Honor 4C teszt – Ár-érték arányból jeles

Estimated read time 5 min read

 

A Honor viszonylag fiatal még a piacon, de annál jobb és pénztárcabarátabb okostelefonokat sikerült kiadnia a kezéből. Jelen cikkünkben a középkategóriás Honor 4C-t vesszük gorcső alá.

A Honor márkának érdekes a története, mert a Huaweihez tartozik, de mégsem. Nincs hivatalosan kimondva, de szakmai és már fogyasztói körben is elég világossá vált, ki húzódik meg a Honor mögött. Az, hogy egy ekkora gyártó miért csinál saját magának konkurenciát egy nagyon érdekes kérdés, de ezzel a kérdéssel most nem fogok foglalkozni.

Csomagolás, külcsín

Honor4C_TesztvilágA készüléket a gyártó kommunikációs ügynökségétől kaptuk tesztelésre, ezúton is szeretnénk köszönetet mondani. Egy sima fehér papírdobozban kaptuk készhez, amely tartalmazta a telefont, a töltőfejet és az USB kábelt. A készülék nem unibody kialakítású, vagyis a hátlap leszedhető és igény szerint cserélhető az akkumulátor a telefonban. A készülék a Honor 4X kistestvére, a kettős SIM támogatással van felszerelve, és hozzá hasonló külsővel rendelkezik: lekerekített élek, vékony keret a kijelző körül és textilstruktúrájú borítás a hátlapon. A Honor 4C mindössze 8,8 milliméter vastag, és a főbb irányító gombok a kijelzőn kívülre kerültek. Az előlapon felül helyet kapott egy 5 megapixeles frontkamera, a szokásos három érintőgomb pedig a képernyőn kívül, alul helyezkedik el. A hátlap textilszerű textúrája nem csupán esztétikai élményt nyújt, de segíti a készülék biztos fogását, és megakadályozza, hogy kicsússzon a kézből. Itt található a Sony BSI hátlapi kamera 13 megapixel felbontással és F2.0 fényerővel rendelkezik. Az öt optikai elemből álló, 28 milliméter látószögű lencsét visszatükröződést csökkentő és ujjlenyomat-taszító bevonat védi.

 

Kijelző

A gyártó a 4C-t egy 5”-os IPS LCD kijelzővel szerelte fel.  Az 1280 x 720 pixeles felbontás gondoskodik a megfelelő betekintési szögről, és az éles és világos színekről. A kijelző fényereje és kontrasztaránya teljesen rendben van, a Honor 4C a szabadban, közvetlen napfény hatása alatt is jól vizsgázott.

Kamera

Honor4C_TesztvilágA tesztalany legerősebb tulajdonsága szerintem egyértelműen az 5 és 13 megapixeles kamerák. A megapixeleken kívül még egy sor praktikus funkcióval is ellátták a telefont: panoráma önarcképek készítésének lehetősége, a portrék automatikus szépítése és a fókusz utólagos állításának lehetősége. A készített fotók minősége engem meggyőzött, még rosszabb fényviszonyok között is remek képeket készíthetünk vele.

Szoftver

A Honor 4C-t a sajnálatos módon még az Android 4.4 KitKat hajtja meg, viszont a felhasználók a Huawei saját felhasználói felületének egyik legfrissebb verziójával, az Emotion UI 3.0-al kapják készhez. Könnyű felhasználóbarát felület, amely gyorsan és egyszerűen tetszés szerint személyre szabható. A tesztelési időszak alatt nálunk nem fagyott, nem akadt a készülék, pedig meghajtottuk rendesen.

 

Hardver, üzemidő

A 4C-t egy nyolcmagos 1,2 GHz-es HiSillicon Kirin 620 hajtja. Emellett 2 GB RAM, és egy 64 bites A53 architektúra teljesít szolgálatot. A készülék 8 GB belső memórával rendelkezik, amelyből sajnos csak kb. 4 GB használható fel szabadon, viszont egy maximum 32 GB-os microSD kártyával bővíthető. A masinában egy 2550 mAh-s akkumulátor helyezkedik el, ami a SmartPower energiagazdálkodási technológiával kiegészülve remek üzemidővel lepi meg a készülék tulajdonosát. Átlagos használat mellett kb. két napot kibír, ami meglehetősen ritka ebben a kategóriában.  Adatkommunikációs téren a megszokott felhozatalt kapjuk: Wi-Fi b/g/n szabvánnyal és Bluetooth 4.0-val is el vagyunk látva. Ezenkívül A-GPS-t, microUSB v2.0-át és két SIM-kártya foglalatot is kapunk.

 

Összegzés

Be kell valljam, még nem találkoztam ilyen szuper ár-érték arányú okostelefonnal, mint a Honor 4C. Szép kijelzőt, remek kamerákat, szuper teljesítményt és kiváló üzemidőt kapunk mindössze 53 900 forintért (!!!). A készülék nálunk csak az Edigital és a Speedshop webáruházaiban elérhető, és sajnos ott is várni kell rá, mert folyamatosan készlethiány van. Nem véletlenül…

 

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek