Vivenso az atkagyilkos

Estimated read time 11 min read

A Vivenso, az „atkagyilkos” nálunk is bevetésen volt.

 

drawit-diagram

 

Nem akarunk nagyon rémisztő dolgokat mondani, de a tisztánlátás miatt erre valóban szüksége van mindenkinek.

Atka fertőzés

 

A rühesség (scabies) atkafertőzés, mely apró, vörös kiütéssel és igen erős viszketéssel jár. Okozója a Sarcoptes scabiei nevű atka. A fertőzés közvetlen érintkezéssel, emberről emberre terjed, gyakran az egész családban. Az alig látható atkák gyakran együtt alvás során szóródnak szét. A ruházat, az ágynemű, és más közös tárgy ritkán terjeszti, mivel az atkák élettartama rövid, és a szokásos mosás elpusztítja őket. A nőstény atka alagutat fúr a bőr legfelső rétegében, és petéket rak a járatba. A fiatal atkák (lárvák) azután néhány napon belül kikelnek. A fertőzés heves viszketést okoz, feltehetően az atka kiváltotta allergiás reakció miatt.

Vivenso_atka (1)

 

Szabad szemmel általában nem láthatók, külső nyílásuk a belé jutott piszoktól sötétebb, belső, vakon végződő végükben pedig egy fénylő fehér pontocska ül – ez az atka. Különösen kedvelt tartózkodási helyeik azon bőrrészek, amelyek bizonyos egyenletes nyomásnak vannak kitéve, így például ülő foglalkozásúaknál az ülőgumók, ezen kívül különösen a hónalj és kezek. A járatok a leggyakoribbak a kéztőízület felett, az ujjak között, a csukló, a könyök, a hónalj táján, az emlőbimbókon, a férfi nemi szerveken, az övvonalban, és a farpofák alsó részén; a viszketés is itt a legerősebb.

Vivenso_atka (2)
Az arc ritkán fertőzött, kivéve a kisgyermekeket, akiken vizes hólyagocskák formájában jelenhet meg a betegség. A járatok később már nem láthatók jól, mivel ekcémás tünetek, gyulladás vagy vakarásnyomok fedhetik el. Kiterjedt vagy régóta fennálló esetben az egész testfelszínt borítják tünetek, felmaródott, 1-2 mm átmérőjű papulák (kidomborodó, apró, piros bőrelváltozások), amelyek elszórtak, nem tömörülnek szorosan egymás mellé. Az atkák a zsírosabb arcbőrt kerülik, de ritkán, főleg nedves klímájú területről érkező beteg esetén a fejbőr is fertőzött lehet.

Miután kellően megrémültetek, térjünk át a Vivenso tisztítógépéhez, ami elméletileg ezektől az atkáktól és az összes lakásban lévő portól megszabadít minket.

A készüléket a hazai forgalmazótól kunyeráltam el, akiket egy rendezvényen vettem észre. Gondoltam kérek egyet, és otthon boldog lesz mindenki. De ez nem egy egyszerű gép, ami azonnal ki is derült számomra. A forgalmazó csajok nagyon kedvesek voltak és nem a profitorientáltság látszott rajtuk, hanem maga a termék szeretete. Ennek a találkozásnak az eredménye ez a teszt.

Megérkezett a Vivenso

Vivenso_tesztvilag (1)

 

A készülék nagyon hasonlít a hagyományos vizes tisztítógépekhez, de mégis más.

 

Vivenso_tesztvilag (1)Ez a gép nem a vizet spricceli a szőnyegünkre, ágyunkra és azt a vizet szívja vissza a motor, hanem csak a port szívja akár 1000 Watt teljesítménnyel is. Ez a teljesítmény a nettó teljesítmény, mivel a szívás energiáját nem csökkenti porzsák és a motor védelmére szolgáló plusz szűrők. Tehát ha egy hagyományos porszívó 2000 Wattos, akkor az egy elméleti, de nem a gyakorlati teljesítmény. Mivel ebben az esetben többszörös „fojtás” alatt áll a gép motorja, így az élettartam nagymértékben csökken. A Vivenso-n nincs semmiféle fojtás, ezért nincs is nagy terhelés és kezdeti áramfelvétel sem. Minden a hosszú élettartam sajátossága.

A Vivenso készüléken csak úgy simán átszalad a levegő, amit az alsó tartályban lévő víz köt meg. Ezt a légáramot a motor tengelyén lévő lamellák segítségével (ami akár 26.000 fordulat/perc teljesítményre képes) érjük el. Gondoljunk csak bele, mekkora ez a fordulat, amikor a gyorsasági motorok is legfeljebb 13 ezret fordulnak egy perc alatt. Akkor azt is mondhatjuk, hogy a Vivenso a tisztítógépek gyorsasági motorja.

vivenso_doppelt

Design 

A megjelenésben nincs hiba. Hiába német a gyártó cég, ennek ellenére nem egy szögletes formavezetésű gépről beszélhetünk. Nekem inkább olyan „olaszos”, és nagyon hajaz az ókori római harcosok sisakjára. Erőt és profizmus sugároz. Nálunk egy fehér színű minőségi műanyagból készült darab volt. Ennek a fehér burkolatnak némely része fényes, de az oldalaknál a megtalálható a kicsit recés felület is. Mindez egy alkatrészen belül. A kezelőfelületet pedig víztiszta polikarbonát védi. A készülék felső részén van a fogantyú, amivel teljesen egyszerű a mozgatás. A Vivenso nem nehéz, még akkor sem, amikor a megfelelő vízmennyiség van a tartályban. Persze gurul is az alsó önbeálló kerekek segítségével. Nekünk külön tetszett az, hogy a víztartály szintén víztiszta polikarbonát, ami nem csak átlátszó, hanem iszonyat erős is. Ezen a tartályon van egy fül is, aminek a segítségével könnyen ki tudjuk önteni a koszos vizet. A tisztítógép csöve és szívófeje is „tök menő”. Van a sima, és van a mély tisztító fej is a könyv poroló mellett. Ez utóbbi igazi lószőr kefés, amivel még a porcelán díszeinkről is le lehet szippantani a port és a csúnya atkákat. A gépnek nincs külön kábeldobja, ami összegyűjtené a hosszú vezetéket. Ezt a római sisak felsőrészén lévő vájatba lehet betekerni. Ez egyszerű, mint az ördöglakat, és nem romlik el soha.

 

Kipróbáltuk a Vivenso tisztítógépet az ágyon

Érdemes szemügyre venni, hogy 4-5 perces tisztítás után mennyi sárgás színű atkát gyűjtött össze a tisztának gondolt felületről. Ezen mi is meglepődtünk.

 

 

Takarítás

Vivenso_tesztvilag (4)

A tisztítás hatékonyságát leginkább az arcunkra kiülő döbbenet mutatja. Egyszerűen napokkal az első „Úristen” katarzis után is csak szívja a tömény koszt az ágyunkból és a szőnyegekből. Ezt elmesélve kaptunk egy jó kis praktikát, amit ugyan nem kellett kipróbálni szerencsére, de azért leírom. Vivenso_tesztvilag (2)Amikor van egy enyhébb dugulás a lakásban, akkor a lefolyóhoz kell szorítani a szívócsövet (természetesen nem szívjuk, hanem a készülék hátsó kimenő nyílásába helyezve) és levegővel nyomjuk meg a rendszert. Szóval ez akár egy csőgörény is lehet. De akkor ezt a lég energiát használhatjuk a radiátor lamelláinak kifújására is. Ezzel nemrég kínlódtunk éppen, mert semmi nem fér be a pókhálón és a poron kívül. Így egyszerűen kifújjuk és a levegőben keringő porszemeket pedig beszippantjuk a gép segítségével.

 

 

Légtisztítás

De nem csak a takarításra alkalmas a készülék, hanem „egyszerű” levegő tisztításra is. Ebben az esetben nem kell a hosszú gégecsövet bedugni a gépbe, hanem csak egyszerűen beindítani az Air fokozatban, ami a legalacsonyabb motorfordulatot jelenti. Ilyenkor közel 4 köbméter levegőt képes áttisztítani percenként. Ennek a hatékonysága lepett meg a legjobban, mivel érezhető a tiszta levegő. Olyan, mintha hirtelen valami osztrák fennsíkon lennénk. Vivenso_tesztvilag (3)Persze azt majdnem elfelejtettem, hogy pár csepp illó olajat tettem a tartályban lévő vízbe. Oké, én könnyen voltam, mert nem sajnáltam ezt az olajat, mert gondoltam úgy sem számolja meg a Vivenso anyukája mennyit csöpögtettem 🙂 Na de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy kb 20-30 perc használattal,(ami nem egy hangos üzem, hiszen a motor, mint említettem alig forog) olyan jó levegő lett, amire nem is gondoltam. Az éjszakai alvás is sokkal jobb, ha nincs a lakásban egy csomó ide-oda kószáló pollen. Ezt az egyet én most nem tudtam megállapítani, mert egyébként sincs időm nagyon az alvásra a rengeteg teszt miatt, de nem mellesleg nem is vagyok érzékeny a pollenekre. Ettől függetlenül szinte harapható a különbség az előtte-utána állapothoz képest. A levegő tisztítására számtalan esetben nagy szükség lehet. Orvosi rendelők esetében, vagy amikor kisállatot tartunk a lakásban, irodákban és nem utolsó sorban lábadozó beteg embereknél, ahol az immunrendszer elég alacsony szinten van.

Persze ezt is várnám el egy ilyen olcsónak nem mondható géptől. Legyen halk, hosszú élettartamú és maximálisan hatékony.

Mindenkinél kellene egy ilyen gépnek pihenni otthon. Persze akkor már nem pihenne, mert ha már mindent  patikává varázsoltunk, akkor is még ott a légtisztító funkció, ami ennek az „atkagyilkos” robotnak a képzeletbeli koronája. Be kell vallanom, hogy egy kezemen meg tudom számolni, hogy a nagy német precizitásból fakadóan mennyi az a termék, amire azt mondanám, hogy EZ IGEN!

A lakás és a konyhai termékek közül igen kevés az, ami ott van a toppon. A Vivenso szerintem hozza az elvárt minőséget. Persze azt nem tudom, hogy az alkatrész ellátás és a szerviz terén mennyire igaz ez, de ennek még utána járunk. Vagy inkább nézze meg mindenki a forgalmazó oldalán

Szerintünk az allergiások és a kisbabások egyik mentsvára lehet ez a komplett megoldást kínáló tisztítógép, aminek élettartama közel 25-30 év is lehet a forgalmazó szerint. Annyit még lehet mi is kivárunk, de addig is olvassátok a többi tesztünket is!
Minden esetre amíg nem kell visszaadni a kis atkagyilkost, addig lehet nálunk jelentkezni tesztre,  de úgy sem adjuk oda!

 

 

Ez egy fizetett reklámnak tűnő teszt, de jelzem, hogy nem így van! A termék tényleg nagyon hasznos és praktikus. Soha nem fogadunk el „zsebpénzt”, hogy valamiről jót írjunk. Vannak termékek, amik zseniálisak és ahogy említettem a kevés No.1 német háztartási gép közül ez az egyik.

 

 

 

 

 

 

 

 

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek