Samsung Galaxy S6 Edge teszt – a szemrevaló szupertelefon

Estimated read time 7 min read

Samsung Galaxy S6 Edge

Újságíróként és tesztelőként sohasem jó, ha egy terméket olyan kitörő örömmel és lelkesedéssel várok, mint ahogyan én tettem a Samsung Galaxy S6 Edge esetében. Ilyenkor ugyanis csakis két végkimenetele lehet a dolognak: vagy teljesen beleszeretek a termékbe, és csak szuperlatívuszokban tudok róla beszélni, vagy hatalmas nagy csalódás lesz. A Samsung legújabb készülékét egy hétre kaptam tesztelésre, de vajon mennyire váltotta be a hozzá fűzött reményeimet? A cikkből kiderül.

Idén márciusban mutatta be a koreai vállalat a két legújabb csúcskészülékét, a Samsung Galaxy S6 és S6 Edge okostelefonokat. Mi az utóbbit kaptuk meg tesztelésre a cég hazai PR képviseletétől, amit ezúton is szeretnénk megköszönni. A készüléket papírborítékban kaptam kézhez, egy Telenoros SIM kártya, egy vezeték nélküli töltő és három tok kíséretében. Nagyon okos ötlet volt ezt a pár kiegészítőt is odaadni tesztelésre az újságíróknak, végre egy PR ügynökség, ahol figyelnek az apró részletekre is…

Design és kijelző

A Galaxy S6 Edge ívelt kijelzős dizánja egyértelműen visz mindent. A készülék tudásához többletet nem igen ad, viszont piszok jól mutat, előről és oldalról egyaránt. A másik lenyűgöző tény, hogy a készülék  70,1 x 142,1 x 7 milliméteres méreteihez 132 grammos súly társul, vagyis a  telefon hihetetlenül könnyű. A szinte tökéletes kialakításon a kissé csúszós hátlap ront, így mindenképp javasolt egy masszívabb tok használata.

Samsung Galaxy S6 EdgeAz 5.1”-os kijelző fölött a szokásos Samsung felirat olvasható, de itt található az 5 megapixeles frontkamera, a hangszóró és a notifikációs led is. A megjelenítő alatt helyezkedik el a home billentyű, valamint az érintésérzékeny alkalmazásváltó és vissza gomb. A home gomb ad helyet a megújult és ezúttal már jóval jobban teljesítő ujjlenyomat-olvasónak.

Az S6 Edge ívelt kijelzőjéből oldalra is jut, ezért itt a telefon fémkerete vékonyabb és élesebb. Jobb oldalon a bekapcsoló gomb, a balon pedig a hangerőszabályzó és a nanoSIM foglalat található meg. A készülék aljára került a multimédiás hangszóró, a 3,5 milliméteres jack aljzat és az USB 2.0-ás bemenet.

A hátlapi üvegborítás egyenletes felületét egyedül a 16 megapixeles kamerarendszer töri meg, amely eléggé kitüremkedik a vékony készülékből. Ezért is tanácsos egy masszívabb védőtök használata, mert egy véletlen landolást az igen érzékeny kamera érzi meg legelőször. A hátlapon található még egy LED villanó és a pulzusszámmérő, amely az SHealth alkalmazás segítségével pár pásodperc alatt elég pontosan képes megállapítani a pulzusszámunkat.

A Super AMOLED 5.1”-os 2560×1440 pixeles kijelző lenyűgözően gyönyörű, és bármilyen fényviszonyok mellett (még erős napfényben is) jól olvasható. A színek kirobbanóan élénkek, és számos beállítás között is válogathatunk kedvünkre. Meg merem kockáztatni a kijelentést, hogy  jelenleg a Samsung Galaxy S6 Edge-é az egyik legjobb kijelző jelenleg az okostelefon piacon.

Hardver, üzemidő

A Samsung hardveres területen is újított, így az új készülékekbe egy 64 bites, nyolcmagos big.LITTLE architektúrájú Exynos 7420 processzor került. A különleges technológiának köszönhetően a négy Cortex-A57 mag 2.1 GHz-en pörög (2,1 GHz), míg a másik négy, alacsonyabb fogyasztású Cortex-A53-as mag 1.5 GHz-en, amelyek könnyedén végzik el az egyszerűbb és kisebb feladatokat. Újdonságokból nem fogyott még ki a készülék, LPDDR4 RAM-ból rögtön 3 GB landolt az S6 Edge-ben. Mindkét csúcstelefon háromféle tárhellyel került piacra, 32, 64 és 128 GB-os változatban. A Samsung szándékosan hagyta ki a készülékekből a microSD támogatást, mondván nagyon régi és lassú technológia és visszaveti a telefon egyébként hipergyors működését. Vagyis teljes mértékben a masinák belső kapacitásával kell számolnunk, azt azonban vásárlás előtt érdemes figyelembe venni, hogy a legkisebb, 32 GB-os készülék esetében körülbelül 25 GB-ot tudunk felhasználni, mivel a rendszer elég sokat foglal el a tárhelyből.

A bitang erős technológiák és a páratlanul szép kijelzőnek azonban ára van. Az S6 Edge közepes használattal ami alatt folyamatos Wi-fi kapcsolatot, némi internetezést, fényképezést, telefonálást értek jó ha töltés nélkül kibír másfél napot, de akkor már sokat mondtam. Egy ilyen kaliberű és árfekvésű telefontól az ember már kicsit többet várna. Igaz, ha minden kötél szakad, akkor rendelkezésünkre állnak az energiatakarékos funkciók és a vezeték nélküli gyors töltés.

Kamera

Az S6 Edge sokadik kiemelkedően teljesítő része a kamerarendszere. A 16 megapixeles érzékelő nem meglepő módon a Sony műhelyében készült. A rekeszérték f/1.9-es, vagyis rengeteg fény befogadására képes a hátoldali kamera. Ez főleg gyenge fényviszonyoknál és éjjeli, éjszakai képeknél fog jól jönni. Az S6 Edge csodaszép képeket készít alkonyatkor és éjszaka is. Rengeteg beállítási mód áll a rendelkezésünkre, ha a tökéletes képeket szeretnénk készíteni. Alapból Automatikus módban készíthetünk képeket, azonban érdemes kipróbálni a Professzionális módot, mert itt még számtalan beállítási mód között variálhatunk. Manuálisan megadhatjuk az ISO értéket, de állíthatunk a fókuszon, és a fehéregyensúlyon is. A kamerarendszer villámgyorsan teszi a dolgát, a képek elkészítése és mentése a pillanat töredéke alatt végbemegy. De szavak helyett inkább nézzünk pár tesztfotót:

 Samsung Galaxy S6 Edge

Samsung Galaxy S6 Edge

Samsung Galaxy S6 Edge

Samsung Galaxy S6 Edge

Samsung Galaxy S6 Edge

Samsung Galaxy S6 Edge
Előlapi kamerával készítve

Összegzés, vélemény

A Samsung Galaxy S6 Edge egy csúcsszuper készülék, azonban nem tökéletes. A kijelző, a sebesség, a kamera, a dizájn mind-mind páratlanná teszi a kategóriájában, viszont az üzemidő, a bővíthetőség hiánya, a nem cserélhető akkumulátor (bár ezen már nem lepődöm meg) fájó pontok egy ilyen zászlóshajó esetében. A külcsín ráadásul a kényelmes használat rovására ment, védőtök nélkül a készülék szinte használhatatlan, annyira könnyen kicsúszik a kézből. Mindezekhez társul a jelenleg brutálisan magas alapára (tárhely függvényében 240-290 ezer Ft körül mozog kártyafüggetlenül). Mindezeket összegezve igazán szuper masina az S6 Edge, és ha már nem lesz ilyen horribilis az ára, akkor lesz igazán tökéletes választás.

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek