Ismét Budapestre jönnek a rock finn fenegyerekei

Estimated read time 6 min read

2014. július 24-ét érdemes minden rock rajongónak az eszébe és a naptárába vésnie, hiszen ezen a napon kis hazánkba, pontosabban a Budapest Parkba látogat a finn HIM együttes.

A bandát 1991-ben alapította Ville Valo (ének) és Mikko „Linde” Lindström (gitár) és Mikko „Migé” Paananen (basszusgitár). Jelenleg a csapat öt tagot számol: Ville, Linde és Migé mellé csatlakozott Janne „Emerson Burton” Puurtinen (billentyű) és Mika Karppinen (dob).
HIM

Zenéjükre jellemzőek a heavy metal stílusjegyei, szövegeikben a szerelem és a halál témája a visszatérő motívum, így e két jellemző elegyítéséből alkották meg saját zenei stílusukat, aminek a Love Metal nevet adták. Olyan nagy zenekarok inspirálták őket, mint a Black Sabbath, az Iron Maiden vagy a Depeche Mode.

A banda neve először a „His Infernal Majesty” volt, azonban ezt hamar le kellett cserélniük, mert sokan sátánistának tartották őket; ezért a továbbiakban a „His Infernal Majesty” kezdőbetűiből alkotott HIM nevet használták. Ez alól kivételt képez a „Razorblade Romance” című albumuk amerikai kiadása, ugyanis az Egyesült Államokban akkoriban már létezett egy HIM nevű banda, így kényszerűségből ennek az egy lemeznek az USA-beli promóciója során a HER nevet vették fel. Az összes többi megjelenésre viszont már sikerült a HIM név jogait megvenni, így ezen a néven jöhettek ki az albumaik ezután ott is.

A heartagram, a zenekar szimbóluma, Ville Valo saját védjegyezett alkotása, amit húszévesen kreált. Egy riportban úgy említi, mint egy „modern Jin-Jang”, aminek az a célja, hogy egymás mellett képviselje a „jót és gonoszt”, a „fényt és a sötétséget”, valamint a „szerelmet és a halált”. Ville Valo egy másik nyilatkozatában élete egyik legjobb alkotásának nevezte a heartagramot, ami számos egyéb helyen is feltűnt már, például Kat von D tetoválóművész és Kelly Osbourne is viseli tetoválásként, a Gorillaz Dare című klipje végén is látható. A Bűbájos boszorkák című tévésorozat 8. évadának néhány részében mint démoni szimbólum szerepel, és a Gyilkos elmék sorozatának egyik részében is megjelenik egy heartagram nyaklánc.

HIM

Idáig nyolc stúdióalbumot adtak ki, a legutolsót, ami a „Tears on Tape” címet viseli 2013. április 26-án. Ötödik albumuk, a 2006-ban megjelent „Dark Light” az Amerikai Egyesült Államokban aranylemez lett, ezért a HIM az első olyan finn zenekar, amely a tengerentúlon elnyert aranylemezzel büszkélkedhet.

Első kislemezük a „666 Ways to Love: Prologue” volt, amit Finnországban adtak ki 1996-ban. Érdekesség, hogy a lemezborítón szereplő nő nem más, mint Ville magyar származású(!) édesanyja, Anita.

Első stúdióalbumuk a „Greatest Love Songs Vol. 666”, 1997-ben jelent meg. Ez a lemez járja körül legjobban a 666 témakörét, ugyanis pontosan 66:06 perc hosszú, és összesen 66 dalt tartalmaz (ebből 56 üres szám). Ezek miatt is vélték a zenekart sátánimádóknak, de Valo nyilatkozataiban kijelentette, hogy ez az album „Nem állt kapcsolatban ilyen dolgokkal”.

1999-ben jelentették meg második nagylemezüket „Razorblade Romance” címmel, amelynek leghíresebb dala a „Join me in Death” a 13. emelet című film zenéje is lett, így a HIM egyre ismertebbé vált egész Európában.

„Deep Shadows and Brilliant Highlights” volt a harmadik albumuk (2001), ami még tovább növelte a népszerűségüket. Erről három kislemez jelent meg: a „Pretending”, majd egy dupla lemez, amin szerepel az „In Joy and Sorrow” és a „Heartache Every Moment”, valamint a „Close to the Flame”.

A 2005-ös „Dark Light” hozta el a teljes áttörést a tengerentúlon, hiszen a 200-as Billboard listán a Top 20-ban debütáltak vele. Az ezen a lemezen szereplő „Killing Loneliness” videójában Kat von D tetoválóművész is szerepel, amint Ville Valo hátára tetoválja Edgar Allan Poe szemeit.

2006-ban és 2007-ben két válogatáslemezt dobtak piacra, az „Uneasy Listening Vol. 1”-et és az „Uneasy Listening Vol. 2”-t, melyek különbözőképpen újrakevert dalokat tartalmaztak (szám szerint az első lemez 15 db-ot, a második 14-et).

A 2007-es „Venus Doom” albumuk számai többnyire gitár-orientáltak. Az ezen megjelent „Passion’s Killing Floor” a Transformers című film betétdala lett.

2008-ban adták ki az első hivatalos élő CD/DVD-jüket, amely a „Digital Versatile Doom” címet kapta. Ezen a Los Angeles-i Orpheum Theather-beli koncertjüket rögzítették; így ennek segítségével érdekes – színfalak mögötti – nézőpontból élvezhető az előadás.

Következő albumuk, a „Screamworks: Love in Theory and Practice” 2009. november 22-én (Ville Valo születésnapján) jelent meg a zenekar honlapján, valamint 2010. február 8-án a boltokban. Az albumot Los Angelesben vették fel. Az első kislemez a „Heartkiller” lett, a második pedig a „Scared to Death”, aminek a klipjét Sydney-ben rögzítették.

2012-ben egy válogatáslemezt jelentettek meg „XX – Two Decades of Love Metal” címmel, amin megtalálható a „Strange World” című nótájuk is pluszban. Eddigi utolsó stúdióalbumukat, a „Tears onTape”-et 2013-ban adták ki. A megjelenés előtt Ville Valo úgy nyilatkozott, hogy ezen az albumon a zenéjükben visszanyúlnak a gyökereikhez. Ez meg is történt, bár egy kissé módosítva: az egész munkásságukat átívelő számokat sikerült prezentálniuk és egy teljes egésszé összeállítaniuk. Érdekes közjátékokat (interlude-okat) tettek a lemezre, szám szerint négyet, amik segítenek ráhangolódni az elkövetkezendő számokra, picit megtörik a lemez monotonitását. Az első szám kapásból egy ilyen, érdekesség hogy címben szereplő „Tape” is megjelenik benne, hiszen a kezdőhang egy magnó elindításának a kattanása; valamint a legutolsó szám végén a magnó leállítása hallatszik, amit a csend követ.

Ami a lényeg, hogy július 24-n minden rajongónak kötelező a Budapest Park felé tartania, hogy újra átéljük a hamisíthatatlan HIM-élményt egy kétórás – várhatóan fergeteges – koncert keretei között.

Tehát már csak párat kell aludni és:

HIM

Molnár Tímea

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek