Feltankolnád a konyhádat? Kipróbáltunk pár praktikus konyhai eszközt!

Estimated read time 7 min read

Nem kis munka felszerelni egy konyhát a megfelelő háztartási eszközökkel, de a turmixgépen és a konzervnyitón túl is van élet!

A konyharészlegéről csemegéztünk néhány egyszerű, de hasznosnak mondott terméket, most ezeket fogjuk alaposan bemutatni:

STEM – Citrom permetező

Ötletes, de haszontalan játékszer a konyhában

Lássuk elsőként a csomagolást. A termék kemény kartonra rögzített, műanyag fóliával van védve. Ollóval könnyedén kibonthatjuk, azonban ha nincs kéznél vágóeszköz, a tasak alján találunk egy ragasztós csíkot, melyet felnyitva, sérülés nélkül húzhatjuk ki a terméket. Első ránézésre nem tűnik rossz minőségűnek, bár a csomagolás nem a legelegánsabb.

Magyar nyelvű leírást nem találunk a karton hátoldalán, de az illusztráló képek elegek ahhoz, hogy pontosan átlássuk, miként is használjuk a szerkezetet.

A felső csomagoló réteg eltávolítása után, vágjuk le a kartonra rögzítő drótokat.

Jól láthatóan a termék 3 részből áll. Egy zöld színű műanyag citromalátétből, ez jó hiszen a citromot ebben meg tudjuk támasztani. Valamint két szintén műanyag fújó fejből, melyekhez egy hosszabb és egy rövidebb szúróeszköz kapcsolódik. A fújókákra két műanyag védősapkát is elhelyeztek.

A szúrókát attól függően, hogy mekkora és milyen formájú a citromunk, ki tudjuk választani. A karton illusztrációja alapján egyébként a nagyobb szúróka citromhoz, a kisebb pedig a limehoz ajánlott.

A szúrókák csavar szerű kialakításának köszönhetően a fejet egyszerűen a citrom tetejébe tudjuk csavarni. Ekkor célszerű használni a kis alátétet, hogy a citromot megtámasszuk, feleslegesen ne csúszkáljon ki a kezünkből. Érdemes lehet a citrom/lime tetejét picit levágni, hogy a fejet könnyebben belecsavarozhassuk a friss gyümölcsbe.

Amint ezzel megvagyunk, már lehet is használni.

Salátára, halas ételekhez kimondottan jól jöhetne. Személy szerint egyelőre csak egy pohár vízbe spricnizve próbáltam ki, sajnos csalódás volt. A citromból nem lehetett egyenletesen levet kifújni. Sok nyomkodás után, mikor a gyümölcs fellazult, sikerült végre valamennyit kierőszakolni a fújókán keresztül. Persze ez függ attól is, hogy mennyire leveses az adott gyümölcs, így összességében azt gondolom, hogy egy ötletes találmány, azonban hatékonyan használni nem nagyon lehet.

Uborka spirál/szeletelő

Első ránézésre a csomagolás nem túl bizalomgerjesztő, de akik szeretik a furfangos konyhai eszközöket, valószínűleg nem tántorodnak vissza ettől. Már a borításon egyértelművé teszik az eszköz működését, ezért használati utasítás nem is került rá szöveges formában.

A mechanika egyszerű: a kívánt méretű uborkát középen fel kell szúrni a kis kiálló spirálra (fontos, hogy egész uborka legyen), majd a zöldséget a vágóplexi felé egyszerre kell nyomni és forgatni. A végeredmény a spirálban felszeletelt uborka.

Előnyei:
-Gyorsan felszeleteli az uborkát
-Könnyen tisztítható
-Látványos a végeredmény

Hátrányai:
– Nekem a szeletek eleinte túl vastagra sikerültek, ha viszont nem nyomjuk rá eléggé az uborkát a vágóplexire, könnyedén elvékonyodnak és elszakadnak.
– A spirál, amire a zöldséget fel kell szúrni, hogy megtartsa azt pont az uborka közepébe hatol bele, így a leglevesesebb részt „széttrancsírozza”, ami sem esztétikailag nem túl előnyös de meglepően sok nedvességet is kienged, amit így elvesztegetünk.

Összességében azoknak ajánlom ezt az eszközt, akik valójában sok zöldséget esetleg salátát esznek, hiszen kétségkívül egy kis színt visz a konyhába, viszont elképzelhető, hogy néhány használat után a fiók alján fog lapulni, hiszen a jópofaságával szemben kevésbé hasznos.

ÜZEMANYAGSZINT – JELZŐ Bögre

Egy egyszerű ajándékbögréről van szó. Téglalap alakú kemény kartondobozban vásárolhatjuk meg. Magyar leírást nem találtam a hátoldalon, de voltaképp nincs is rá szükség. Néhány kép illusztrálja a bögre extra funkciójának működését.
A csomagolás nem túlzottan minőségi, ám a dobozt kinyitva a porcelán bögre már jóval impozánsabb.

A minta enyhén kidomborodik. Kényelmes fogása épp olyan, mint a legtöbb hagyományos bögrének.

Különlegessége ugyebár az, hogy forró folyadék hatására a fekete minta elszíneződik így jelezvén, hogy mennyi “üzemanyagot” tankoltunk a bögrénkbe. Az elszíneződésre nem is kell sokat várni, szinte azonnal pirosodni kezd a jelző csík. A képen jelzett erős piros színt sajnos nem éri el, csak igen halványan látszódik a változás. Ahogy pedig fogy a folyadék, úgy nyeri vissza eredeti fekete színét.

Enyhe kapargatásra sem kopik le a felirat, szóval mondhatjuk, hogy ebből a szempontból egész jó minőséggel van dolgunk.

Használat előtt természetesen mindenképp öblítsük el a terméket! 😉

Zöldségaprító, leginkább díszítés céljából

Miután kibontottuk az eszközt első ránézésre nem egyértelmű, hogyan is kell használni. Ugyan egy rajz van a termék borításának oldalán, de elbírt volna egy rövid használati utasítást is. Nem kell aggódni, néhány perc után világossá válik, hogyan is kell használni.

Az aprítót három részre lehet szétszedni. A végeken két különböző kés található, ami a zöldségeket vagy hosszú csík formájúra szeli, vagy pedig apró karikákra, továbbá van egy spirálos henger a végén kis tüskékkel az egyik felén.

Én répával dolgoztam, amit a kések feletti kis pöcökbe beleszúrtam, majd a hengert ráillesztettem és elkezdtem becsavarni. Már amikor először szétszedtem az eszközt egyértelművé vált, hogy nem ez a legjobb konstrukció, amit valaha láttam. A menetet nehéz volt megfelelően eltalálni, viszont ferdén nem lehet becsavarni, illetve meglepően hosszú idő amíg teljesen be lehet csavarni az aljáig, és visszafelé ugyanez a procedúra vár ránk.

Minél jobban tekerjük egymásba a két tartozékot, a répa úgy nyomódik össze és a kések felaprítják a választott forma szerint. A végeredmény annyira nem volt lehengerlő, de az is igaz, hogy nem sok rutint szereztem egyelőre.

Akik szeretik az ételeket szépen feldíszíteni a tálaláshoz, és kipróbálnának valami újat azok biztosan kedvelni fogják ezt az eszközt, de arra készüljenek fel, hogy nem egy profi darabbal lesz dolguk.

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek