A nagy dezodor teszt, avagy mivel izzadjunk a nyáron

Estimated read time 4 min read

Remélhetőleg végre hamarosan beköszönt a nyár, így a szokásosnál is több figyelmet kell fordítani az izzadásgátlásra. A „normál”, vagyis az alumíniumsót tartalmazó dezodorok tűnhetnének ilyenkor a legjobb választásnak, ezek ugyanis eltömítik az izzadságmirigyeket, vagyis meggátolják, hogy szabadon verejtékezzünk. De biztosan jó ötlet ez?

Már eltelt vagy tíz év, amióta nem használok alumíniumsót is tartalmazó dezodorokat. Ennek oka, hogy akkoriban olvastam egy tanulmányt, amely az izzadásról és az alumíniumsó kapcsolatáról szólt.  Mint mostanában nagyon sok tanulmány, az is a rákos megbetegedések és az alumíniumsó használatának összefüggéséről szólt. Ekkor döntöttem, hogy inkább bevállalok egy kis izzadást, de leteszem ezeket a „káros” termékeket. Tíz éve még nem nagyon voltak a boltok polcain más alternatívák, de napjainkban bőven válogathatunk a természetes, natúr összetevőjű dezodorok között. Én most négy különböző fajtát szeretnék bemutatni, de egy közös van bennük: hagynak minket izzadni, viszont mérséklik az izzadság mennyiségét, és illatukkal meggátolják a kellemetlen szagok kialakulását.

Coconutoil Cosmetics levendulás roll-on deo

A Coconutoil Cosmetics fél éve robbant be a piacra ehető minőségű, kókuszolajból készült termékeivel. A deo abszolút természetes összetevőkből áll, és az ígéret szerint használata során nemcsak elfedi a kellemetlen szagokat, de csökkenti az izzadás mértékét is. Nekem ez volt az első natúr dezodor termékem, de sajnos nem lett a szívem csücske. Kicsit bonyolult a használata, mert a felvitel után minimum 5 perc száradási időt hagyni kell, különben foltot hagy a ruhán. Az olajos állaga miatt sem kedveltem meg, pedig ez a legtermészetesebb dezodor, amivel eddig találkoztam. Nem tartalmaz alumíniumot, parabéneket, propylene glycolt, triclosant, BHT-t, parfümöt, alkoholt és ftalátokat.

Ajánlott fogyasztói ára: 2200 Ft/50 ml

Manna harmatos hajnal krémdeó

A Manna krémdeója teljesen más elven működik, mint az összes dezodor, amit ismerek: nem kenni és csak nem is fújni kell, hanem bedörzsölni a bőrbe. Érdekes koncepció, amely elsőre furcsának tűnt, de aztán elég hamar megbékéltem vele. Kellemes szárazság érzést hagy maga után, nagyon erőteljes, mégis kellemes illata egész nap érződik. A pici fémtégelyes kiszerelése is csalóka: egy alkalommal nagyon kevés kell belőle, így nagyon sokáig elég. Bőrbarát összetevőinek köszönhetően pedig nem szárítja ki a hónalj területét, hanem ápolja azt.

Ajánlott fogyasztói ára: 2470 Ft/50 ml

Manna_krémdeo_Tesztvilág

Bionsen Caring Touch roll-on deo

A Bionsen dezodorok japán gyógyforrásokból nyert ásványi sókat tartalmaznak, amelyek védik a bőrt. Nem tartalmaz alumíniumot, parabént  és alkoholt. Kicsit ugyan kilóg a sorból, mert nem natúr kozmetikum, de úgy gondoltam meg kell említsem kellemes illata és árfekvése miatt. A csomagolás szerint a termék 1 napig is hatásos, ezt bevallom nem teszteltem. Sose értettem, az egy vagy akár két napig tartó dezodorok lényegét. Van, aki nem fürdik ilyen hosszú ideig?

Ajánlott fogyasztói ára: 899 Ft/50 ml

Bionsen_Tesztvilág

Dr. Organic golyós dezodor bio szűz olívaolajjal

Imádom a Dr. Organic termékeket, és ez alól a dezodorjuk sem kivétel. Nagyon kellemes, lágy, finom citrusos illata van az olívás deónak, de biztos vagyok benne, hogy a többi dezodor is hasonlóan jól teljesít és szintén ilyen kellemes illata van. Gátolja a túlzott verejtékezést, de nem akadályozza meg az izzadást. Összetevőinek minimum 70%-a biogazdálkodásból származik, és nem tartalmaz parabént, SLS-t, mesterséges színező- és illatanyagot, kőolaj-származékokat, alumíniumsókat, alkoholt. Az említett négy termék közül ez az abszolút favoritom, ennek a legkönnyebb a használata, illata kitart a nap végéig is, és szuperül csökkenti az izzadás mértékét.

Ajánlott fogyasztói ára: 2299 Ft/50 ml

Dr.Organic_deo_Tesztvilág

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek