Samsung Galaxy Tab S 8.4 teszt – pofátlanul tökéletes

Estimated read time 5 min read

A Samsung a Galaxy Tab S szériát két különböző méretben dobta a piacra. Mi tesztelésre a kisebb, 8.4”-os példányt kaptuk meg.Samsung Galaxy Tab S 8.4,Samsung Galaxy Tab S 8.4,Samsung Galaxy Tab S 8.4,Samsung Galaxy Tab S 8.4

A táblagépet a Samsung Magyarország hazai PR képviseletétől kaptuk kölcsön, amiért szeretnénk itt is köszönetet mondani. A fehér színű készüléket egy sima, buborékos borítékban kaptam kézbe, így a frász kerülgetett, míg haza nem értem vele épségben. Kiegészítőket most nem kaptam mellé.

Design, külalak

Samsung Galaxy Tab S 8.4 A Galaxy Tab S elképesztően karcsú és légies, olyan vékony, mintha csak a kijelzőt fogná az ember a kezében. Ez nem véletlen, hiszen a készülék mindössze 6,6 mm vastag és ehhez társul a 465 grammos tömege, ami szerintünk elképesztő. Súlyának köszönhetően nem fáradtak el a kezeim még több órányi tartás után sem. A fehér tesztkészülékünk hátoldalát az S5-ből már ismerős pöttyös és puha hátlap fedi, az oldalán pedig egy bronzszínű fém csík öleli közre a masinát. Az összeszerelés minőségére nem lehet panaszunk, persze azért ne dobáljuk le a földre. Érdekes azonban megjegyezni, hogy a készülék hátlapján található két gomb, amely semmilyen nyomkodásra nem reagál. Kisebb utánaolvasást követően tudtam csak meg,  ezek csupán „a tablethez készített speciális cover-ek megfelelő rögzítésének érdekében kerültek a készülékre”.

Furcsa, hogy ezt csak két funkció nélküli gombbal tudta megoldani a gyártó…Samsung Galaxy Tab S 8.4,Samsung Galaxy Tab S 8.4,Samsung Galaxy Tab S 8.4,Samsung Galaxy Tab S 8.4

Kijelző

A Tab S legnagyobb erősség vitathatatlanul a kijelző. A Super AMOLED technológia elsőként debütált Samsung táblagépben, és meg kell hagyni, remek döntés volt. Emellé társul a 2560 x 1600 pixeles felbontás és a 288 ppi-s pixelsűrűség. Élénk, vibráló színeket, tökéletes betekintési szöget és kiváló kontrasztarányt kapunk eredményül. A mondhatni tökéletes érintőkijelző támogatja a kesztyűs használatot is, illetve hét betűméret és öt betűtípus közül válogathatunk kedvünkre.

Kamera

Tesztalanyunkat elő-és hátlapi kamerával is felszerelték, front oldalon egy 2,1 megapixeles kamera teljesít szolgálatot, hátulra pedig egy komolyabb 8 megapixeles fénylesőt szereltek. Elég korrekt fotók készíthetőek velük, bár jómagam nem szeretek táblagéppel fotózni, mert véleményem szerint bonyolult és kissé nevetséges látvány is. Az autofókuszos és LED-villanóval társított kamerával 3264 x 2448 pixeles fotókat készíthetünk. A képarány 4:3 vagy 16:9 lehet, ezenkívül még sok-sok hasznos funkció közül válogathatunk: arcszépítő funkció, HDR mód, panorámakép, sorozatfelvevő, 2/5/10 másodperces időzítő, hogy csak párat említsek. A videófelvevő pedig Full HD minőségben 30 fps sebességgel képes mozgóképet rögzíteni.Samsung Galaxy Tab S 8.4,Samsung Galaxy Tab S 8.4,Samsung Galaxy Tab S 8.4,Samsung Galaxy Tab S 8.4

Hardver

Samsung Galaxy Tab S 8.4 A Tab S burkolata alatt a Samsung saját gyártású nyolcmagos, big.LITTLE Exynos 5420-as chipset dolgozik, mely egy 1,9GHz-es négymagos Cortex A15-ös, és egy 1,3 GHz-en futó szintén négymagos Cortex A7-es processzorból állítottak össze. A folyamatos és akadásmentes munkát a 3 GB RAM biztosítja. Belső tárhely tekintetében 16 vagy 32 GB-os verziók közül válogathatunk, de ha még ez sem lenne elég, akkor egy maximum 128 GB-os microSD kártyával felturbózhatjuk a táblagép tárhelyét.

A tabletbe egy 4900 mAh-s akkumulátor került, amivel közepes használat mellett (folyamatos Wi-fi kapcsolat, automata fényerőn, némi böngészés, egy kis játék) kettő, de akár három napig sem kell a töltő után nyúlnunk.  Kétféle energiatakarékos üzemmód közül is választhatunk, ha tovább szeretnénk fokozni az készülékünk üzemidejét.
Adatkommunikációs téren elég sok minden attól függ, hogy a 4G/LTE-s, vagy Wi-fi only verziót tartunk a kezünkben. A 4G/LTE verzió esetében elméletileg akár 150 megabites sebességgel tölthetünk le, gyakorlatilag erre ne nagyon számítsunk. A  Wi-Fi only Tab S-be kétcsatornás Wi-fi 802.11 a/b/g/n/ac szabvány, Bluetooth 4.0, GPS, Glonass és Beidou helymeghatározó került. NFC és DLNA támogatás nincs, helyette viszont kapunk infravörös portot.

Összegzés, vélemény

Nagyon megszerettük a Samsung Galaxy S névre keresztelt táblagépét, nem véletlenül: páratlan kijelző, csodaszép színek, korrekt kamerák, jó hardveres felszereltség. Ráadásul a 8,4”-os, 16 GB belső tárhellyel rendelkező 4G/LTE képes darabokhoz 100.000 – 120.000 Ft-ért hozzájuthatunk, ami egy ilyen felsőkategóriás, szuper masináért már elég korrekt ár.

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek