Lamax W9 a vízálló akciókamera

Estimated read time 9 min read

Elég sok sportkamerát tesztelünk mostanság, de ez a mostani elég különleges és nem mindennapi.

De mi is ez a különlegesség?

Nagyon fura azért, amikor újdonságokról hallunk és olyanokról, ami első hallásra hihetetlen, mint most a Lamax W9 névre keresztelt sportkameránál, vagy autós kamera, vagy nevezzük bárminek, mert ez bármire (is) jó!

 

Lamax W9

 

A Lamax újdonsága a tok nélküli vízállóság és az érintőképernyő. Bevallom én azért tartok a frontlencse és a kijelző sérülékenységétől, de ki tudja, lehet valami gorilla II üvegből van és az elég jól tűri a külső behatásokat.

Valamit valamiért!

Mivel, hogy nem kell polikarbonát tokot használni, így a hangfelvétel is klasszisokkal jobb. Nem biztos, hogy jól mondom, de így már van hang is, nem úgy mint a tokba zárt társainál. Viszont van egy kis bibi is, hiszen így oké hogy vízálló, de a merülési mélység korlátai kisebbek. Míg általában akár 30 méter is lehet egy vízálló tok búvármerülési határa, a W9-nél ez 12 méter. Mindenki döntse el, hogy elég e a 12 méter, vagy sem. Viszonyításként a kavics bányatavak mélysége általában 6-6.5 méter, szóval két bányatónyi mélységbe még nyugodtan merülhetünk. Persze utána is még, de ott már a vízalatti nyomás miatt egyszerűen benyomódnak a gombok. Csupán csak ezért jó a vízalatti tok, mert ott minden gomb alatt egy elég erős ellenrugó van, ami nem engedi a víznyomást felülkerekedni.

 

 

A W9 paraméterei

 

LCD2” érintőképernyő
VízállóságMaximum 12 m vízálló tok nélkül
Felbontási lehetőségek4K – 3840×2160 (2880×2160) 30 fps-nél
2.7K – 2704×1520 (2704×2028) 30 fps-nél
1440p – 2560×1440 60 fps-ig
1080p – 1920×1080 120 fps-ig
720p – 1280×720 240 fps-ig
Képfelbontási lehetőség16 Mpx, 14 Mpx, 12Mpx, 8Mpx, 5Mpx, 3Mpx
Videó formátumMP4, H.264, H.265
Fénykép formátumaJPG
Menü nyelveCseh, Szlovák, Lengyel, Angol, Német, Magyar, Litván
Fényképezési üzemmódokEgyszeri / Sorozatkép / önkioldó
Hálózati frekvencia50 Hz / 60 Hz
CsatlakoztathatóságWiFi, USB-C, micro HDMI
Tárhely kompatibilitásaMicro SD kártya 128 GB-ig
Akkumulátor kapacitása2 × 1100 mAh
Akkumulátor élettartama2 × 90 perc (Full HD felvétel)
A teljes feltöltés időtartama105 perc
Kompatibilitás az operációs rendszerekkel
Windows XP / Vista / 7 / 8 / 10, MacOS
Kamera méretei60 × 44 × 33 mm
Tömeg134 g

 

 

A felvételek befejezése után nagyon egyszerű a videókat visszanézni és az is tetszett, hogy hanggal tudjuk ezt megnézni. A kijelző 2 hüvelykes és szinte az egész kamera hátlapját elfoglalja. Kell is, mert a kijelző egyben az érintőképernyő is. Azt gondoltam, hogy a méretek miatt nehéz lesz a menükben mászkálni, mert elég nagy tenyeres-talpas vagyok, de semmi olyat nem tudok mondani, amit ne lehetne könnyen beállítani, vagy akár nehezen menne. Nem kell erősen nyomkodni és nem is ugrál el a menü, amikor éppen valamit beállítunk, vagy visszanézünk.

A képernyő jobbra húzásával tudunk videóról, fotóra átállni. Ez amolyan gyorsmenü, de előhívhatjuk a a Windows 10-nél megismert csempés menü megoldásokat is. Na ennél egyszerűbbet elképzelni sem lehet. Nem csak ikonok, hanem szöveg formájában is látjuk a választható lehetőségeket és mindezt színesben.

A kamerának van súlya! Ebben aztán van anyag. Nem tudom mit és miből rakták össze, de jó megfogni. Jó tudom az a jó ha könnyű, főleg egy bukósisakon, de már maga a kamera „vaskossága” is bizalomgerjesztő. Engem így az érintőképernyő az egyszerű kezelhetőségével már megfogott.

A másik dolog, ami szöget ütött a fejembe az a hang minősége. Persze jobb lehet, hogy nincs benne egy plusz „kalitkában”, ami fogja a hangot, de mivel tok nélkül vízálló, így kérdések merülnek fel bennem. Valamikor hajdanán használtam CAT, Evolveo mobilokat, amikről teszteket írtunk. Ezek is vízállóak a maguk szintjén, de ez nagyon a mikrofon rovására ment. Rendesen rossz volt a minőség. Azóta pár év eltelt és a technika is fejlődött, de ami le van zárva, az le van zárva!

Kipróbáltam hát gyorsan a magam egyszerű módján a hangot. A videóban kiírtam, hogy mikor halljuk a fő és mikor a w9 kamera hangját.

 

 

Végül nem merültem le búvárkodni és nem kötöttem horgászbot végére a kamerát, de egy jó pár képet és videót készítettem vele. Olyan nagy újdonságot nem adott a w9, hiszen a rögzített képkockák a megszokott Lamax módon nagyon jók! Nem akarom fikázni a mindenki által ismerősen hangzó GoPro sportkamerákat, de inkább legyen két Lamax a táskában, mint egy GoPro, de ég fordítva is igaz a véleményem, hogy egy Lamaxot se adnék két GoPro-ért. Jó tudom nem írtam típust, de nem is akartam, mert ennyire nem fogok belemenni az összehasonlításba sem árban, sem pedig minőség tekintetében.

A kamerán nem szükséges a expo, ISO, WB dolgokat beállítani, mert automata módban teljesen jól működik. A videó felvételeket a rögzítés után a kis lejátszás ikonnal azonnal ellenőrizni lehet, ami nagyon jó, mert sokszor egy örökkévalóság a videó kontroll lehetősége. Ugyan ez a lehetőség természetesen a fotóknál és a Time Lapse videóinknál is elérhető.

A videók a lehető legtakarékosabb helyhasználatát az új típusú H.265 tömörítési codec biztosítja. Talán valamennyivel több anyag menthető így a kártyára, mint az elődöknél.

Fotó

 

 

A fotózás során ami tetszik, hogy nem a gombnyomás pillanatában van az exponálás, hanem egy pillanattal később, így a gombnyomás okozta bemozdulás nem teszi homályossá a képeket. Amikor a faleveleket fotóztam, akkor elég erősen fújt a szél és ennek ellenére sem homályosak a levelek. A színek az automata mód ellenére is élethűek, az ég nem ég ki még nappal szemben sem. Nem túl kontrasztos és nem alul, vagy túl exponált a végeredmény.

Mentés

A kamera micro SD kártyára rögzít, aminek a helye az akkumlátor mellett van közvetlenül. Az akkumlátor fedél elég szorosan nyílik és záródik, hogy a víz ne találjon utat. Az ajtónyílás alján egy benyomható gomb van, amit nyomva tartva kell a kis ajtót oldalirányban tolni és ezután nyílik fel az akkumlátor fedél. Ugyan ilyen módon a kamera oldalán a két kamera port a töltéshez és az adatátvitelhez.

A megszokott sok sok kiegészítő a Lamax alapfelszereltsége

  • Távirányító
  • 3M alátétek 2db
  • Rögzítő kötések 4db
  • Akkumlátor 2db
  • Kamerarögzítő keret
  • Sisaktartó 2db
  • J mount
  • Kamerarögzítő csatlakozó
  • Csőtartó
  • Sztatívcsökkentés
  • Acélhuzal
  • USB kábel

Nem igazán van szükség külön dolgokat venni, hiszen el van látva a doboz rendesen. Ha mégis kell valami, akkor meg az eMakin talál az ember, hiszen hivatalos Lamax forgalmazók, ha jól tudom.

Ha most azt kérdezi valaki, hogy megvenném e a Lamax W9 kamerát és fontos számomra a jó hangminőség, akkor gondolkodás nélkül az IGEN gombot nyomnám, mert a vízállóság és a jó hang nem szokott párosulni, de a W9-nél ez jól működik.

Nekem hiányzik a Lamax X10 kis hordozható és zárható doboza, amiben biztonságosan vihetjük magunkkal a táskába, kofferbe dobva, de erre nem gondolt a Lamax. Kár, pedig egy tok nélküli kamerára jobban kell vigyázni, még ha vízálló is!

 

 

 

A videó Full Hd módban 30 fps-el készült

 

 

Így összességében a pár hetes gyilkolás után annyi a véleményem, hogy minőségi felvételeket és egyszerű könnyen kezelhető érintőképernyős menüt kapunk a W9 típussal, de.., és itt jön az én kötekedős énem, hogy nem árt mindíg használni a kameratartó kis vászon tartót, mert a halszem lencse a kamera legkiállóbb része és egyben a legsérülékenyebb is. Szóval ha ezzel együtt tudsz élni és nem dobálod a hátizsákod aljába tok nélkül, akkor nagyon meg fogod szeretni és mindíg nálad lesz, mint a mobilod!

Addig is vedd elő a malacperselyt és virítsd a  75 000 Ft körüli összeget, mert most ennyiért viheted haza!

 

 

Már nem egyszer és nem utoljára köszönjük az eMaki webáruháznak, hogy minden hülyeségünkre nyitottak és bármit kérünk, azt nem is kell kérni, csak hozni, szóval köszi, vagy puszi, vagy akármi!

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek