Doro 8040, egyszerűen okos

Estimated read time 8 min read

Sziasztok!

Ha itt vagytok és olvassátok ezeket a sorokat, akkor biztosan érdekel titeket a Doro 8040 okostelefon, ami a teszt címére igen jellemző, hiszen egyszerűen okos.

Lassan 12 éve, hogy a svéd Doro ráérzett az egyszerű kezelhetőségű telefonok fontosságára és arra, hogy valóban van rá igény. Azóta több „nagygombos” kütyüt dobott a piacra a vezetékes és a mobil készülékekből, aminek az egyik terméke a Doro 8040, ami most a kezemben van.

 

 

Doro: 2007-ben mutattuk be az első,  kifejezetten az idősebb korosztály számára kialakított, egyszerűen kezelhető készülékünket. Minden, amit teszünk, azért tesszük, hogy a mindennapi életet megkönnyítsük. Más, nagyobb mobilgyártókkal ellentétben tudjuk, hogy ennek a korosztálynak fontosabb az egyszerűség, így telefonjainkat az ő elvárásaik és igényeik szerint fejlesztjük. 

 

Elegáns és tetszetős

Pontosabban a csomagolás, ami elég nehéz, mondhatnám van benne anyag. A közepes méretű bon-bonos doboz méret a telefont, töltőt, adatkábelt, fülhallgatót és egy dokkolót tartalmaz a használati utasítás mellett.

 

 

A készülék fogásra kényelmes, biztosan lehet fogni, vagyis nem az a telefon, amit az első nap leejtünk, mert csúszik. A készüléken azonnal szembetűnik a nagy méretű hátlapi kamera, ami nem egy nagy durranás a maga 8 megapixel felbontásával, de ez a kategória nem is a kreatív fotográfusok telefonja, hanem az idős generáció „játékszere”.  A kamera mellett szintén egy nagy méretű gomb van a segítség kérés gomb, ami programozható.

 

 

A segélyhívás beállítható a megfelelő személy értesítésére és pontos információkat küld az adott családtag részére. Talán ez a Doro 8040 egyik legfontosabb tudománya. Rengeteg olyan helyzet lehet, amikor szükség lehet a „vész” gombra. Nem csak ha rosszul van az idős hozzátartozónk, hanem sok idős ember, akik egyedül élnek és rengeteg betörésről hallunk. Az idősek házai az első számú célpontok. Valljuk be sokan azt sem tudnánk hirtelen mit csináljunk, vagy mi a rendőrség száma. A Doro 8040 hátlapi vészjelző gomb tudni fogja a dolgát és riaszt.

Persze nem áll meg itt az idő! A Doro 8040 képes kezelni a nagyothalló készülékeket is. Ez utóbbit nem tudtuk kipróbálni, mert se nagyothalló készülékünk, sem pedig nagyothallóak nem vagyunk.

A kijelző 5 hüvelyk méretű és 16:9 képarányú, az előlapi kamera halovány 2 megapixel és ezt még a környezeti viszonyok is tovább ronthatják.

 

 

Doro 8040 Egyszerű, mint a faék!

 

Igen, ez kell az idősebb generációnak! Én kicsit viccesnek találom a menüt, mert erre rá lehet mondani, hogy egyszerű. A menüben az alábbi nem megszokott telefon menüparancsokkal találkoztam: Az internetkapcsolatom, böngészéseim, más kapcsolataim. És amikor kiírja a „Mi?” kérdőszót……, szóval vicces, de akár mondhatjuk egyszerűen érthetőnek is. A menürendszer mód kiválasztása az egyszerű és a speciális mód közül testre szabható ugyanúgy, mint a parancsikonok megjelenítése. Ezek az ikonok hatalmasak és nagyon egyértelműek, ezért összetéveszthetetlen másik ikonnal. A telefon android 7.0 verziószámú és nincs túl pakolva semmi extrával. Alapjában megtaláljuk a Google alkalmazásokat és a telepített Play Áruházat is.

Ami nagyon hasznos szerintem a gyengén látóknak és azoknak akiknek nehezükre esik egy Google keresés bepötyögése, az a hang alapú keresés egy gombos elérése. A mikrofon még zavaró környezeti zajok mellett is elég jól működik.

Egygombos határozott kattintású Home felület elérés!  Ez nagyon jó, vagyis a három legfontosabb funkció nem érintő hanem a békebeli nyomógombos. Ezt érezni lehet ha be van nyomva. Tetszik!

 

Mikrofon és a kihangosítás 

A mikrofon elfogadható és hangos, bár egy kicsit ércesen halljuk a hívott felet. A kihangosítóra azt mondanám zseniális, bár itt is hallani azt a „telefonos ércességet”, de a hangerőt még azok is hallják, akiknek a halllásuk már nem a régi. Szóval ezzel semmi gond nem lehet.

Fotó-videó

A kamera 8, illetve 2 megapixeles Af és arcfelismerés rendszerű. A fókusz megtalálásánál hangos jelzést ad a telefon, ami nagyon jó pl. napsütésben, ahol nem látható mindig a kijelző.

A fotóknál nem csak automata, hanem manuál beállítás is lehetséges. ISO, WB, expozicíó, GPS helyzet információ és a vibrálás csökkentése is, amit a volfram izzók, tv-k és a többi hagyományos fényformálók okoznak. Nálunk a leginkább használatos az 50Hz beállítás, de van 60Hz és automata mód is. Ezek nem csak a fotó, de leginkább a videózásnál fontos. Szerintem ez egy olyan extra, ami nem is kellene ebbe a telefonba. A videó felbontás 1280 x 720 pixel

 

Kisegítő lehetőségek

  • TalkBack
  • képaláírások
  • nagy betűméret
  • nagy kontrasztú szöveg
  • nagy egérmutató
  • szövegfelolvasás
  • tartási és érintés késleltetés
  • színkorrekció

 

Memória

Micro SD kártyával bővíthető. A belső memória nem nagy. Még a 2 GB-ot sem éri el. Kevés az 1,8 GB valljuk be férfiasan. Még akkor is ha felhőben tároljuk a képeinket. És az idős korosztály nagyon nem is tudja hogyan kell egy felhőalapú tárhelyet kezelni.

Az akkumlátor közel 3000 mAh kapacitású. Jelenleg a teszt telefon akkumlátora 96%-os töltöttség mellett azt írja ki, hogy már csak 2 nap  működés van hátra.

 

Dokkoló

A telefon dokkoló alap tartozéka a telefonnak. Nem kell keresgélni a töltőt és nem kell elővenni a szemüveget, hogy az a fránya USB port hogy áll a telefonba és már megint nem tudom bedugni egyszerűen. Persze nem csak töltésre használható a dokkoló, hanem filmnézésre is, mert pont jó szögben fekve kell beletenni a telefont. Nem lehet csak egyféle képen betenni, tehát még az sincs, hogy rosszul teszi be valaki és nem tölt, hanem inkább lemerül a telefon.

Az akkumlátor az amolyan öreges használat mellett kibír simán 2 napot, persze nem netezünk és nem futtatunk egyszerre több applikációt.

Összességében a közel nyolcvan ezres kütyüért nem csak egy könnyen kezelhető okostelefont kapunk, hanem egy távolról irányítható és baj esetén életet menthető készülékről. Szóval lehet itt nevetni, hogy milyenek az ikonok és csak egy SIM kártyás, de kit érdekel ha abba gondolunk bele, hogy szüleink, nagyszüleink biztosan tudnak hívni és baj esetén azonnal tudunk reagálni. 

Live Viewer

 

A lényege, hogy szüleink, nagyszüleink „elnyomkodott” készülékét távolról is meg tudjuk nézni és javítani. Persze csak akkor ha elfogadja az adott fél a Live Viewer engedélyezést a felkérő irányába.

Ez nagyon hasznos nem csak az idősek szempontjából, hanem azért is, mert minden aprósággal nem kell a telefon forgalmazókhoz szaladgálni, hogy „nem találom az unokám képeit”.

Szóval száz szónak is egy a vége, közel 80 ezerért nem csak telefont hanem egy távolról vezérelhető vészhívós telefont kap az ember, amit még látni és hallani is lehet!

 

További érdekes dolgok a Doro telefonokról IDE kattintva érhetőek el!

 

 

 

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek