Nikon D810 teszt

Estimated read time 15 min read

Tesztelésre kaptuk a Nikon D810 DSLR gépet azzal a nem titkolt szándékkal, hogy egyedülálló felvételeket készítsünk a Moto Circus Mayhem Show-n a Groupama Arénában.

Nagyjából egy évnek kellett eltelni, hogy  a Nikon vezetősége úgy gondolja, hogy nem rontjuk el a fényképezőt és mer adni egy prémium kategóriás vázat objektívekkel.

A teszt terméket az új helyre költözött Nikon képviseleten vettem át,  és nagy lelkesedéssel vártam  a nem mindennapi eseményt. Már két hónapja reklámoztuk a Tesztvilágon a motor show-t, ezért megvolt a kontakt a show szervezőivel. Már a legelső sajtótájékoztatón is örömmel fogadták a segítségem a reklám felületeim miatt. Akkor meg is ígértek mindent nekem. Jegyeket kisorsolásra, akkreditációt a rendezvényre. Ezzel semmi gond nincs, mivel ez mindig működik. Most valahogy mégsem, mert a show napján (három órával a kezdés előtt) nemes egyszerűséggel megtiltották a felvétel készítést.

Ekkor én úgy döntöttem, hogy be sem megyek. Nem lesz cikk a „szuper” műsorról és nem lesz semmi anyag. A médiás társadalom meg forrong, mert addig mindenki jó volt, amig megkapták az ingyen reklámot.

Most, hogy nem került be a D810 az Arénába, így másképpen került a tesztek középpontjába ez a kicsinek nem mondható fénycsapda.

NIKON D 810

Nikon d810 tesztvilág

 

 

A Nikon D810 a D800 kisöccse, aki kicsit okosabb, intelligensebb és ebből következően valamivel csöndesebb is a tesónál. Már a D800 is igen nagy fejtörést okozott a másik nagy DSLR cégnek a Canonnak. De mire eszmélt volna a „Nagy Canon Óriás” már jött is a 810-es. Ez tipikusan az, amikor helyből ugrunk akkorát, amekkorát más még nekifutásból sem tud. Tehát ez a D810!

És akkor minden jó tulajdonságot háttérbe szorítva jöjjenek azok a pontok, amiket meg kell említeni egy teszt írás során.

Észrevételek:

A váz elég nehéz, ami egy egész napos fotózásnál nagyon kimerítő. Gondoljunk bele, hogy milyen amikor egy  880 grammos  vázat, az objektívet és a nagy vakut is föl kell emelni. Akkor még a portré markolat nincs is rajta.

Pozitívumok:

  • A gombok nagyon kézre esnek
  • Masszív váz test
  • Egy kézzel is biztosan fogható, ami különösen fontos, mert a fotós az kúszik, mászik.
  • Halk tükör felcsapódás
  • Egyszerűen nagyszerű menürendszer
  • És utoljára hagytam így egyszerűen a videó módot, amit csak egy szóval lehet jellemezni „Zseniális”

 

Negatívumnak írtam a nehéz vázat, de a video módnál, amikor kézből svenkelünk (Mozgó tárgy, esemény lekövetése. Autó, kerékpáros stb.) akkor viszont a súlyánál fogva nem lesz remegős a kép.

Akkor most könnyű, vagy nehéz a D810?

 

Mit tud a D810? Mit tudunk kihozni belőle?

NIKON D810 tesztvilág (5)Full Frame szenzor, CMOS rendszerű érzékelőlapka, ami az északai felvételek minőségénél fontos.

36,3 Megapixel felbontás, nagyméretű 3,2″ kontroll képernyő, 1.229.000 pixel felbontású kijelző, FULL HD felbontású videó felvételi lehetőség 50p /60p képkocka rögzítési sebbességgel, 5 kép/másodperc sorozatfelvétel, 51 élesség fókuszpont, 1200 kép készítése egy feltöltéssel ( Ez utóbbi adat változhat vakuhasználattól, autofókusz és egyéb beállítások függvényében. Nálunk egy használt akkumulátor volt, ami már nem tudta a gyári adatot)

Iso értékek 64-től egészen 12800-as tartományig, amit tovább is növelhetünk egyenértékben 32-51200 értékig.

Én már sokszor használtam zajos helyszíneken Nikon gépeket és mindig van, ami „elvarázsol”. Oké nem, de nagyon jó, hogy van fejhallgató 3,5 jack kimenet a microfon dugalj mellett. Amikor videót készítünk például egy koncerten, vagy autóversenyen, ahol a háttérzaj magas, akkor jön a szerepe a fejhallgatónak. Így a fülessel már be tudjuk állítani a megfelelő hangszintet, hogy ne otthon fogjuk a fejünk a túl, -vagy éppen az alulszabályzott értékek miatt.

NIKON D810 tesztvilág (6)A vázban van CF és SDXC kártya foglalat is. Az utóbbi akár 128 GB kártyával is használható, ami a nem semmi kategória. Én senkinek nem javaslok 16GB-os kártya használatánál nagyobbat. Mint tudjuk az ördög nem alszik, és mi van ha a kártyába csap a mennykő? Inkább legyen több kártyánk, mint egy nagy. Gondoljunk bele milyen arcot vágna a menyasszony, amikor megtudná az esküvői vacsorán, hogy  az esküvői fotók elvesztek a kártya hibája miatt. Inkább fuss ilyenkor 🙂 De félre a viccet és cserélj többször memória kártyát.

Tehát a vázhoz csatlakoztathatjuk mindazt, amire szükségünk lehet a fotózás, vagy a videózás alatt. Külső videó lámpa a vakupapucshoz, külső videó mikrofon, monitor, vagy éppen a legegyszerűbb kioldó.

Aki használ Nikon gépeket, annak pár percre van csak szüksége és minden egyértelmű a használathoz. Persze akkor a jó, amikor korom sötétben is pillanatok alatt be tudjuk állítani a gépünket. A D810 mint már említettem a prémium kategória, vagyis a profik gépe. Az egész váz egy masszív test, ami nem a gagyi összerakást tükrözi. Ami pont az ellenkező az a bajonettzár iránya az Olympus gépeinken emegszokottan. De megszokás kérdése ez is.

Mivel nem használhattam a gépet a Moto Circus Mayhem Show-n, így maradt az „egyszerű” videó mód és pár fotó a teszt teljessége mellett. Az AutoMotorTv következő adásához a Nikon D810-et hívtam segítségül. Itt az új Nissan X-Trail videót készítettem el és a megjelenő sajtóanyagokhoz pár fotót.

Nissan X-Trail Tesztvilág (7) Nikon D810

Fotóriporterünk, Molnár Timi már ezer éve „Nikon fertőzésben szenved”. Volt olyan kedves, és elmondta nekünk a gondolatait, amik nem speciálisan a D810-ről szólnak, hanem egyszerűen „csak” a Nikonról, mint márkáról. Mindig érdeklődik, hogy mikor írhat tesztet a Nikon termékekről.

Nikon D810 teszt,Nikon D810 teszt,Nikon D810 teszt

Hát ez nem lesz egyszerű szülés, de az egyik (nem Nikon) partnerünk azt ígérte, hogy beszerzi nekünk és akkor nem csak évente egyszer tudunk Nikon terméket tesztelni és a tapasztalatainkat megírni.

Timi mit is akartál mondani?

„Kimondottan nagy viszontagságoknak még nem tettem ki a gépemet, mert alapvetően vigyázok a cuccomra/cuccaimra. A Tankcsapda koncerten még tavaly nyáron azért érte az égi áldás elég rendesen, vagy egy óráig zuhogott az eső – de mit tehet ilyenkor egy fotóriporter? Dolgozni kellett, a fotózást nem hagyhattam abba az eső miatt, de hála Istennek, semmi baja nem lett a gépemnek végül. Véleményem szerint a Nikon minőségi, tartós termékeket gyárt és árul, amelyek nem mellesleg szépek és könnyen kezelhetők is. A DSLR-ek kivétel nélkül jól bírják a gyűrődést: a port és az esőt is (nyilván nem a totális elázást, de a mérsékelt vizet és a párát), tehát ideálisak fesztiválok és szabadtéri programok fotózásához. Az biztos, hogy ha valaki megvesz egy Nikon fényképezőgépet, hosszú évekre választ magának társat.”

Későbbiekben terveink között szerepel a D810 és a D4S váz összehasonlító tesztelése. Reméljük hamarosan megjelenhet ez az írásunk is.

És a tények

Éles és stabil: a D810 zár/tükörkamra architektúrája és elektronikus első redőnye garantálja a lehető legélesebb eredményeket. A zár- és tükörmechanika csökkenti a kép bemozdulásait a stabil keresőkép érdekében, az elsötétedés pedig minimális nagy sebességű sorozatfelvétel készítésekor. Bekapcsolt állapotában az elektronikus első redőny zár csökkenti a mikro-elmosódás kockázatát még a legkisebb részletek esetében is az exponálás alatti belső vibrációk minimalizálásával.

A Picture Control továbbfejlődött: teljes körű szabályozás lehetősége a képélesítés, a kontraszt, a fényerő, a színtelítettség és a színárnyalat terén fényképek és videók rögzítésekor egyaránt. Készítsen képeket az Egyenletes beállítással az utómunka tökéletes szabadsága érdekében: őrizze meg az összes részletet és gazdag tónusinformációt a csúcsfényes és árnyékos területeken egyaránt. A Tisztaság beállítással pedig pontosan szabályozható a kontraszt és elkülöníthetők a finom részletek.

Szabályozható színhőmérsékletű monitor: a tükröződésgátló bevonatú, 8,0 cm-es, kb. 1 229 000 képpontos RGBW LCD-monitor lehetőséget ad a színeltolás és a fényerő tetszőleges módosítására az egyéni ízlésnek megfelelően.

Nikon D810 teszt,Nikon D810 teszt,Nikon D810 teszt

NIKON D810 tesztvilág (4)Osztott képernyős zoom megjelenítés: az Élő nézet osztott képernyős zoom megjelenítés alkalmazása esetén teljes pontossággal ellenőrizhető a szintezés és az élesség. Ez a funkció lehetővé teszi a kép két pontjának összehasonlítását: mindkét pont nagyítva szerepel az osztott képernyőn. A fényképezőgép i gombja segítségével elérhető funkció ideális épület-, illetve termékfotók készítéséhez.

Multi-CAM 3500FX, 51 pontos AF-rendszer: az ultranagy felbontású felvételekhez finomhangolva. 9 pontos, 21 pontos, illetve 51 pontos fedési beállításhoz konfigurálható, érzékenységének határa pedig -2 Fé (ISO 100, 20 °C). A fejlesztések közé tartozik a javított élességrögzítés, a kibővített „Tárolás tájolás szerint” funkció, emellett új korlátozásbeállítások érhetők el az AF módhoz. A középpontban található tizenöt, kereszt típusú érzékelő kompatibilis az f/5,6 vagy nagyobb rekeszértékű AF NIKKOR objektívekkel, 11 központi élességpont pedig f/8 rekeszértékkel is működik.

Csoportos AF mező: fejlett témaérzékelés és témakövetés. Csoportos AF mező módban a fényképezőgép folyamatosan figyel öt különböző AF mezőt, így jobb témabemérésre és háttér-elkülönítésre képes olyan esetekben, ahol a téma viszonylag kis méretű, és közel helyezkedik el nagy kontrasztú vagy zavaró háttérhez. Ha a kompozíció megkívánja, az ötpontos AF mező eltolható az 51 pontos területen belül.

Több területű D-videó: a különböző viszonyok közötti videókészítés támogatása érdekében a D-videó közvetíthető minőségű videót kínál többféle képformátummal. A D810 képes FX- vagy DX-formátumú, teljes HD (1080p) felbontású videót rögzíteni 50p vagy 60p képkockasebességgel, észlelhetően alacsonyabb zajszint, moaré és színtévesztés mellett. Emellett tiszta HDMI-kimenetet is kínál, ráadásul a teljes felbontású videókat egyidejűleg lehet rögzíteni a fényképezőgépben és egy külső felvevőeszközön.

NIKON D810 tesztvilág (2)A videókészítés szabadsága: a korlátlan szabályozás lehetősége filmfelvétel rögzítése közben. Az érzékenységet ISO 64-től egészen ISO 51 200 egyenértékig lehet állítani M módban, az automatikus ISO funkcióhoz pedig be lehet állítani a használni kívánt maximális ISO érzékenységeket. A Nikon 3D zajcsökkentése visszaszorítja a véletlen zajt, a torzítást és a vibrálást a nagy érzékenység mellett készített felvételeken. A „Zebra” mód (Csúcsfénykijelzés) pontosan megmutatja a beégett területeket a fényképezőgép monitorján.

Hi-fi hangszabályozás: az elsőrangú hangvezérlés javítja a hangrögzítés minőségét és nagyobb általános rugalmasságot kínál. Sztereó mikrofonbemenet és egy hangkimenet teszi lehetővé a hang elszigetelt finombeállítását akár felvétel előtt, akár felvétel közben. Kijelölheti a hangtartományt (széles/beszédhang), és csökkentheti a szélzajt, amikor a beépített mikrofont használja.

Villámgyors, strapabíró, kezes: a D810 körülbelül 0,12 másodperc alatt kapcsolódik be, zárkioldási késedelme pedig mindössze 52 ms. A kevlár-szénszál kompozitanyagból készült zárszerkezet tesztelése 200 000 kioldási cikluson át zajlott, zárideje 1/8000 és 30 mp közötti lehet, vakuszinkronizációja pedig akár 1/250 mp.

Korlátlan sorozatfelvétel: számtalan JPEG-kép készíthető, és látványos fénycsóvás fotók születhetnek. Készíthet képeket folyamatos kioldási módban 4 másodperces vagy hosszabb záridővel, és annyi csúcsminőségű JPEG-felvételt rögzíthet, amennyit csak a memóriakártya, illetve az akkumulátor lehetővé tesz. Az egyes exponálások közti hihetetlenül rövid időnek köszönhetően a csillagok nyomvonalának, illetve fénycsóvák szünetmentes összekötésével látványos képeket hozhat létre harmadik féltől származó szoftverrel.

NIKON D810 tesztvilág (3)Teljes Digitális Képalkotási Rendszer: használja ki a D810 gép 36,3 megapixel felbontású érzékelőjét a NIKKOR objektívek széles palettája révén. Kivételesen nagy felbontásuknak köszönhetően a NIKKOR objektívek bármilyen területen dolgozó fotós igényeinek megfelelnek. A D810 teljesen kompatibilis a Nikon piacvezető Kreatív Megvilágítási Rendszerével is, és képes együttműködni sokféle vakuval, így kreatív vakus fényképezésre nyílik mód akár gépre szerelt, akár külön elhelyezett egységekkel.

Nagy kapacitású EN-EL15 akkumulátor: rendkívül helytakarékos és könnyű lítium-ion (7,0 V) akkumulátor 1900 mAh kapacitással. Akár 1200 állóképet is rögzíthet¹ egyetlen feltöltéssel.

Adattároló: két kártyafoglalat a zökkenőmentes fotózás érdekében. Egy CF foglalat a nagy sebességű UDMA 7-kártyákhoz, egy SD foglalat pedig a nagy sebességű, nagy kapacitású SDXC- és UHS-I-kártyákhoz.

Tartós magnéziumötvözet váz: a D810 fényképezőgépet komoly tömítés védi a nedvesség és a por ellen.

Vezetékes és vezeték nélkül kapcsolat: a D810 támogatja az Ethernet és a vezeték nélküli LAN kapcsolatot. A csatlakozáshoz a külön megvásárolható UT-1 jeladót és a WT-5 vezeték nélkül jeladót kell csatlakoztatni.

 

Összegzés: Egy full frame-es gép, ami por és cseppálló, valamint RAW támogatású és FUll HD videó rögzítésre alkalmas sztereó gép. RGBW LCD monitorral és 51 pontos AF érzékelővel . 36,3 MP és 64-12.800 ISO tartománnyal.

Nyugodtan kimondhatjuk: csúcstechnika!

A Nikon D810 ára jelenleg 945.000-980.000 Ft között van, ezért érdemes szétnézni mielőtt elindulunk vásárolni.

Jó fényképezést, jó fényeket! Nikon D810 teszt,Nikon D810 teszt,Nikon D810 teszt

A Nikon D810 fénycsapdát a Nikon hazai képviselete biztosította.

 

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek