Virsli-teszt

Estimated read time 5 min read

Szilveszterkor és újév napján ahány ház, annyi szokás létezik. Viszont a lencse és a virsli két olyan elmaradhatatlan étel, amely biztosan minden háztartásban kerül az asztalra. Az előbbi elfogyasztása a babona szerint az újév első napján szépséget és gazdagságot hoz, míg a virsli evés csupán egy új keletű szokás. De vajon miért pont virslit fogyasztunk az éjféli koccintás után? És egyáltalán milyet válasszuk, hiszen annyi félét lehet vásárolni bármelyik közértben. Ennek jártam utána.

A cikk írása kapcsán elgondolkodtam. Miért pont virslit eszünk az éjféli pezsgőzés után? Van valamilyen különleges hagyománya, vagy csupán azért vált népszerűvé, mert könnyen, pár perc alatt elkészíthető? Miután kicsit utánajártam a kérdéskörnek, azt kellett megállapítanom, hogy tényleg csupán a kényelem játssza a fő szerepet az éjfél után elfogyasztott késő esti virsli-vacsorában. A népi hagyomány csupán annyit mond, hogy újév napján nem szabad sem halat, sem szárnyast enni. A hallal ugyanis elúszik, a szárnyassal pedig elszáll a szerencsénk. A malac azonban kitúrja a földből azt, ezért szokás január 1-jén inkább disznóhúst enni.

A hagyomány ellenére én mégis kettő pulykahúsból és egy baromfiból készült virslit választottam. Nagyon kíváncsi voltam, mi lesz majd a teszt eredménye, mert őszintén bevallom én önmagában nem nagyon szoktam fogyasztani, inkább csak hot-dog formájában vagy pedig a lecsóba szoktam még ezt a húskészítményt tenni.

Az én választásom az Auchan sajátmárkás füstölt sajtos virslijére, a Sága Füstli fantázianevet viselő borsos és fokhagymás ízesítésű variánsára és szintén a Sága Falni jó! füstízű pulykavirslijére esett.

Bevallom a tesztalanyok közül az Auchan füstölt sajtos virslijétől tartottam egy kicsit. Az árat tekintve ez volt a legolcsóbb, a 350 grammos csomag csupán 349 Ft-ba került. Amit első körben hiányoltam a csomagolásáról, az az elkészítési javaslat, ugyanis az összetevőkön, tárolási javaslaton és az Auchan vevőszolgálati elérhetőségén kívül semmilyen más információt nem kaptam. Így be kellett vetnem az alap virsli-elkészítési tudásomat, és felforralt vízben 5 percig főztem a vákuumcsomagolásában.

Tesztvilág virsli teszt

A végeredménnyel mondhatni elégedett voltam, nem repedt és nem főtt szét, finom roppanósra sikerült elkészítenem, először önmagában, majd mustárral és ketchuppal kóstoltam meg. Kellemes állagú, a beígért füstös íz is érezhető volt. Amit viszont hiányoltam az a sajtos íz, elvileg ugyanis füstös sajtos virslit ígért a csomagolás. Kívülről szabad szemmel is látható némely furcsa fehér folt a terméken, villával kettévágva szintén, feltételezhetően ez lenne a sajt, érezni viszont egyáltalán nem lehetett.

teszt virsli

Második vacsora alanyom a Sága Füstli borsos és fokhagymás ízesítésű pulykavirslije volt. A csomagolás elején rögtön feltűnt, hogy az étel glutén -,szója – és laktózmentes, így az erre érzékenyek is bátran fogyaszthatják. Jelen esetben én most a 140 grammos kiszerelést választottam, és mindezért 245 Ft-ot hagytam a pénztár kasszájánál. Az elkészítési javaslat szerint felforralt vízben a saját csomagolásában főzzük 4 percig, ha a legfinomabb ízhatást szeretnénk elérni, ezért én így is tettem.

Füstli_01 tesztvilág

Az elkészült virslik elképesztően finomak lettek. Kellően borsos és fokhagymás, nem túlzottan, pont eltalálták az arányokat. Egy kevés mustár pedig még jobban kihangsúlyozza ezt a pikáns aromát. Főzés közben nem repedt szét egy darab sem, kellően roppanós maradt. Egyértelműen jó választás, főleg ha már esetleg unjuk a megszokott ízvilágot, és valami másra vágynánk.

Füstli_02 tesztvilág

Harmadik, egyben utolsó tesztalanyom forgalmazója szintén a Sága, ezúttal viszont a Falni jó! termékcsalád füstölt ízű pulykavirslije került terítékre. A termék glutén – és laktózmentes, elkészítését tekintve pedig pontosan ugyanúgy kellett megfőzni, mint a Füstlit. A 140 grammos 4 darab virslit tartalmazó csomagért 210 Ft-ot fizettem.

Falnijo_01 tesztvilág

Az eredménnyel ebben az esetben is elégedett voltam. Roppanós állag, finom íz, viszont az én ízlelő bimbóimnak kicsit talán sós volt, azonban egy kevés mustár és ketchup máris orvosolta ezt a problémámat. Mindent figyelembe véve ízletes termék, én legközelebb hot-dogként tudnám inkább elfogyasztani az enyhe sós íze miatt.

virsli,tesztvilág

Összességében elmondhatom, hogy mindhárom tesztalanyommal elégedett voltam, viszont ha nyertest szeretnék hirdetni, egyértelműen a Sága Füstli borsos fokhagymás variánsát hoznám ki győztesül. Pikáns ízvilágával kicsit eltér a megszokott vonaltól, és talán ezért tudott engem meggyőzni. Már kíváncsian várom, hogy szilveszterkor az éjféli egy pohár pezsgő elfogyasztása után is ilyen finom lesz-e

 

Tabár Zsuzsa



A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek