Olympus OM-D M1x teszt

Estimated read time 9 min read

Sziasztok Fotósok!

Az Olympus Mintabolt jóvoltából mi is kezünkbe foghattuk az Olympus zászlóshajóját az M1x-et!

Mielőtt nagyon belemerülnénk a gép részleteibe azért el kell mondani, hogy a szakma nagyon várta már az Olympus M1x milc gépének a megjelenését. Erre 2019-ig kellett várni, holott már 11 éve indította útjára az első milcet az Olympus. Igen ők voltak az elsők a milc terén és azóta is feladják a leckét a többi márkának.

A csomagolás elegáns valljuk be, persze tudjuk, hogy nem ezen múlik a fotós boldogsága, de azért elvárható, hogy az olcsónak nem mondható M1x csomagolása is legyen szemet gyönyörködtető.

A képen látszik, hogy a vázon kívül mit tartalmaz a doboz.

 

 

A doboz tartalma:
  • E-M1X váz
  • 2db BCH‑1 Akkumulátortöltő
  • 2db BLH‑1 Lítium-ion akkumulátor
  • Vállpánt
  • Mikro‑NégyHarmad szabványos vázsapka (BC‑2)
  • CP‑1 Kábelvédő
  • CC‑1 Kábelrögzítő
  • CB‑USB11 USB kábel
  • Használati útmutató
  • Jótállási jegy

 

Az Olympus OM-D M1x első fogásra „olyan nagydarab”. Nagyobbnak tűnik, mint az M1 mark II és robosztusabb is. Olyan, mintha a csimpánz mellett egy gorilla állna. A csinpánz, a második helyre került (M1 mark II), míg a félelmetes és nagy darab M1X a gorilla a csúcsra. Lehet rossz a hasonlat, de nekem az M1x -ről a gorilla ez jutott azonnal eszembe.

 

 

 

Nagy és masszív, mintha csak egy hatalmas nagy magnézium ötvözet tömbből állna. Miközben forgatja az ember a kezében, olyan, mintha egy tégla lenne. Igen ki ne emlékeze arra, amikor az Olympus úgy beszélt a milceiről, hogy egy téglát csatoltak a váz alá, hogy mindenki lássa mennyivel kisebb a DSLR vázaknál. Hát most ha nagyon gúnyos akarnék lenni, akkor azt a téglát a Sony milc gépére tehetnénk és nem az Olympusra.

 

 

Azért a méret előnyére váljon, hogy így egy teljes értékű markolatot kaptunk, amin minden fontos dolgot kezelni tudunk portrézás közben és helyet kapott két akkumlátor is, aminek ebben a szegmensben alapnak kell lennie. Itt az elődjéhez képest függőlegesen vannak az akksik, amitől még nagyobb a váz. A mark II-nél vízszintesen van a külön vásárolható markolatban és így nem lesz plussz magasság feleslegesen és ezálltal a fekvő akksik miatt a gép alja is szélesebb. Így ha letesszük az asztalra, akkor biztosabban áll, mint az M1x.  A BLH‑1 Lítium-ion akkumulátorokkal (2db,1720 mAh) megközelítően saját tapasztalataim szerint 1200-1400 képet készíthetünk. A gyári adat ettől több, amit nehezen értelmezek, de ez is olyan, mint az autók fogyasztása. A gyári adatot sosem lehet hozni, csak lejtőn lefelé és hátszélben.

 

 

Viszont ami jó, hogy a géphez 2 db BLH-1-es töltő van, így egyszerre mindkét akksit tudjuk külön tölteni a hálózatról, de ha nem akarjuk kivenni a vázból, akkor egyszerűen USB porton keresztül is tölthetjük, akár a vitorlázás közben egy power bankról, vagy az autóban menet közben. Ez egy nagyon üdvözítő plusz, ami sajnos az M1 Mark II-be még nem került bele.

Belekerült a vázba a két akksi és be kell vallanom, hogy így már nehéz a váz és még egy fém pro objektív se került rá. Most eszembe jut megint a fotótégla esete. Nagy és nehéz lett a zászlóshajó.

Olyannyira nagy, hogy nem fér el a Mozza Air Cross gimballba, pedig az 3 kg terhelésig képes dolgozni. Egyszerűen a magassága miatt nem képes a vertikális mozgásra, mivel beakad a gimbal tengelyébe.

Más negatív dolog nem tűnt fel egy hét alatt, amíg használtam a vázat, vagyis ki is merűltem. A pozitívumok nyertek ezen a megmérettetésen, de mik is ezek?

 

A portré markolat már említésre került, hogy teljes értékű gombrendszerrel ellátott, így valóban pillanatok alatt reagálhatunk a beállításokkal. Persze ehhez a gombkiosztáshoz hozzá kell szokni. Ez nagyjából egy hét után azt mondom, hogy gyorsan megy. A portrézáskor talán még kényelmesebb a váz, mint vízszintes állapotban, szóval ez jól el lett találva. Biztosan lehet fogni a gépet és tuti nem csúszik ki a kezünkből még véletlenül sem.

A másik igen jó dolog az a giroszkópos szenzor, szóval minek ide gimbal?

A giroszkópos szenzornak köszönhetően 7,5 zársebesség-lépésnek megfelelő kompenzációt kapunk, így sok esetben nem kell magunkkal cipelni a statívot.

1/10-nél is simán kiexponáljuk a képet még nagyfelbontású módban is!

Ez a szenzor giroszkóp az M1x koronája. Hihetetlenül jól dolgozik. Az egyik forgatás alatt én csak kézből videóztam előre kitartva nyakpánt fixálás nélkül, míg egy másik operatőr gimballal kombinált DSLR géppel. A két anyag közötti mozgási eltérés szinte nulla volt. Persze nem figyelembe véve a gimbal markolatából kifolyó vertikális svenkkeléseket. Na most ezt a mondatot én sem értettem. De igazából az M1X gimbal nélkül sem vérzett el, sőt!

Amit minden érdeklődőnek el mondtam az a videónál az arckövetés és a tűéles AF. Én leginkább ettől dobtam le a „láncot”

Az alábbi videót kézből készítettem és nem kellett szégyent vallanom, mert az M1x stabilizátora jól végezte a dolgát. A videó nagyrésze slow-motion videó módban készült és nem utómunkával lassított.

 

 

 

 

Nem tudsz elbújni az M1x arckövető elől!

Brutális az AF arckövetés! Még csoportképnél sem akar téveszteni a beállított arc után, még akkor sem, amikor már nem a megszokott videós módon kapkodva svenkelünk ide-oda. Nem szoktam összehasonlítani a márkákat, de most megteszem. A Nikon Z7 több, mint 1 milliós árához képest az arckövetés videó módban nem igazán  jeleskedik.

Szépségverseny kifutónál használtam volna, de hiába állítottam be akárhogy is, azt se tudta milyen rendezvényen vagyunk. Össze-vissza ugrált és mondanom se kell, hogy használhatatlan lett így a felvétel. Pedig a fényviszonyok is megfelelőek voltak.

Az M1X ezzel nagyon odavert, hatalmas lájk nekik!

Nem full frame, de nekem mégis az! Lehet nevetni rajtam, mert az első kattintás után nem csak a fél életem, de a szomszédét is rátettem volna, hogy ez Full Frame szenzor! Közben meg egy 4/3” Live MOS szenzor fénylik a vázban.

A képeken egyértelműen látszik nekem, hogy tuti full frame, és pont nem. A szenzor 21.8 megapixel teljes felbontású.

Ezt bebuktam, mint hülye gyerek az akciós nyalókát! Haladjunk is tovább!

 

 

Tömített és biztosan záródó kártyafoglalat, ami tök jó!

A kártyafoglalat ha egyszer be van pattintva, akkor az ki nem nyílik ha nem akarjuk és teljesen vízmentesen zár. Na jó én azért nem az M1x-el mennék este fürdödni. Kinyitni egy műanyagfüles fordító csavarzárral lehet, amilyen a másik oldalon az akksi zárófül is. Egyébként az Oly szerint az egész váz időjárás álló, mert a beépített portok is gumi zárófedelet kaptak.

A gombok könnyen kezelhetőek és a tárcsák is könnyen járnak, nem lötyögnek. Az exponáló gombnak van egy kis rugó elleneállása, így nem lövünk véletlenül. Dehogynem, hiszen mindíg bénázunk.

Az Olympus OM-D M1x egy munkára termett egyszerű menürendszerű nagy és nehéz váz, ami verhetetlen jelenleg, a kiválló AF-nak és a szenzoreltolásos stabilizátorának köszönhetően.

Az ára pedig 990.000 Ft!

Dönse el mindenki, hogy mit szeretne, de mielőtt az M1x cipelése mellett teszi le a voksát, vegyen egy konditerem bérletet és utána alázza le a fotós barátokat a csúcsminőséggel!

 

Olympus OM-D M1x teszt cikkünk hamarosan folytatódik, amiben teszt képek és beállítási paraméterek is lesznek, és természetesen ISO értékelés is.

A gépet köszönjük az Olympus Mintaboltnak!

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek