A poncichterek és kékfrankok nyomában

Estimated read time 7 min read

Kékfrankos Hangjai Borászati és Gasztronómiai Élménynapokon jártunk
Pár napja meghívást kaptunk Sopron városától egy különleges rendezvényre, melyre már az esemény nevének hallatára azonnal igent mondtunk. A meghívót tovább olvasva még jobban megjött a kedvünk az utazáshoz.


Mit ígért és mit kaptunk a hűség városától:
Harminchárom kiállítót, köztük 20 borászatot, 70 kiemelt tétellel, a soproni borok legjavát felvonultatva adtak betekintést e vidék kincseibe. A soproni nedűk mellett, egyedi gasztro élményekkel vártak, az izgalmas borokkal teljes harmóniában a legkülönfélébb ínyencségeket és táj jellegű ételeket kóstolhattunk.


Az eseményt Sopron város polgármestere nyitotta meg, aki beszédében elmondta: „Nekünk itt meggyőződésünk Sopronban, hogy a soproni bor nem azon a polcon van, ahol kellene hogy legyen, viszont azt is tudjuk, hogy ezért csak közösen, vállvetve lehet tenni. A magunk részéről mindent el szeretnénk követni azért, hogy a soproni borászok is ezt a feladatot együtt ugorják meg, hiszen mindannyijuk közös érdeke az, hogy a soproni bor jobb megítélést kapjon”.

 


Érkezésünk után azonnal belevetettük magunkat a kóstolásba. Fantasztikus borászok igazán kiváló borokat mutattak be a meghívottaknak. A feszített tempó miatt az első körben nem jutott minden borászatra időnk, de nem is baj, ha az ember megpihen egy kicsit ennyi hordóban mesterien érlelt szőlőlé után. A borászokkal történt beszélgetéseinket meghallgathatjátok a rádió adásunkból. -ITT-.

 


Jó borok és érdekes emberek társaságában gyorsan repül az idő és az ember meg is éhezik, így elindultunk felfedezni a gasztro részét is a rendezvénynek. Az eseményeken résztvevő éttermek színes listájából – és azok az alkalomhoz kreált menüikből – kihívás volt kiválogatni a legszimpatikusabbakat. Az éttermek is kitettek magukért, a poharunkban lévő nedűkhöz passzoló, kreatív és ízletes fogásokat kínáltak a meghívott vendégeknek. A szervezőknek köszönhetően kellemes élőzenei háttérrel fogyaszthattuk el az ebédünket. A Deák Étterem sült kacsát szolgált fel káposztás cvekedlivel és karamellizált hagymával, a ZAKAnT Étterem kékfrankosban párolt marha pofát, zöldség mártással, szalonnás knédlivel szervírozott. Nagy kedvencünk volt még a Tornácos Étterem házi tésztával Dryager hátszín, kucsmagomba velouté és újhagyma összeállítása. Sajnos itt meg kellett állnunk a menük kóstolásával, mertelfogyott a hely a gyomrunkban.

 

 

A többi kitelepült éttermet meghagytuk vacsorára.
A szervezők előrelátását dicséri, hogy ebéd utánra tették a belvárosi vezetett sétákat. Sok érdekességet, Sopronhoz kapcsolódó legendát hallhattunk Taschner Tamás és Vránich István túravezetőinktől, betekintés nyerhettünk a város rejtett értékeibe is.

 

 

Taschner Tamás történeteit öröm volt hallgatni a sokat megélt házfalak tövében. Az egyik kedvenc történetem a séta során, hogy egyszer régen egy soproni kocsmában kitöltötte a kocsmáros vagy isponcichetra a vendégnek a bort, ám amikor az belekóstolt a italba, grimaszba rándult tőle az arca. Mire a pincér csak annyit mondott: „Csukja be a szemét, akkor le fog csúszni.” Viszont amikor a fizetésre került sor, a vendég tíz pénzérme helyett csak ötöt tett az asztalra. A főúr kérdő tekintetére aztán annyit felelt: „Hunyja le a szemét, meglesz az!”

 

 


A városnézés során elsétáltunk egy még ma is működő és generációk óta egy család tulajdonában lévő Bruckner Borozóba, ahol saját bort is mérnek, és rengeteg érdekességet megtudtunk a régi poncichterekről és a hagyományaikról. Ilyen volt például a szalma koszorú vagy virág csokor kiakasztása a borkimérések kapujában.

 


A felkötött színes szalagoknak is jelentősége van: fehér szalag fehér bor kínálnak ott, piros szalag:
vörös bor is kapható. Tamás „Folyékony Sopron” című városnéző sétáján még megtudtuk, hogy nem a soproni borok voltak az 1800 évek Magyarországának legjobb borai, mégis nagy népszerűségnek örvendtek külföldön, mivel magas savtartalma miatt sokkal jobban bírta a szállítást, mint az ízesebb borok.

 


A rendezvény rangját tovább emelte az inspiratív „Bor beszél belőlünk” szakmai program, amikor is
Dr. Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus, Dr. Csizmadia András a Borschola alapítója, borszakértő, Viniczai Sándor borszakértő, Taschner Kürt István a Magyar Borakadémia Főtitkára és Molnár Tibor, a
Soproni Borút Egyesület elnöke olyan fontos témákról beszélgetettek, mint az összefogás fontossága, a magyar bor helyzete, a branding és a márkázás elengedhetetlen szerepe, valamint a nemzetközi ismertség relevanciája.
Az előadások alatt is jó hangulatban folytak a kóstolások, tartalmas beszélgetések, borról, szőlőről, családi hagyományokról és a borászat szeretetéről. Jó társaságban, pláne, jó bor mellett gyorsan telik az idő, amikor is belengte a termet a standokon készülő mesés fogások illata.

 

Gyorsan megtalálta mindenki a neki legjobban tetsző ételkülönlegességet és ismét az ízek és a gyönyörűen megkomponált tányérok ejtették rabul a vendégeket. Vacsoránál is rabul ejtettek az itt megjelent éttermek, igyekeztünk az ebédnél kimaradt kínálatot felfedezni, hogy ne maradjunk le semmiről.

 


Így esett a választásunk most az Erhardt Étterem tépett vad, sütőtökös narancsos költeményére, ami fenomenálisra sikeredett. Az Erhardték által magasra tett lécet nem gondoltuk, hogy valaki még meg tudja ugrani, de a Tornácos Étteremnek sikerült a Sousvide szarvasnyak, glasszírozott kékfrankos, „Koszácsa” rataouille, sütőtökös burgonyás rétesével. Hasonlóan magas színvonal volt és imádtuk mindkettőt.

 


Az estét végül a borászok standjánál fejeztük be, ahol már emelkedett és kissé kötetlenebb hangulatban folyt a bor és a beszélgetés.
Köszönjük a meghívást!
Borászok
Bónis-Reitter Borászat
Bruckner Borászat
Etyeki Kúria Borgazdaság soproni borai
Fényes Pince
Gangl Borászat
Hauer Pince
Hermann Pince
Horváth Bor
Iváncsics Pince
Jandl Pince
Lővér Pince
Luka Pincészet
Pfneiszl Birtok
Steigler Pince
Stubenwoll Pince
Taschner Bor- és Pezsgőház
Töltl Pincészet
Vincellér Borbirtok
Winelife Borászat
Zachár Bor
Egyéb résztvevők
Krois Brewery – kézműves sörökkel
Chocotrade – csokiszökőkúttal
Harrer Chocolat – boroscsokoládé bemutató
Fertő-Hanság Nemzeti Park – szürkemarha-és bivaly szalámikkal
Alpokalja-Fertő táj Vidékfejlesztési Egyesület – ínycsiklandó helyi termékekkel
Soproni Borlovagok és Borbarátok Egyesülete – borlovagjaival

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek