árra jött ki. De akkor sem esem kétségbe ha nem találok olyat éppen, akkor szintén a jól bevált W5-öshöz nyúlok, most ezen a héten (figyelem ez a reklám helye) 40 db 849 Ft, tehát egy db 22 Ft-ra jön ki, ami igazán jó ár. Ezek a tabletták általában véve öblítőszert tartalmaznak, tehát én külön öblítőszert nem teszek a gépbe, néha viszont 10%-os ecetet igen, ez fertőtlenít is, és a poharak sem olyan ütemben homályosodnak talán.

Na igen, az utolsó dolog, a poharak homályosodása.

Erre még nem találtam meg a tökéletes megoldást, az eltelt mosogatógépes évek alatt szinte minden poharam homályosabbá vált. Nyilván boros- és pezsgőspoharakat nem teszek a gépbe, mert egyrészt féltem őket, hogy nehogy összetörjenek (hiszen nagyon vékonyak), másrészt nem szeretném ha elhomályosodnának. És végül néhány tipp a tökéletes eredményért.

 

[box style=”info”]

_DSC0733kicsiTanácsok mosogatógéphez, hogyan legyen csillogó az edény

A mosogatógép vízlágyító rendszere vízlágyító gyantatöltettel működik, ami a beérkező víz egy részét teljesen lelágyítja, majd összekeveri a lágyítatlannal, mivel így lehetséges a mosogatás végén a cseppmentes száradás . A túllágyított, vagy a kemény víz önmagában nem adna ilyen tisztító hatást. A gyantatöltetet viszont a készüléknek ciklusonként vissza kell regenerálnia, az alsó tartályába önthető “VÍZLÁGYÍTÓ , vagy REGENERÁLÓ SÓ”-val ami nem más, mint tiszta Nátrium-Chlorid (más néven konyhasó. Viszont nem szabad helyettesíteni a sima konyhasóval, (hacsak nincs az egész háztartást ellátó vízlágyító berendezése), ugyanis a háztartási konyhasó rövid idő alatt tönkreteszi a gyantatöltetet a benne található egyéb alkotóelemek révén. A jó minőségű REGENERÁLÓ SÓ ugyanis nagy szemcsékből áll, és minden idegen anyagtól mentes. Ezért nem mosódik be szemcsés állapotban a gyanta közé, és nem okoz károsodást a sok éves használat mellett sem.
A tabletta vízlágyító adaléka más elven lágyítja a vizet.
Az edények csillogását úgy lehet a legjobban megőrizni anélkül, hogy mattok lennének, ha a mosogatógépünkbe (lehetőleg azonos gyártótól származó) mosószert, vagy tablettát és öblítőszert is töltünk. Ennek az a szerepe, hogy minden mosószermaradékot leold, megköt ,és tényleg semmi sem marad az edényeken. Fontos az adagolandó mennyiség beállítása a leírás szerint, mivel itt is érvényes, se sok, se kevés ne legyen! Addig kell állítgatni, míg a száraz edényeken megszűnik minden foltosodás és csíkozás.
A hosszantartó használat másik feltétele, a rendszeres karbantartás! Ezt nem a szerviznek kell elvégezni. Egyébként is egyszerű dolgokra kell gondolni: a gép belső szűrőit legalább két-háromhetente ki kell tisztítani, és le kell fertőtleníteni a lerakódott zsíros ételmaradékok miatt. (amit az edényeken hagyunk, mikor betesszük, nem minden tud a szűrőkön keresztül a lefolyó felé távozni!)
A mosogatógép nem látható részeinek tisztítása és fertőtlenítése is szükséges, erre a célra egyedül az üzletekben kapható mosogatógép-tisztító vegyszert használjuk, legalább 6 havonta!
Ezzel elkerülhető, hogy az elszaporodó kórokozók miatt büdösödjön a készülék, vagy rosszabb esetben az emésztőrendszerünkbe is visszakerülhetnek, és megbetegíthetnek.

 

Translate »