Lenovo Yoga Tablet 2 járt nálunk

Estimated read time 6 min read

A Lenovo kicsit megkésve jött rá arra, hogy a tabletpiac szeletéből is vágnia kellene egy darabot, de aztán nagyon gyorsan felzárkóztak a versenytársakhoz és olyan kivételes termékekkel állnak elő, mint például a Yoga Tablet 2.

Lenovo Yoga Tablet 2A mi tesztalanyunk 10”-os kijelzővel és androidos operációs rendszerrel érkezett a gyártó hazai képviseletétől. De ezen kívül még két képernyőméretben és Windows-os verzió is került a boltok polcaira, a legnagyobb 13”-os méretű Yoga Tablet 2 Pro ráadásul beépített projectort is tartalmaz.

A táblagépet a végleges csomagolásában kaptam kézhez.  A doboz tetejét leemelve máris hozzáférhetünk a készülékhez, alatt a szokásos tartozékokat találhatjuk meg: hálózati adapter, adatkábel, illetve egy rövid használati útmutató.

Design, külső

A dobozából kiemelve a gépet, rögtön feltűnt, hogy egy nagyon karcsú, könnyed masináról van szó, viszont az alján a vékonyságot megbontja egy vastag henger. Némi forgatás és nézelődés után könnyen rá lehet jönni, hogy itt kapott helyet a tablet „lába”, amelynek köszönhetően álló helyzetben is használható a készülék. Szintén itt helyezkedik el a lenyűgöző 9600 mAh-s akkumulátor, de erről majd kicsit később. A készülék egy 10,1”-os érintőkijelzőt kapott, alatta található a sztereó Dolby hangszórópár, amely funkciója érdekes módon kikapcsolható, de ennek nem igazán látom értelmét.
Alulról felfelé nézve a masina oldalélei vékonyodnak, a henger bal oldalán található a bekapcsológomb, amelynek a kerete néha világít is, a hangerőszabályozó gomb, de itt kapott helyet a töltőnyílás is. A jobb oldalra a jack aljzat került.

A lenyitható állványnak köszönhetően rengeteg pozícióban használhatjuk a készüléket: tarthatjuk kézben, felállíthatjuk az asztalra (ez nagyon praktikus ha például filmet néznénk róla), de akár fel is tudjuk akasztani a falra.

https://www.youtube.com/watch?v=-VTSGRDiNXs

Kijelző

A tesztalany egy 10,1”-os Full HD IPS LCD kijelzőt kapott a felbontása 1920×1200 pixelre sikerült. Egyszerre tíz érintést is képes kezelni az érintőkijelző, és az IPS technológiának köszönhetően a betekintési szögek kiválóak. A fényerő és a színek is tökéletesek, a videókat és a képeket is pengeéles és tiszta minőségben élvezhetjük.

Kamera és hardver

Lenovo Yoga Tablet 2A Yoga Tablet 2-t elő,-és hátlapi kamrával is felszerelték. Elől egy 1,6 megapixeles, hátul 8 megapixeles kamera teljesít szolgálatot. Véleményem szerint a hátlapi kamera elég rossz helyre sikerült tenni,  ugyanis fényképezéskor akarva-akaratlanul pont ott fogtam meg a készüléket. Más pozícióban tartani, közben a különböző beállítási lehetőségekkel operálni és még elsütni az exponáló gombot az érintőkijelzőn, nos ez meglehetősen bonyolult feladat. Ezt elkerülendő, jó ötlet lett volna egy exponáló gomb a táblagép tetején, vagy valamelyik oldalán.

A tablet burkolata alatt egy quadcore, magonként 1,86 GHz-es Intel Atom Z3745 bújik meg a 2 GB RAM, valamint 16 GB felhasználói tárhely mellett. Ha ez a 16 GB nem lenne elég, egy 64 GB-os microSD kártyával kiküszöbölhetjük ezt a problémát. Egy ilyen hardvercsomag a mindennapi használathoz tökéletes, nem észleltem melegedést még komolyabb igénybevétel esetén sem. 1080p-s és Blu-ray filmeket (SD kártyáról) is minden akadás nélkül, szépen futtatta a gép. Ha egy HDMI csatlakozó foglalat is került volna a táblagépbe, akkor Google Chromecast vagy Mozilla Matchstick segítségével Wi-fi-n keresztül is laggmentesen tudná lejátszani a Full HD és Blu-ray tartalmakat.

Akkumulátor, üzemidő

A tabletbe egy igen komoly akkumulátor került: 9600 mAh-s kapacitásával erősen kitűnik a versenytársak közül. Ennek köszönhetően az üzemidő is páratlan, a gyártó által megadott 18 óra könnyedén elérhető. Bekapcsolt Wi-fivel, közepes fényerővel, játékkal, filmnézéssel és némi netezéssel bőven bírja két napot a masina. Aki viszont nem használja ennyit, vagy ilyen intenzíven, annak elég három vagy négynaponta töltenie a kicsikét.

Adatkommunikáció téren is két kiadás került a piacra: az egyikben Wi-Fi biztosítja az internethez való kapcsolódást, a másikban 3G és 4G LTE is helyet kapott. Más tekintetben viszont mindkét verzió megegyezik: Wi-Fi a/b/g/n/ac és Bluetooth 4.0 sugározza a jeleket, NFC és infravörös port nincsen.

Összegzés, vélemény

A Lenovo Yoga Tablet 2 egy szuper táblagép: a képernyője szép és tiszta képvilágot nyújt, a működési sebessége kiváló, praktikus kialakítása és páratlan üzemideje miatt bátran ajánlom azoknak, akik épp egy ilyen komolyabb masinát keresnek. 100. 000 Ft körül már hozzájuthatunk, ami elég kedvező egy ilyen szuper tablet esetében.

A Lenovo Yoga Tablet 2 táblagépet a cég hazai képviselete biztosította számunkra a tesztelés idejére, ezúton is szeretnénk köszönetet mondani érte.

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek