LG G5 teszt – Sorban az ötödik

Estimated read time 4 min read

Közel két hétig volt lehetőségünk kezeink között tartani a dél-koreai gyártó legújabb zászlóshajóját. Az LG G5 különleges dupla főkamerát, cserélhető akkumulátort és számos kiegészítőt kapott, de vajon mire elég mindez?

Külső

Elég nagyot váltott az LG a G4-hez képest. Az első szembeötlő újítás, hogy a zászlóshajó már nem műanyag, hanem masszív, majdnem unibody fémház burkolatot kapott. Tény, hogy így sokkal prémiumabb, elegánsabb külsőt kapott a G5. Ennek egyetlen hátránya, amit már egy 10 perces masszívabb használat után tapasztalhatunk, hogy a telefon gyorsan melegszik, néha már-már kellemetlen hőfokig.

Méretben is történ némi változás az elődhöz képest. a G5 hajszálnyival kisebb lett, a maga 5,3 hüvelykes kijelző és a hozzá 159 grammos súllyal ici-picit meg is hízott, de ezt a fémház miatt elnézzük neki. A készüléket egy kézben is kényelmesen meg lehet tartani, már ha valakinek nem olyan apró a keze, mint például nekem.

lg_g5_02_tesztvilag

A hátlapon feltűnősködik a már említett dupla főkamera LED-es segédjeivel együtt. Érdekes módon ugyanitt található meg a telefon bekapcsoló gombja, közvetlenül a kamera alatt, illetve ugyanezt a gombot kell használnunk, ha az ujjlenyomatos feloldási módot választjuk. Nem tudtam eldönteni, hogy az ügyetlenségem, vagy az átlagosnál kisebb kezem miatt, de nekem nagyon kényelmetlen volt az ujjlenyomat leolvasás ezen módja. A Samsung megoldása szerintem jóval egyszerűbb és praktikusabb, de ízlések és pofonok…

A masina alján található a G5 egyik legnagyobb feature. A lecsatlakoztatható alsó rész, amely elrejti a 2800 mAh-s akkumulátort, és nem mellesleg lehetőséget biztosít az LG Friends, vagyis a modularitást jelentő, csatlakoztatható tartozékok használatára. Ide lehet illeszteni például a szintén tesztelésre érkezett Hi-fi Plus tartozékot, amelyet beszerelve szuper minőségben hallgathatjuk a kedvenc zenéinket. Visszatérve a cserélhető akkumulátor témához, nagy újdonságnak számít a mai okostelefon piacon, bár őszintén szólva a foglalat a sok cserélgetés ki-be szerelés hatására valószínűleg idejekorán megadja magát, és lötyögni fog a készülékben.

Kijelző, hardver, üzemidő

Ahogyan már említettem, a G5 kicsit összement az elődhöz képest, a kijelző is kisebb lett, de megtartották ugyanazt a QHD felbontást (2560 x 1440 px), viszont a kijelző a méretcsökkenés miatt élesebb, szebb lett.

A legújabb zászlóshajó esetében elvárható volt, hogy valamilyen TOP specifikációt kapjunk, amire egyébként nem is lehet panasz: Snapdragon 820 processzor, 4 GB RAM, Adreno 530 GPU, 32 GB belső memória, amely memóriakártyával bővíthető. A programok és alkalmazások nagyon szépen, és gyorsan futnak, erőteljes próbálkozásom ellenére sem sikerült semmivel sem megakasztanom a G5-öt.

lg_g5_01_tesztvilag

A cserélhető akkumulátor kapacitása némi visszafejlődésről tanúskodik, 3000 mAh helyett csak egy 2800-as változat került bele a masinába. Ez sajnos azt jelenti, hogy naponta, de nagyon maximum másfél naponta tölteni kell a kicsikét. Vezeték nélküli töltést sajnos nem kapunk, de az viszont jó hír hogy körülbelül 1 óra alatt a kritikus 15%-ról 100%-ra feltölthető a telefon.

Összegzés, vélemény

Az LG G5 egy igazi zászlóshajó, remek hardverral, prémium fémvázas külsővel, cserélhető akksival, remek fényképezővel. A hozzá tartozó számos kiegészítő is remek ötlet, csak kár, hogy a viszonylag borsos áruk miatt, valószínűleg kevesen fognak csak ezek miatt letenni a voksukat az LG újdonsága mellett. A készülék már 120 000 Ft körüli áron elérhető, és ezért az összegért ebben a kategóriában egy igazán remek kis készüléket fogunk kapni a pénzünkért.

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek