Jóllaktunk! – Budapesti hamburgerezőket teszteltünk

Estimated read time 12 min read

Ki ne szeretné a hamburgereket, hiszen kevés látszólag egyszerűbb, de annál finomabb ételről van szó. Ha csak rohanunk valamerre, és megéheztünk útközben, nincs is ennél praktikusabb étvágyoltó. Mi most azonban úgy döntöttünk, nem a népszerű és felkapott hamburgereket fogjuk tesztelni, mert azokat már szinte mindenki ismeri: Mc’Donalds, Burger King, Magic Burger és hasonló népszerűségnek örvendő versenytársak most kimaradtak a mi repertoárunkból. Felkerekedtünk, és olyan finomakat ettünk, mint még soha. Éhesek vagytok? Akkor ne olvassatok tovább, mert nyálcsorgató soraink következnek…

Waxx Gasztrobár

Waxx burger és Halamia hamburger
Waxx burger és Halamia

Kicsiny eldugott ékszerdoboz a Budafoki út 16. szám alatt található, gasztrótúránk első állomása. A másfél éve üzemelő Waxx ízletes hamburgerei mellett leveseket, rizottókat, tésztákat és salátákat is kínál az éhes vendégek részére. Kilenc fajta hamburger közül lehet választani, ezek között a vegetáriánusok és a húsimádok is bőven találhatnak az ínyükre valót. Mi egy Waxx burgert és egy Halamia fantázianévre hallgató citromos roston tőkehalból készített hamburgert választottunk. A Waxx nevéhez méltóan igazán különleges: csak ezt az egy fajtát kínálják szezámmagos bucival. Különlegessége ezen kívül, hogy a paradicsom mellett aszalt paradicsom is található a burgerben, és ez az ötlet igazán mediterrán ízvilágot kölcsönöz neki. A pikáns tiroli szószt szintén csak a Waxx-ba teszik. Igazán páratlan hamburger, bár a benne található 100% marhából készült húspogácsát kicsit vékonynak találtam. A Halamia sima buciban érkezett, extra feltétként gombával, amit ajánlásra választottunk, és végül telitalálatnak minősült. A tejszínes kapros öntettől először kicsit tartottunk, de szerencsére nem volt mitől: a citrom és a kapor tökéletesen kihozta a tőkehal selymes halízét, de mégsem lett az összhatás túl intenzív. Külön pluszpont jár a helynek, hogy tíz percen belül kihozták a rendelésünket.

Hamburgerek: 580 Ft – 990 Ft

Hamburger menü: 1490 Ft

Hasábburgonya, steakburgonya: 310 Ft

 

Black Cab Burger

Dupla Soha burger és normál lazac burger hamburger
Dupla Soha burger és normál lazac burger

A Black Cab Burger két helyszínen is várja éhes vendégeit, mi a Rákóczi úti étterembe tértünk be. Egy nagyon trendi, modern burgerező, amely a brit életérzést próbálja átadni a betérő vendégeknek. Nincsen étlap, mert mindenkinek saját magának kell összeállítania a hamburgerét, de azért persze van egy-két előre kitalált variáns. Normál, nagy, normál dupla és nagy dupla méretek közül lehet választani, és a mérettől függően 10-30 dkg húst kapunk, ami valljuk be, már igen szép méret. 100% marhahús, citromos zöldfűszeres csirkemell és Black Cab BBQ-s csirkemell lehet a hamburgerbevaló, és persze a szokásos feltétek. Mi lusták voltunk összeállítani a saját ebédünket, ezért a mi két House Special mellett voksoltunk: egy nagy lazac burgerre (100% norvég lazac, amely egyenesen a Vörös Homárból érkezik mindig frissen) és egy normál méretű, dupla húsos Soho burgerre (aktuális havi ajánlat) esett a választásunk. A lazac burgerben található citromos szósz tökéletesen kihozta a lazac domináns ízét. Tökéletes méretű, és megfelelően elkészített és fűszerezett halpogácsa mennyei ízű volt. Ha bárki bármikor lazac burgerre vágyik, erősen ajánlom ezt, semmi mást. A dupla húsos Soho burger sajnos csak havi ajánlat, pedig szerintünk fel kellene venni állandóra: medium sütésű marhahús és a házi készítésű hamburger szósz jól illett a többi feltéthez. Egy kicsiny, de annál bosszantóbb probléma volt csak vele: a normál méretű zsömléhez a dupla hús plusz a rengeteg feltét kicsinek bizonyult. Nehéz volt úgy fogni, és elfogyasztani a burgert, hogy az kellően „elegáns” legyen, és a tartalom fele se landoljon jó esetben a tálcán.

Hamburgerek összeállítástól függően: 700 Ft – 3900 Ft

Sültkrumpli: Normál: 400 Ft, Nagy: 500 Ft

 

85 Burger

Dupla sajtos-baconos megaburger hamburger
Dupla sajtos-baconos megaburger

A 85 Burger a XIII. kerületi Pannónia 85. szám alatt található, a nevét is innen kapta. Túránk egyetlen talponálló hamburgezője, amit nemcsak a környékbeliek fedeztek fel maguknak, de a tulajdonos elmondása szerint Csepelről is vannak heti szinten visszatérő vendégei. Talponálló burgerező lévén házhoz is lehet szállíttatni az ételt, amely főleg télen nagyon jó választás. Hamburgeren kívül tortillatekercseket, tésztákat, pizzákat, gyrosokat és frissensülteket is lehet választani. Összesen 18(!) féle hamburger közül választhatunk és olyan ínyencségek is szerepelnek az étlapon, mint például ruccolás-sajtos-baconos vagy tükörtojásos burger. Külön pluszpontot érdemel, hogy ízlés szerint bármelyik hambit kérhetjük rostonsült csirkemellel. Én így is tettem, egy normál méretű 85 burgert kértem csirkemellel, kollégám pedig bevállalt egy mega méretű sajtos baconos duplahúsosat. Először akkor döbbentünk le, amikor elkészült az én „normál” méretű ebédem: nem mindennapi méreteket, nem mindennapi ízeket tapasztalatunk. A mega méretű burgerrel dupla hússal pedig még maga Piedone is jóllakna, annyira hatalmas és laktató. És emellett persze nagyon finom is. Nem ajánljuk a 85 Burgert azoknak, akik alapvetően figyelnek az alakjukra, csak néha szeretnek bűnözni. Javasoljuk viszont mindenki másnak, főleg azoknak, akiket nem zavar, ha egész nap egy valamit ettek ebédre és az egy giga méretű hamburger volt.

Hamburgerek: 785 Ft – 3135 Ft

Hasábburgonya: 385 Ft

 

Finomító Kantin

Finomító burger hamburger
Finomító burger

Budán a II. kerületben található Finomító Kantin az igazi retró hamburgerező. A kicsit kopott dekoráció, a fehérre festett „kerti bútorok” mind-mind megadják a helyszín alaphangulatát. A helyiség mérete nem sokkal nagyobb egy átlag büfénél, ha csúcsidőben térünk be, számíthatunk némi várakozási időre, mert valószínűleg nem lesz hely. A hamburgerek mellett az étlapon (fizikai formában nincs, a falon található tábláról olvasható le) levesek, szendvicsek, főételek és desszertek is megtalálhatóak, a kínálat naponta változik. Tizenegy burger közül lehet választani, és egy igazi különlegesség, bárány burger is szerepel az étlapon, így ezt nem hagyhattuk ki. A büféről elnevezett Finomító burger, bár finom, de semmi különleges nincs benne. Pozitívum viszont, a házi szósz, amelyet minden burgerben felhasználnak a szokásos ketchup-mustár kombinációt elfelejtve és a különleges paradicsomlekvár. A bárány burgerben joghurtos-mentás szósz kapott helyet, amely elsőre furcsának tűnhet, de érdekes módon a menta és a bárány ütős kombinációnak bizonyul.

Hamburgerek: 990 Ft – 1590 Ft

Sültkrumpli: Kicsi: 390 Ft Nagy: 490 Ft

 

Tuning Bar & Burger

Classic burger hamburger
Classic burger

Pár perc sétára a Blaha Lujza tértől, az Akácfa utcában található a Tuning Bar & Burger már kívülről is csábítóan fest. Tavaly ősszel nyitott és máris hatalmas népszerűségnek örvendő Tuning étlapja először szegényesnek tűnhet, mivel csak hatféle hamburger szerepel rajta. Viszont minden hónapban van egy különleges ajánlatuk, amivel újra és újra elkápráztatják a vendégeket. Ráadásul kérésre szívesen elkészítik bármelyik régebbi, étlapon már nem szereplő burgert. Ez aztán a vendégközpontúság! Vegetáriánus kolléganőm egy goat chesse burger mellett tette le a voksát, én egy classic burgert választottam, jól átsütött marhahússal. Az igen tekintélyes méretű burgerek mellé még majonézes káposztasalátát és steakburgonyát és házi hagymalekvárt kaptunk. A Classic burger alapfelszereltsége (jégsaláta, csemege uborka, paradicsom) mellett még cheddar sajt és bacon is helyet kapott az ételben, a goat cheese burgerben pedig füstölt gomolya sajt és a tökmagolajos házi majonéz kombinációja biztosította, hogy aznap már nem kelljen semmi mást ennünk. A goat cheese burgerben található borban áztatott aszalt paradicsomját megízlelve kolléganőm „érezte a szeretetet”, vagyis itt nemcsak elkészítik a vendégek számára a megrendelt ételeket, de azt szívvel-lélekkel teszik.

Hamburgerek: 1850 Ft – 3600 Ft

 

Happy Facer

BBQ burger hamburger
BBQ burger

A III. kerületben, a Flórián tértől nem messze áll egy utcasarkon áll egy barátságos faház, ahol nemcsak hamburgereket, de egyéb más finomságokat is készítenek az arra betérő éhes vendégek számára. Ötletes, hogy a nevét is innen kapta: Happy Facer (fészer). A hamburgereket színtiszta marhahúsból készítik, és a belevalókat jó részét is házilag készítik el (ketchup, pácolt uborka, burgonyagerezdek). Hat hamburger közül lehet választani, és lehet szimpla vagy dupla hússal rendelni. Kollégám így is tett, és a BBQburger kitűnő választásnak bizonyult. Én szokásomhoz híven megkóstoltam a büféről elnevezett Happy Facer burgert. Ezek a fajta ételek kicsit mindig mások, különlegesek a többihez képest, mivel mégiscsak „ők” képviselik az éttermet, bárt vagy büfét. Most kicsit csalódnom kellett: a Happy Facer ugyan finom, de ízben nem találtam semmi különlegeset benne. Saláta, paradicsom, mustár, ketchup, hagyma, pácolt uborka és az étlap szerint mozzarellával töltött házi marhahúspogácsa. Valószínűleg ez utóbbi lett volna a különlegesség, ha feltűnt volna a burgerben. De sajnos nem, pedig nekem a sajttal töltött marhahúsos burgerek a kedvenceim (Juicy Lucy). Ez sajnos nem aratott sikert nálam. Kollégám BBQ burgere azonban annál inkább. Nemcsak sima barbecue öntetett tartalmazott a hamburger, hanem maga a hús is BBQ szószban pácolódott, ezáltal a hús csodásan puha, omlós és ízben gazdag lett. A baconnal kiegészülve pedig igazán büszkén viselheti a BBQburger nevet.

Hamburgerek: 680 Ft – 1690 Ft

 

Kandalló Pub

Juicy Lucy burger hamburger
Juicy Lucy burger

A VII. kerületi Kertész utcában található Kandalló már akkor belopta magát a szívembe, amikor még csak a honlapjukat böngésztem. Elmondásuk szerint azóta vágytak egy helyre, hogy Ted Mosby először mondta Barney Stinsonnak: „We should totally buy a bar! (Így jártam anyátokkal c. sorozat). Életük felét együtt töltötték kedvenc kocsmáikban üldögélve, így egyértelmű volt, hogy nyissanak végül egy sajátot is. Egy hely, ahova az ember beülhet a barátaival akár csak egy pohár sörre, viszont ha megéhezik, akkor sem kell elmenni máshova. A Kandalló ilyen: kézműves sörök, koktélok, szörpök és nem utolsó sorban finomabbnál finomabb hamburgerekkel várnak mindenkit szeretettel. A burgerek mellé steakburgonya, házi készítésű majonéz és káposztasaláta jár. Jelenleg hatféle burger közül lehet választani, és a vegetáriánusok sem maradnak éhen, hála a kecskesajtos verziónak. Spoiler! Én pedig megtaláltam azt a helyet a városban, ahol a legfinomabb, legzamatosabb és legtökéletesebben elkészített Juicy Lucy hamburgert készítik. Kollégám pedig akkor döbbent le, miután megkapta a pulled pork szendvicsét, mivel még sohasem találkozott ennyire vastag hamburgerhússal! Végre egy olyan pub, ahol minőségi, éttermi színvonalú hamburgereket kap a vendég, viszont akkor sem nézi ki őket a személyzet, ha csupán egy sörre ült be a barátaival.

Hamburgerek: 1690 Ft – 2490 Ft

 

A cikkünkben szereplő hét hamburgerező közül mindenki megtalálhatja a maga kedvencét: a gourmet vonal kedvelőinek javasoljuk a Tuning Bárt vagy a Kandallót, aki szeretne jó áron finom és minőségi hamburgert kóstolni a Waxx gasztróbár és a 85 Burger a tökéletes helyszín. Ha pedig szeretjük saját magunk összeválogatni a burgerbevalót, a Black Cab szeretettel várja vendégeit két helyszínen is.

Nektek melyik a kedvenc hamburgerezőtök? Facebook üzenetben várjuk a válaszokat!

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek