Feel Flux a Magyar világsiker!

Estimated read time 6 min read

Új magyar találmány indul világhódító útjára

A Tesztvilág hosszas egyeztetés után tudta csak lencsevégre kapni a két feltalálót.

A Rubik-kocka után egy újabb magyar ügyességi játék mutatkozott be a világnak. Egy fiatal kutatócsapat alkotta meg a FLUX névre keresztelt műszaki találmányt. A FLUX egy olyan játék, amelynek működése a fizika és a tudomány szabályain alapul: bemutatja, hogyan működik a magnetodinamika, milyen hatást kelthet változó mágneses tér

Kíváncsian kérdeztük a két fiatal feltalálót, akik nagyon segítőkészek voltak mindenben.


Somlyó Tamás és Lányi Ádám műegyetemista hallgatókként meglátták a csodát egy különös fizikai törvényszerűségben, a Lenz-törvényben és létrehoztak köré egy játékot, ami lenyűgöző antigravitációs hatásával kézzelfoghatóvá teszi a fizika szépségét. A FEEL FLUX egyedi megjelenésű dizájntárgy, csodálatos kísérleti eszköz és egy izgalmas ügyességi játék egyszerre. A megszokottól eltérő mágneses kölcsönhatással egy erős mágnes golyót lehet a levegőben tartani közvetlen kontaktus nélkül. A Lenz-törvényt elsőként szórakoztatásra használó játék az Indiegogo közösségi finanszírozási oldalon gyűjti a támogatásokat és az előrendeléseket.

A FLUX alkotórészei különleges fémből készülnek, és meglepő módon viselkednek, ha interakcióba kerülnek egymással. A játék egyik eleme egy alumíniumból, rézből, vagy ezüstből készült üreges henger. A másik része egy egyszerű golyó, amely a világon kereskedelmi forgalomban lévő legerősebb mágnesből, neodímiumból készült. A különleges élményért a golyót bele kell dobni a hengerbe. Ami ekkor történik, attól garantáltan leesik mindenkinek az álla.

 FEEL FLUX

A FLUX működése egy összetett és kevéssé ismert fizikai jelenségen alapul. Az antigravitációs hatást kiváltó jelenség régóta ismert a fizikában: Heinrich Lenz fedezte fel az 1830-as években. Találmányával kivívta a tudományos élet elismerését, ezért nevezik a jelenséget a mai napig Lenz törvényének.

A hengerbe ejtett golyó keltette mozgó mágneses tér úgynevezett örvényáramokat gerjeszt, így a henger belsejében ellentétes irányú mágneses tér keletkezik. Ez a tér a beleejtett golyó mágneses mezőjét taszítja, lelassítva a sebességét. Az így keletkezett mágneses erő arányos a sebességgel, ami azt jelenti, hogy a taszító erő csak akkor jelentkezik, ha a golyó mozgásban van. mindez olyan hatást kelt, mintha a golyóra nem hatna a gravitáció ereje.

 FEEL FLUX

A FLUX lényege, hogy úgy érzed, mintha a mágneses golyó lebegne a hengerben. Ha belelendülsz a játékba, minden más lényegtelenné válik, annyira hihetetlen érzés ez a látszólag természetellenes jelenség.

A FEEL FLUX kitalálói, Somlyó Tamás és Lányi Ádám a Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki karán ismerték meg egymást. Ádám mechatronikai mérnöknek tanult, Tamás az ipari termék- és formatervező szakot végezte, így nem meglepő, hogy érdeklődésük metszéspontjában elsősorban a tudományok és a design állt. Egy közös tanulás alkalmával eszükbe jutott egy termékötlet, amihez az ihletet egy közösen hallgatott tárgy, az „Elektrotechnika alapjai” anyagának érdekes részlete adta. A Lenz-törvényről ugyan nem először hallottak, az ötlet azonban, hogy ebből a különös fizikai hatásból egy egyszerre izgalmas és szép tárgyat lehetne kreálni, ekkor merült fel először. A kölcsönös lelkesedés és a megvalósítás iránti vágy eredménye, hogy egyből nekiláttak ez első prototípusok és az arculat elkészítésének. Néhány hónappal később, a háttérmunkálatokon való hosszas munka után elindították a közösségi finanszírozáson alapuló kampányukat az Indiegogo nevű nemzetközi oldalon.

Nagyításért kattints a képre!

A FLUX jelenleg három különböző verzióban érhető el. Mindegyikben közös, hogy egy valódi bőr bevonattal van ellátva, ami a fém felületébe simulva kellemes tapintást és esztétikus, egyedi megjelenést kölcsönöz.  A FLUX ORIGINAL rézből készült, így ez a változat rendelkezik a legerősebb indukciós hatással. A FLUX BLACK azok számára ideális, akik a modern formák és szerkezetek rajongói, a mélyfekete eloxált alumínium kimondottan esztétikus. A SKILL FLUX a legszórakoztatóbb verzió. Szintén alumíniumból készült, de a formája úgy lett kialakítva, hogy izgalmas új zsonglőr mutatványokat lehessen vele bemutatni. Az sajátos fizikai törvényszerűséget kihasználó játék új területet és lehetőségeket kínál a kreatív trükkök kitalálóinak. Bevonata perforált bőr, ami a mozgalmas mutatványok közben tökéletest forgást biztosít.

Sok sikert kívánunk a Feel Flux világhírnevéhez, és reméljük futószalagon jönnek majd az érdekesebbnél érdekesebb találmányok, amiről szintén beszámolunk Nektek!

Nézzétek meg az alábbi videónkat, amiben Tamás, és Ádám bemutatja hogyan is működik ez a remekmű!

 

A Sony 4K tesztért kattints ide!


A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek