Töltött mini kürtőskalács

Estimated read time 3 min read

Nem csak a nagy kürtős, a kürtős! Nekiláttunk a kicsit is elkészíteni.

 

IMG_20140630_184011

Akinek nincs lehetősége szabadban faszénnel kürtőskalácsot készíteni, azoknak jó hírrel szolgálhatunk.

A mini kürtős nem alapjaiban, és nem is jellegében változtatja meg az erdélyi kürtőskalács hagyományait, inkább továbbgondolva praktikussá téve bárki örömét lelheti benne.

Ezért gondoltuk úgy, hogy kedveskedünk a „nagy” kürtős kistestvérét is elkészíteni.

Előző tesztünket itt olvashatod!

 Hozzávalók:

1 kg liszt

15 dkg cukor

15 dkg vaj

1 csomag vaniliás cukor

1 kávéskanál só

0,5 l tej

2 tojás

étolaj

A töltelék hozzávalói:

1 csomag főzős puding tetszés szerinti ízben

4 dl tej

4-5 evőkanál cukor

Elkészítés:

Mielőtt belebonyolódunk jóleshet egy hideg vörösbor, vagy egy Rose fröccs, ami jó hangulatba hoz, mivel a kürtős kalács készítés talán az egyik legfontosabb alap pillére a jókedv.


A tészta elkészítése:

Kevés langyos cukros tejbe az élesztőt belemorzsolom, majd hagyom egy kicsit állni.

A lisztben eldolgozzuk a vajat és a többi hozzávalót, majd hozzátesszük az élesztős tejet. Jól összegyúrjuk, nem túl keményre. Félórát kelesztjük.

Amíg a tészta kell, addig elkészíthetjük a pudingot.

IMG_20140630_184717

Amikor a tészta megkelt, akkor kisujjnyi vastag tésztát sodrunk kb. 50-60 cm hosszúra. Következő lépésként egy ecset segítségével beolajozzuk a Vitéz Kürtős sütő rudakat.

IMG_20140630_185804

Majd rátekerjük a tésztát úgy , hogy kicsi rés maradjon a tészták mögött. Gyúrólapunkon kilapítjuk a rudakra tekert tésztát, ami ennek köszönhetően szépen összesimul. Így kész összefüggő tésztát kapunk.

IMG_20140630_190545

Forró olajban aranybarnára sütjük. Sütés után a rudakat óvatosan kihúzhatjuk a tésztából.

Az első egy-két darab nekünk szétesett, mint egy rugó, de nem gond, mert azonnal megettük. Ezeket a mini kürtős kalácsokat úgy képzeljétek el, mint a palacsintasütést.

Ahogyan elkészül pár darab azonnal el is fogy. Volt amit simán, és volt amit porcukrosan készítettünk el. A porcukros elkészítése a legegyszerűbb. Itt fontos, hogy akkor forgasd körbe a cukorban, amikor már kihúztad a fa rudacskákat.

IMG_20140630_194539

Készítettünk tejszínhabosat, és pudinggal töltöttet is. Az egy kilogramm lisztből összesen 42 darab mini kürtős kalács készült.

Szerintünk nagyon finom lett, és hamar el is készült.

Nagymamáknak jó kis meglepetés lehet az unokák részére.

Ezt nagyon kitalálta a Vitéz Kürtős!


 

 

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek