Genesis Radium 600 mikrofon teszt

Estimated read time 5 min read

Sziasztok, most a Genesis Radium 600 asztali mikrofonról fogunk szót ejteni, amit a Lengyel gyártótól kaptunk. A Genesis úgy jön felfelé ezen a piacon, mint a higany és olyan termékekkel rukkol elő, ami a gémerek, streamerek vagyis a számítástechnika világa.

Uccu neki nézzük meg mi az, ami ennyire menőn néz ki 35.000 Ft-ért!

 

 

Ha valamire figyelnek a Genesis házánál, az a csomagolás, ami bombabiztos. Kőkemény papírdoboz és benne légbubis kitöltőanyag remélhetően megvédte a Radium 600 mikrofont. Na de nézzünk bele, mert hát a beltartalom a lényeg, mi más?

 

 

 

Genesis Radium 600

 

A mikrofon egy nagyon tetszetős és valóban használható kofferben van a külső csomagolás alatt. Szóval nem „parasztvakítás”

 

 

 

 

 

Felnyitva a koffert szépen sorban van minden. A mikrofon test, a tartó konzol, mikrofon szivacs, a teleszkópos tartó szár, kábel. A kis koffer két szintes szivacságyában az alsó szint már mást rejt. Ott a pop-szűrő és a tartó konzol és a fém talp van. A szűrőnek nagy szerepe van azoknál a szavaknál, amikor a „T”, „P” és hasonló betűknél levegőt fújunk ki. Ilyenkor jön az a csúnya mély hang a mikrofonba, mintha a szél fújna. Tehát ez nem dísznek van, hanem valóban hasznos!

 

 

 

 

 

 

 

 

Az összeszereléshez nem kell semmi segítség, szóval az pofon egyszerű. A mikrofon talpa a legcombosabb rész, ami elég nehéz ahhoz, hogy az „építmény” ne boruljon föl. Gondoltam keresek egy applikációt a Genesis Radium 600 mikrofonhoz, de nem találtam. Ez egy egyszerű gamer-streamer kondenzátor mikorfon, amit csak bedugunk az USB aljzatba, amit a windows azonnal felismer és használatra kész. 

 

 

 

 

 

 

Én elsőnek a Windows hangrögzítőjét próbáltam ki, vagyis a diktafon programot. A rögzítés sikerült, de valahogy nekem hiányzott egy olyan lehetőség, amikor is személyre szabhatom a kimenő hangokat. Persze tudom, hogy ez nem a mikrofon dolga. És akkor eszembe jutott a videó vágó program, amiben már minden menő lehetőség adott és leginkább kontrollálható a mikrofon zajszintje, vagy akár a torzítása is. A felvételt a Genius fejhallgatómmal és PC 2.1-es hangrendszerrel is meghallgattam. A mikrofon van egy 3,5 mm-es jack fejhallgató kimenet is, de én már a vágóprogramban lévő kevert hangot és az eredetit is össze akartam hasonlítani, valamint azt, hogy mi az, ami már valódi munkára mentett hangfile. A mikrofonon lévő kimenet az a „nyers” hang és az csak a streamer módban érdekes, vagy ott sem, ha megfelelő módon használunk egy audio mixert. 

 

 

 

A mikrofon testen van két audio potméter és egy némító gomb. A némító gomb pirosan világít, amikor inaktív a mikrofon. Én pont fordítva gondoltam elsőként, amikor bekapcsoltam, hogy amikor világít, akkor a hangfelvétel aktív. nagyjából úgy, mint a TV stúdiókban, amikor csöndben kell lenni, mert a felvétel indul és az ajtók fölött ezt piros lámpa jelzi.

A kábel nekem kicsit vastagnak tűnik és jobban tetszene ha a kábelhéj nem műanyag, hanem fonott szövet lenne, de persze ez nem von le semmit a mikrofon minőségéből. A szivacsot kicsit nehéz feltenni a mikrofon fejre, mert elég szoros, bár azt gondolom, hogy sosem kell ezután levenni.

A Genesis Radium 600 specifikációja

 

 

USB verzió 2.0
Mintavételi gyakoriság 48 Hz
Súly 408 g
Szín Fekete
Megvilágítás Igen
Kábelhosszúság 180 cm
Mikrofon típusa Kondenzátor
Mikrofon frekvencia-válasza 30 – 18000 Hz
Mikrofon érzékenység -36 dB
Csatlakozók B típusú USB, A típusú USB, Mini Jack
Irány Kardioid
Kommunikáció Vezetékes
EAN 5901969412109
Katalógus szám NGM-1241
 
 

Mint nem audio szakember örömmel tapasztaltam, hogy nem volt semmi kondenzátor mikrofon zaj. A kondenzátor mikrofonok kapnak egy kis feszültséget a kameráról PC-ről, vagy a hangfelvevőről, aminek hatására sokkal jobban működnek, mint a sima mikrofonok. Itt kapnak egy úgynevezett „előfeszítést”, mondják ezt a szakik, és ettől az előfeszítéstől lehet a felvételnek minimális alapzaja. Ennél a Radium 600-as mikrofonnál ilyen alapzajt nem tapasztaltam még fejhallgatón sem. Nagyon jó ez, mert mégis csak egy olcsó termékről beszélünk és nem egy prémiumról. Persze a csomagolás, a kis koffer és a kinézet is a profi szegmens, de azért nem kell összehasonlítani a többszázezres stúdió mikrofonokkal. Nem is ez a cél természetesen, mert mi sosem összehasonlítunk, hanem az adott termék használatából eredő észrevételeket mondjuk el Nektek.

 

 

Hasznos még, hogy a kis koffer miatt könnyen és nemutolsó sorban biztonságosan szállíthatjuk az adott felvételi helyszíne és egy USB elosztó porttal, akár több ilyen mikrofont is tudunk egy, vagy akár több eltérő csatornára kötni. 

Az amatőr rádiózás egyik kis szeretett darabja lehet a Radium 600, ami a némító gombnak köszönhetően (ami kikapcsoláskor nem ad zajt) teljes értékű lehet.

És visszatérve az árához, ami 35.000Ft körül mozog, azt mondjuk, hogy megéri! 

Több info a termékről:  Genesis Radium 600

 

 

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek