HTC One Mini 2 teszt – A hangos apróság

Estimated read time 6 min read

A tajvani HTC tavaly márciusban mutatta be a HTC One (M8) zászlóhajó készülékét, pár hónappal később pedig megérkezett a kistesója a One Mini 2, jelen cikkünk tesztalanya. Nem szeretném és nem is fogom a „nagytesóhoz” hasonlítani, mert nem az a célom, hogy megállapítsam, hogy milyen eltérés van a két készülék között, hanem a tapasztalataimat szeretném megosztani az olvasókkal a konkrét tesztalanyunkról – vagyis a HTC One Mini 2-ről.

 

HTC One Mini 2_TesztvilágCsomagolás, külcsín
A tesztkészüléket a gyártó PR ügynökségétől kaptam meg egyszerű, sima fehér papírdobozban, amely az okostelefonon kívül még egy töltőt tartalmazott. A készülék masszív fém borítása igazi telitalálat, jó ötlet volt a gyártótól a nagytestvér dizánját alkalmazni a Mini 2 esetében is. Abszolút prémium kategóriás unibody kialakítása nemcsak a szemet gyönyörködteti, de kézbe fogni is nagyon kellemes. A 4,5”-os kijelző, az ívelt hátlap és a lekeskenyedő széleknek köszönhetően még egy apró női kézbe is tökéletesen illeszkedik. A hátlapot egy fekete műanyag csík választja el az előlaptól. A jobb oldalon helyezkedik el a hangerőszabályzó billentyű, microSD slot, bal oldalon pedig a nanoSIM foglalat található. A bekapcsoló gombot és a fülhallgató kimenetet a telefon tetején találjuk, alul pedig a microUSB csatlakozó helyezkedik el.

Kijelző
A 4,5”-os HD kijelző kapott helyet a készülékben, az 1280 x 720-as felbontás bújik meg a Gorilla Glass 3 borítás mögött. Kiváló fényerővel és korrekt betekintési szöggel büszkélkedhet a One Mini 2. A kijelző felett helyezkedik el a notification LED, az 5 megapixeles előlapi kamera és a BoomSound technológia fele, a készülék alsó részében pedig a másik része. A szokásos funkciógombok a kijelző részeként találhatóak meg az alsó sorban. A kijelző alján húzódó kb. 1 cm vastag fekete sáv a HTC felirattal feleslegesnek és helypazarlásnak tűnik.

Hardver
A HTC One Mini 2-ben egy 2100 mAh kapacitású akkumulátor kapott helyet, amely elég szerénynek tűnt használat szempontjából. Átlagos felhasználás mellett (Wi-fi on, netezés, fényképezés, némi játék) a telefon egy napot sem bírt ki. Viszont jó hír, hogy az okos tajvaniak tettek a készülékbe két energiatakarékos funkciót is. A szimplább funkció használatával a készülékkel már egy napig el lehet lenni, az ultra energiatakarékos opciót kiválasztva pedig teljesen „lebutul’ a telefon, és csak a legalapvetőbb funkciók érhetőek el (telefon, sms).
A készüléket egy négymagos, egyenként 1,2 GHz-es frekvenciájú Snapdragon 400-as processzor hajtja. Ez bőven elég arra, hogy HD vagy Full HD videókat akadásmentesen nézhessünk, és egy combosabb játékkal is simán lehet játszani. Rossz hír, hogy a RAM csak 1 GB-os, ilyen kategóriában egy ilyen okostelefontól már többet várnánk. 16 GB belső memóriából nagyjából 10 GB áll a rendelkezésünkre, szerencsére ezt microSD kártyával 128 GB-ig bővíthetjük. LTE és HSPA támogatást garantál a masina, a Wi-Fi a/b/g/n szabványú, ezenkívül a Bluetooth 4.0 és a DLNA biztosított, NFC-képes, illetve GPS-vevővel is fel van szerelve a készülék.

Hangzás
Ebben a HTC telefonban is helyet kapott a BoomSound technológia, amely garantálja a lenyűgöző hangzást. Méretei ellenére elképesztően jól és tisztán szól a készülék, a mély-magas kiegyenlítőszoftver tökéletesen teszi a dolgát, öröm volt rajta zenét hallgatni és videót nézni. Sokszor, amikor csörgött a telefon, szándékosan hagytam kicsit szólni, mert annyira élveztem kedvenc csengőhangjaimat ilyen jó minőségben hallgatni.

Kamera

A masinában egy 5 megapixeles előlapi, és egy 13 megapixele hátlapi kamera foglal helyet. Az automata retusáló funkciónak köszönhetően az előlapi kamerával készített szelfik nagyon szépek és természetes tónusban gazdagok lesznek. Nem kellett végre szerkesztgetnem, javítanom a készített szelfiken, máris osztható volt a kép, mehetett az Instagrammra és a Facebookra. A maximum felbontás 4224×3136 pixel lehet, és a fényérzékenység egészen ISO1600-ig emelhető fel. Szuper funkció a mosolyérzékelés, a sminkhatás és HDR minőség kiválasztásának a lehetősége. A képek készítéséhez beállíthatunk időzítőt is: 2,5,10 másodperc közül választhatunk. De beszéljenek helyettem inkább a képek (a képre kattintással érhető el a tényleges méret):

HTC One Mini 2

HTC One Mini 2

HTC One Mini 2

Tesztkép_HTC05_Tesztvilág

HTC One Mini 2

HTC One Mini 2

Összesítés, vélemény
Szerintem szuper készülék a HTC One Mini 2 néhány hibája ellenére is. A kompakt okostelefonok kedvelőinek mindenképpen jó választás, bár az igaz, hogy ebben a kategóriában is már hatalmas a verseny, elég csak a Sony Xperia Z1 Compactjára vagy a Samsung Galaxy S5 mini-re gondolnunk.
Jelenleg sajnos egy szolgáltató kínálatában sem szerepel, de némely mobiltelefon forgalmazótól már 90.000 – 100.000 Ft-ért a miénk lehet. Elérhető arany, grafitszürke, ezüst és rózsaszín színekben.

Ezúton is szeretnék köszönetet mondani a gyártó PR ügynökségének, amiért biztosították számunkra a tesztkészüléket.

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek