Virágzik a bodza és a mi kedvünk is virágosra fordult. Kitaláltuk, hogy megírjuk a mi bodzaszörp receptünket Tesztvilág módra.
Miért isszuk a bodzaszörpöt?
Gyógyhatása: Köptető, veseműködést szabályzó, izzasztó. A virág teája megfázásnál izzasztó és köptető. Mandula- és torokgyulladás ellen régen tejjel leforrázva ajánlották. Vérnyomáscsökkentő, nyugtató, hashajtó, veseműködést szabályozó gyógyteákban is megtalálható. A gyümölcs főzetével a görcsszerű fejfájást gyógyítják.
A magyar néphitben
A magyar néphit változatos tulajdonságokkal ruházza fel, és azokból általában nem állapítható meg, hogy melyik bodzafajról van szó. A virágjából főzött tea, a bodza héja, friss bimbója elterjedt népi gyógyszer. A néphit (palócok, Szatmár) szerint ha a bodzára taposnak, meghajlítva földet hordanak rá, akkor a tehénből, a disznó sebéből kihull a pondró. A Csereháton ezt a bodza letépett ágacskáitól és a megfelelő ráolvasástól remélik. Göcsejben úgy vélik, a disznókat elkerüli a vész, ha az óljukba bodzaágat szórnak. Az alsó Őrségben úgy vélik, hogy a bodzát nem szerencsés a ház mellé ültetni, mert akkor belecsap a villám. Ott a bodza az ördög, a gonosz lelkek fája a Wikipédia szerint.
Bodza szörp, szirup készítése cukor nélkül és cukorral
Friss, üde íze egyaránt kedvence gyerekeknek és felnőtteknek.Különösen nyáron választjuk frissítőnek.
Éppen most virágzik a bodza, és aki szereti a házi készítésű szörpöket, egész évre elláthatja a családot bodzaszörppel.
Bodza szörphöz készítsünk bodza szirupot, ami tulajdonképpen bodza koncentrátum.
Ezt hígíthatjuk egész évben vízzel.
Ma már fontos szempont, hogy a bodzaszörp ne csak cukor hozzáadásával készüljön, hanem édesítőszerrel.
Most megmutatjuk mindkét variációt.
- 1 liter víz
- 20 g citromsav
- 4-5 citrom
- 500 g cukor
- Annyi bodzavirág, amennyi teljesen befedi az edényt.
A bodzavirágot jól rázzuk le és mossuk meg.
Edényünket töltsük meg vízzel és helyezzük a bodza virágokat fejjel lefelé a víz tetejére.
Szórjuk rá a cukrot, citromsavat és karikázzuk bele a citromokat.
Forraljuk össze egészen addig, amíg a lé elkezd besűrűsödni.
Még forrón töltsük csíramentes üvegekbe és hagyjuk kihűlni.
Fogyasztáskor hígítsuk ízlésünk szerint vízzel vagy akár fehér borral, pezsgővel.
Üvegeket csírátlaníthatunk tisztára mosás után, ha mikrohullámú sütőbe tesszük 2-3 percre, amíg az üveg felforrósodik.
Cukormentes bodzaszörp készítése esetén cukor helyett folyékony vagy tablettás édesítőszert használunk, és ugyan úgy készítjük el, mint a cukros variációt, de így a bodzaszörp nem lesz annyira sűrű.
Mivel mindegyik édesítőszer édessége más mértékű, ezért forralás közben kóstoljuk meg, mennyi édesítőszert kell még hozzátennünk.
Édesítőszer használata mellett ne próbálkozzunk a több napos áztatással, mert az édesítőszer nem oldja ki az íz anyagokat olyan hatékonyan, mint a cukor.