A kakaó próbája, a csiga

Estimated read time 5 min read

A meleg kakaóról mindig a család és anyum jut az eszembe. Emlékszem még az instant világ előtti szeánszra: a kakaóport keverd össze cukorral, forrald fel a tejet, szedj a keverékre egy kicsit, kavard csomómentesre, majd öntsd bele a többi tejbe. Majd vártunk egy kicsit, hogy fogyasztható legyen. A föléért vagy a pilléért küzdeni kellett, de egyke gyermekként én kaptam meg. A konyhát belengte a kakaó illat, a melegség és a békesség.

Aztán rohanni kezdtem én is, ahogy a világ is, így ez a művelet is leegyszerűsödött. Felnőtt fejjel a sütésnél szembesültem a kakaópor minőségének a kérdésével. Hiszen lehet venni olcsóbbat, de abból több kell, vagy drágábbat ez viszont sokáig elég. Épp ezért is örültem meg a felkérésnek, hogy teszteljem az Eredeti Holland Kakaóport, amit a TUTTI Kft forgalmaz.

Ahogy megérkezett a csomag gyorsan bontottam is ki. Ismerős volt a csomagolás. Majd a kakaó illata még gyanúsabbá tette a dolgot. Másnap a közeli boltban meglestem és a gyanúm beigazolódott (nem kellett hozzá Poirotnak lennem), hogy bizony én ezt a kakaót használom sütéshez, csak épp a forgalmazót nem tudtam soha, pedig 25 éve van Magyarországon, sőt 100%-ban magyar tulajdonú a cég. Vagyis ha fontos, hogy magyar cégeket támogass a bevásárláskor, akkor ezt vedd le a polcról.

Gyors agyalás következett, hogy mit is süssek, hiszen már 80%-os vegánnak mondhatom magam, és bevallom tejet lassan egy éve nem fogyasztottam. Olyat akartam ahol látom a kakaó viselkedését felhasználás közben. Kakaós csiga lett a befutó. Viszont álltam a hűtő pult előtt, és azon agyaltam, hogy vajon tej nélkül, növényi itallal eléggé megkel-e a tészta?! Bántam már a kémia órák elhanyagolását. Mára már tudom, hogy ismét nem láttam a szememtől, hiszen a pizza tésztában sincs tej és mégis megkel. Na de úgy döntöttem, ha igaz, hogy a puding próbája az evés, akkor a kakaó próbája csakis is a csiga lehet.

Megvettem a növényi margarint, a növényi italt, az élesztőt, a cukrot és a lisztet. Kerestem egy receptet, ami igaz nem vegán, de ezen a csöppnyi részleten elegánsan átsiklottam, hiszen kezdő vegán szakácsként ezt gyakran kell alkalmaznom.

A tésztához való dolgokat szépen a kenyérsütő gépembe helyeztem és a dagasztás funkciót elindítottam. Igen, lusta háziasszony vagyok. Közben a cukrot elkevertem a kakaóval. A kakaópor állaga sötét és selymesen nehéz. Az eredeti holland gyártási eljárás lényege, hogy a feldolgozás alatt lúgos kezelésnek vetik alá a héjától elválasztott és megtört kakaóbabot, ami közömbösíti a savasságát. Ennek köszönhetően nyeri el a kakaó sötétbarna színét, lágy, pozitív értelemben vett fás, földes ízvilágát. Vagyis az Eredeti Holland, az eredeti!

Párszor rálestem a tésztára, hogy dagad-e, hogy kel-e, vagy állítsak neki ébresztőt, de a gép tette a dolgát. Közben azon is gondolkoztam, hogy sokan miért is szeretik a kakaót, vagy épp a csokit. Egyértelműen öröm forrás, hangulat javító, agyi működést serkentő hatása van. Na meg egyszerűen finom. Aztán persze a szépségipar is felfedezte jótékony hatását: találkozhatunk kakaóval szappanokban, samponokban és wellness részlegen masszázsnál, hiszen fiatalít és még a narancsbőrt is elűzi. Nagyszerű: a csigák okozta narancsbőrt épp a kakaóval szüntetjük meg!

Másfél óra múlva jelzett is a gép, hogy ébresztő van: gyors nyújtás, majd a tészta margarinnal történő bekenése következett, aztán a cukros kakaópor rászórásával és a feltekeréssel végződött. Felszeltem (legjobb tudásom szerint) és az előmelegített sütőbe tettem. 220 fokon 10 perc után készre jelentettem. A lakás kakaó illatba burkolódzott, a kutyám csak szimatolt és szomorúan vette tudomásul, hogy bizony ezt nem ő kapja. Miközben vártam az elfogyasztható hőmérsékletre, a maradék kakaóporhoz felforraltam a növényi italt, és épp úgy ahogy anyum készítette: kicsit tettem a keverékre, csomómentesítettem, majd beleöntöttem.

És igen: kakaós csigát ettem, kakaóval. És igen tej és vaj és tojás nélkül. Hogy ne legyek elfogult, mindenevő ismerősöm is tesztelte. Frissen teljesen elégedett volt vele. Másnapra jelezte, hogy ahol több volt a kakaó ott igazán finom és puha volt a tészta, ahova kevesebb kakaó került ott bizony kemény lett. Állítása szerint ez így van a hagyományos változatnál is, vagyis teljesen rendben van. Azt hiszem a férfiaktól ez a legnagyobb dicséret amit be lehet zsebelni minden ráhatás nélkül!

És most agyalhatok, hogy mit is süssek a második felvonásra!

Recept

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek