Panasonic HC-X1000 4 K kamera

Estimated read time 13 min read

Panasonic HC-X1000 4K

Bevallom ez az eddigi legnehezebben megfogalmazhatóbb tesztünk, mivel még mindig gyerekcipő a 4K és ezt elfelejtve pedig ha valami hozza a kötelező elvárt szintet, akkor nincs is sok beszámolni való. Ennek ellenére mégis megpróbáljuk egy csokorba venni a kamera lehetőségeit és a használat alatt előkerült részleteket, ami hol jók és hol zavarók is lehetnek.

Panasonic-HC-X1000-4K-Camcorder-e1409758086390-600x375

Elsőnek is a kamera doboza és a benne lévő hatalmas mennyiségű kiegészítőre lettem figyelmes, na persze ezt kikerülni sem lehet, mert a kiegészítők alatt van a kamera. Az EU-s és az amcsi szabványnak megfelelő töltő, csatlakozók mellett külön-külön csomagban a HDMI, az USB kábel mellett a külső mikrofon konzol, amibe a puska mikrofont rögzíthetjük. (Ez utóbbival szívtam, mint a torkos borz, de majd erre később kitérek.) A vállpánt a Panasonic felirattal és az a csatlakozó is, amit csak egyszerűen most elnevezek „konferencia kábelnek”. Azért annak, mert akkor használjuk, ha nem akkumlátorról, hanem hálózatról üzemeltetjük a technikát. Akár egy konferencián, amikor az operatőrnek egész nap a „bográcstartóra” szerelt kamera mellett kell szobrozni. Aki csinált már ilyet az tudja miről beszélek. A monoton soha véget nem érő, egy zoom beállítás melletti felvételt.

A kamera előkerült

Kicsomagoltam a nagynak nem mondható kamerát, amit a Panasonic hazai képviselője adott át miután ittam egy jó kávét. Két éve próbálkozom a Pana termékeivel, de most értünk el oda, vagyis a Panasonic, hogy európai szintre emelkedett a marketing. Dobok is gyors egy piros pontot, ami nálunk nagy szó!

Panasonic HC-X 1000 (4)A kamerát körbeforgatva és a súlyát nézegetve nem tűnik nagyon nehéznek, persze még nem is volt benne az akkumlátor és a puska mikrofon sem. Bevallom őszintén én nem hiszek semmi belső mikrofon tudományában, ezért előkerestem a jó öreg Sony puska mikrofont és azt szereltem volna fel, ha lett volna a csomagban két kicsi csavar. De nem volt 🙁  Na bakker gondoltam, hogy ennyi pénzért nem fért volna bele az a két kis csavar, ami a mikrofon bilincset rögzíti? Ezek szerint nem. Nekiálltam otthon keresni két ilyen kb 3-4 milliméter hisszuságú csavart. Olyan mákom volt, hogy találtam is olyat, ami pont beleillett. Fel is csavaroztam egy csillag csavarhúzóval. Mire nagyon büszke lehettem volna magamra meg is találtam kis fóliába a két csavart, úgyhogy szerelhettem szét ismét.

Panasonic HC-X 1000 (3)A töltőn az akksi és azon gondolkodtam, hogy ugyan a gombok fognak-e világítani ha például este kell forgatni valami filmet? Ez később  kiderült, hogy nem. De az is, hogy igazából hamar meg lehet tanulni mi merre van és nagyon menet közben nem is kell variálni a fókusz és a zoom gyűrű, valamint a Rec gombon kívül. A kamera két különálló hangcsatornát képes kezelni, amit nem mondanék nagy dolognak, hiszen ez ebben a kategóriában elvárt. A kamera test masszívnak és jó fogásúnak mondható, mind a felső és az oldalsó markolatnál egyaránt. A kézfejpánt méretét elég nagy eltérésben is be lehet állítani és nem utolsó sorban biztonságosan. Kell is a biztos fogás, mert ez leginkább egykezes kamera. Nincs alátámasztva a vállunkon a méretei miatt. Ennek azért éreztem a hátrányát a manuális zoom használatánál, mert a kézremegés kompenzáció ellenére nem olyan a kép, amit igazán szeretnék. Igen tudom rengetegféle stabilizátor és rig létezik ezeknek a kiküszöbölésére.

Panasonic HC-X 1000 (14)A kamera nem mellesleg dual SD kártyás. Hála a magasságosnak, aki kitalálta, hogy legyen már kettő SD kártya hely! Tudunk így felvételt készíteni az SD1 kártyára és biztonsági mentést az SD2 kártyára. De variálhatunk is kedvünkre, hogyha megtelik az egyik kártya, akkor a felvétel mentése a másikra folytatódik. A gyártó szerint a minimális kártya szükséglet 32 Gb és legalább 90 mgb/sec sebességűnek kell lennie. Teszteltünk már korábban 4K felvételre alkalmas kamerát és ott is ez volt a helyzet. Csak az előírt SD kártyával indult el a felvétel.

A Panasonic HC X-1000 olyan rendes volt, hogy a gyári ajánlással ellentétben még a sima mezei 8 Gb és 45 mgb/sec sebességű kártyával is tökéletesen működött. Igaz, csak FULL HD beállítással. A 4K-nak kell a kártyasebesség. Na ekkor örömömben elkezdtem a kártya sebességet csökkenteni, vagyis kerestem egy kisebb sebességűt. Ez a kártya egy 30 mgb/sec sebességű volt a gyári min. 90 mgb/sec kártyával szemben. Na ezt már nem szerette, mivel 8-10 másodperc után ledobta a láncot, akarom mondani megállt a kártyára mentés.

Panasonic HC-X 1000 (21)A kamerát egy óra nézegetés, próbálgatás és beállítás után elég jól lehet kezelni. A saját mikrofonja nagyon érzékeny és sztereó hatással bír, ami nem csak a front hangokat, de az oldalról és a hátulról érkező hangokat is „észreveszi”. A saját és a puska mikrofont szépen össze lehet hangolni együttes hangrögzítés alatt, de  külön-külön is aktiválhatjuk a legegyszerűbb módon gombokkal és a két tárcsa potméterrel. Ezerszer jobb, mintha a kamera menüjében kellene szerencsétlenkedni egy fontos forgatás alatt. Az írisz, zoom és fókusz gyűrűk nagyon szépen egy kis ellenállással használhatók. Nekem kicsit soknak tűnt a teljes zoom átforgatása, ami azt jelenti, hogy egy fogásból nem lehet áthúzni. Az akkumlátor kontroll visszajelzővel rendelkezik, ami egy érintőgomb megnyomásával világító kis lámpákkal jelzi a töltöttséget. Ez nagyon praktikus, habár a kamera LCD kijelző is mutatja. A kamera felső markolatánál van egy vakupapucs, sajnos csak egy. Elférne kettő is, legalább lenne hová föltenni a vezeték nélküli mikrofon vevőegységet.

Panasonic HC-X 1000 (6)Ha már az LCD-ről esett említés akkor tök hasznos, hogy elfordítva be lehet tolni a mikrofon és a felső markolat egységébe. Így biztonságban tudhatjuk. Itt megint egy piros pont jár.

A kamera specifikációiról nem akarok beszélni, hiszen nagy valószínűséggel hozza a gyári adatokat, ami a cikk végén be is másolok.

Apró kis extra, de tetszik, hogy a kamera készenléti és felvételi állapotban más jelzőfénnyel világító objektív közgyűrűvel adja tudtunkra, hogy akció van, vagy éppen nem. A kamerát egy új hazai gyártású akciófilmben tettük próbára és őszintén megvallva nagyon hamar meg lehet szeretni. Stabil és megbízható, és nagyon gyorsan elindítható a felvétel a bekapcsolás után, amit kis hangjelzés is kísér.

 

 

 

Készítettem pár fotót a kameráról és azon gondolkodtam, hogy nem kellene egy Tesztvilág TV-t csinálni? Hiszen ha elfelejteném visszaadni a kamerát, akkor rengeteg sok jó anyag születhetne. De sajnos ennyire nem vagyok feledékeny és a kávé is finom a Panasonic Andinál, vagyis vissza kell térnem. Minden esetre egy igazán egyszerűen és jól kezelhető kamerát volt szerencsém tesztelni. Ja nem csak volt, mert hetek óta gyűröm és még sokáig így is marad.  Nem titkoltan az a tervünk, hogy ezt a Panasonic HC x1000 kamerát fogjuk használni a Genfi és a Bankoki autó motor show-n.

 

Így több magazin, újságíró és operatőr is láthatja, hogy a Pana nagyon összerakta ezt a kis kamerát.

[dboxslider]

Panasonic HC-X 1000 (11) Panasonic HC-X 1000 (10)

Fő jellemzők
– 4K/60/50p (3840×2160) és Cinema 4K/60/50p (4096×2160) videofelvétel
– 60/50p
– 20x optikai zoom, 40x intelligens zoom
– 29.5mm nagylátószög
– Fókuszkiemelés, fókuszbővítés
– F1.8–F3.6 max. fényerő
– Adatsebesség: Cinema 4K/ 100Mbit (VBR), 4K/ 150Mbit (VBR), Full HD/ 200Mbit (VBR)
– 1/8-1/8000 zársebesség
– Beépített ND-szűrő
– XLR bement
– Dupla memóriakártya foglalat
– Párhuzamos rögzítés két kártyára

 

 

4K videorögzítés mobil funkciókkal
A HC-X1000 egy minden szükséges funkcióval ellátott 4K felbontású kamkorder, amely különféle rögzítési formátumokat – például 4K/Cinema 4K/ Full HD formátumot, 60p/50p/24p kamerasebességet és számos professzionális funkciót támogat. 4K felbontásával lenyűgözően élethű képeket készít, kompakt formája kiváló hordozhatóságot biztosít. Ideális a dokumentumfilmeket és rendezvényeket rögzítő profik számára.
Készen áll a 4K korára? Itt a tökéletes eszköz, amellyel beléphet!

Panasonic HC-X 1000 (15)4K 60p/50p videorögzítés
Hihetetlen képminőség 4K felbontással, 60p/50p kamerasebességgel. A 60p/50p kamerasebességgel kétszer annyi információ rögzíthet, mint 30p/25p sebességgel, ezáltal kisimíthatja a mozgást.

Változatos rögzítési formátumok és bitráták
A HC-X1000 a változatos rögzítési formátumoknak és bitrátáknak köszönhetően széles körben alkalmazható. Az AVCHD rögzítési formátum mellé MOV és MP4 formátum társul, amely gyors és egyszerű szerkesztést tesz lehetővé. A full HD formátum ALL-Intra tömörítést alkalmaz, amellyel 200 Mbit/s-os maximális bitráta érhető el. Ez kiemelkedő minőséget képvisel a képalkotás terén.

20x zoom 4 motoros objektívrendszerrel
A kompakt objektív és a helytakarékos mozgástartomány a négy lencsecsoportot külön mozgató motoroknak köszönhető, így érhető el 20x optikai zoom ilyen kompakt kialakításban. Ez tisztán megmutatkozik a professzionális alkalmazásokban, például a 4K felbontással és 20x optikai zoommal rögzített sportrendezvényeken.

Panasonic HC-X 1000 (13)Elmosódásmentes képek bárhol, bármikor
A giroszkópos érzékelők másodpercenként akár 4000 rázkódó mozdulatot is észlelnek, amelyeket az objektív kompenzálni tud. Ez a légzés okozta lassú kézmozgást is korrigálja. A téma még 20x zoom és 4K felbontás mellett is éles marad.

5 tengelyes HYBRID O.I.S. + (csak full HD)
A mozgást 5 tengely körül korrigáló HYBRID O.I.S. + rendszer a széles látószögű és zoomolt felvételek elmosódását is kiküszöböli. Így szinte bármilyen felvételi helyzetben éles képek készíthetők.

Nagy sebességű precíziós autofókusz
Kényelmes és kiváló minőségű 4K felvételt biztosít a 60/50 Hz-es meghajtási frekvenciával működő autofókusz, amely gyorsítja a fókuszálást, javítja a stabilitást és a követés hatékonyságát.

ND szűrő
Az objektívbe beépített ND szűrők gondoskodnak a beeső fény elnyomásáról. A szűrők (1/4, 1/16, 1/64 és KI) a felvétel környezetéhez igazodva választhatók ki. Ez kényelmes például akkor, ha fényes nappal szeretne hosszú záridővel fényképezni. Továbbá a blende nyitásakor nagyobb felbontást és szűkebb mélységélességi tartományt érhet el.

Fókuszkiemelés/fókuszbővítés
A kézi fókuszálást segítő fókuszkiemelő négy választható színben jeleníthető meg, a többfunkciós tárcsával vezérelhető fókuszbővítővel pedig akár 10-szeresre növelhető a nagyítás. Ezeket együtt alkalmazva egyetlen pillantással megtalálhatja a fókuszt.

Panasonic HC-X 1000 (17)Háromszoros manuális gyűrű
A HC-X1000 objektívtubusán a kamkorder kompakt kialakítás ellenére olyan professzionális igényeket kielégítő részek találhatók, mint a fókuszgyűrű, a zoomgyűrű és a blendegyűrű. Ezekkel gyorsan és intuitívan dolgozhat a kamerával.

Világító LED-gyűrű
A világító LED-gyűrűn jobban láthatják a felvétel résztvevői, hogy mikor történik a felvétel, így a rögzítési munka zökkenőmentesebb, A felhasználó tetszés szerint ki- és bekapcsolhatja a megvilágítást.

2 csatornás XLR hangbemenet
A HC-X1000 2 csatornás XLR hangbemeneti csatlakozóihoz külső mikrofon vagy jelrögzítő csatlakoztatható. Egy +48 V-os fantomtáp is rendelkezésre áll, amellyel professzionális és nagy teljesítményű mikrofonok használhatók kiváló minőségű hangrögzítésre.

Egy kis rövid gyors Time Lapse, amit a kamerával készítettünk

A kamera ára bruttó 750.000 Ft körül mozog üzletektől függően. Szerintünk megéri az árát!

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek