A Tesztvilág szaloncukor tesztje

Estimated read time 11 min read

A tavalyi cikk után idén is elhatároztuk, hogy végigkóstoljuk az aktuális szaloncukor kínálatot. Nagyon sok időbe és energiába telt, és sok-sok plusz kilót szedtünk magunkra, de végigkóstoltunk három márka összesen 39 (!) ízű szaloncukor kínálatát. Hogy mindenki megtalálja a saját pénztárcájához leginkább megfelelő szaloncukor márkát, mostani tesztünkben egy alacsony, egy közép – és egy felső árkategóriás fajtát mutatunk be.

Stühmer

A Stühmer Kft. már 10 éve forgalmazza a több mint 40 éves múltra visszatekintő Stühmer édességbolt által készített csokoládékat, köztük a szaloncukrokat. Kényesen ügyelnek a termékek minőségére azáltal, hogy azokat csak valódi csokoládéból készítik. Az egyedi megjelenés nagyon fontos szempont, ezért a csomagoló anyagok nagyon különbözőek, ezért könnyű a különböző ízű szaloncukrokat megkülönböztetni egymástól.

Stühmer_szaloncukor_Tesztvilág

Hatalmas a szaloncukor választékuk, igazi különlegességek is megtalálhatóak a termékpalettán. Igazi kuriózumnak számít a mákos és a mézeskalácsos variáns, amivel én személy szerint eddig semmilyen más márkánál nem találkoztam. Legjobb ötlet a díszdobozos szaloncukor válogatást választani, hiszen ebben 15 db különböző ízt áll módunkban megkóstolni, hogy aztán kiválaszthassuk a kedvencünket.

Egy valamiben egyet értett a tesztelőcsapat, hogy nagyon különleges és egyedi megoldás a Stühmer részéről, hogy a legtöbb szaloncukor (még az igen népszerű kókuszos is) folyékony és nem szilárd belsőt kapott. A külső csokoládé rész mindegyik esetében tömör, igazán finom tej – vagy étcsokoládé. A csomagolás igen minőségi és tetszetős, a doboz alján pedig a szaloncukrokkal párhuzamosan azt is megtaláljuk, melyik csomagolás milyen ízt rejt. A további vélemények már igen sokfélék voltak.

Az éttrüffeles általános népszerűségnek örvendett, főleg azon tesztelőink körében, akik egyébként annyira nem édesszájúak, de az étcsokoládét azért szívesen megeszik. Nem volt túl édes, de mégis nagyon finom, karakteres íze van, a töltelék puha, finom (kicsit folyós) krém.

Stühmer - éttrüffel
Stühmer – éttrüffel

A kókuszosról vegyes volt a véleményünk. Tetszett, hogy krémes, és nem az a sűrített kókuszreszelék van benne, ami a legtöbb szaloncukorban, de a csapatunk egy része krémet kicsit túl folyósnak és édesebbnek találta kelleténél. Másoknak pedig pont ezt volt a kedvence a válogatásból, mert „krémes állagú a töltelék, nem túl édes és nem volt mű-kókus íze, hanem teljesen természetes volt.”

Stühmer - kókuszos
Stühmer – kókuszos

A mézeskalácsos is vegyes fogadtatásra talált. Szerintem nagyon különleges és egyedi ízű volt tökéletes mézeskalács ízzel, míg egy kolléga szerint túl gyenge volt a fűszerezése és a mézeskalács íz, mások pedig pont túl intenzívnek vélték a fahéjat és a karakteres ízt.

Az ír krémlikőrös, a tojáslikőrös, a meggyes-marcipános, a mogyorókrémes és a narancsos-fahéjas szaloncukrok összességében nagy sikert arattak a tesztelőcsapat körében. Az ír – és tojáslikőrös verziókban tökéletesen el van találva édesség – alkohol arány, csokisak és krémesek, különleges ízük van.  A meggyes-marcipános Stühmer még azoknak a kollégáknak is ízlett, akik egyébként nem igazán kedvelik a marcipános szaloncukrokat. A marcipán a meggyel együtt nagyon jól harmonizál, nincsen gej íze, pont tökéletes. A mogyorókrémesben „minden a helyén volt”, finom és kellemes mogyoró íz, nem volt túl édes. A narancsos-fahéjas többünk kedvence lett, főleg a különlegessége miatt, tökéletes narancs-fahéj kombináció, nem túl domináns fahéj, szintén mellette szól, hogy nem volt túl édes.

Stühmer03_szaloncukor_Tesztvilág

Pár idézet tesztelőinktől:

„Még sosem ettem mézeskalácsos szaloncukrot, de ez mennyei volt. Igazi karácsonyi különlegesség…”

„A narancsos-fahéjas szaloncukor savanyú narancs és az étcsoki íze együtt nagyon király.”

„Az ír krémlikőrös szaloncukorban a Baileys íz nagyon átjön,  ami jó, én egyébként nem találkoztam még ilyen ízű szaloncukorral, szerintem telitalálat!”

„Az éttrüffel régi kedvenc, az étcsoki kiváló, a trüffel nagyon krémes, a kettő együtt szuper.”

„A Marcika és a meggyes marcipános is nagyon finom volt,  mert a csokival és a meggyel együtt a marcipán nagyon jól harmonizál, és mégsem túl gej.”

„Nekem igazából mindegyik nagyon édes volt, persze így vagyok az édességek kb. 95%-ával. Ha egyet kellene kiemelni az az éttrüffel, mert étcsokoládés. A csoki része egyébként nagyon finom, a töltelék puha, finom krém, talán kicsit túl folyós is.”

A válogatás tartalma 15 db szaloncukor: epres, ír krémlikőrös, tojáslikőrös, mogyorókrémes, narancsos fahéjas, meggyes-marcipános, marcika (marcipános tejcsokoládékrémmel), aranydesszert (marcipános csokoládékrémes étcsokoládé bevonattal), marcipán, éttrüffel, tejtrüffel, mézeskalácsos, kókuszos, Gertrúd (mandulás csokoládékrémes) és mákos.

Stühmer04_szaloncukor_Tesztvilág

Egyik zseléfanatikus kollégánk nagyon hiányolta a válogatásból a zselés szaloncukrot, és végiggondolva, hogy a 15 féléből 4 is valamilyen marcipános mutáció szerintem teljesen jogos a felvetése.

Ár: 1100 Ft/170 g

Ha valamelyik íz kiváltképp elnyerte a tetszésünket, 5490 Ft/kg áron tudunk rendelni vagy venni belőle. A Stühmer Kft. teljes választéka a márka honlapján tekinthető meg, itt rendelni is lehet.

Lissé

A Lissé Édességgyár Kft. 2005 óta gyártja népszerű termékeit, melyekkel nem csak a hazai, de nemzetközi piacon is töretlen a népszerűsége. A már jól ismert és Magyar Termékdíjjal kitüntetett CocoMax termékcsalád mellé már a prémium kategóriás szaloncukrok is felkerültek a termékpalettára.

Hét különböző féle szaloncukrot gyárt a Lissé Édességgyár, viszont érdekes, hogy ebből három rögtön a marcipánkedvelőket célozza meg: sima marcipános, aszalt szilvás marcipános, és marcipán sárgabarackkal. Érdekes koncepció az biztos, hogy a minőséget sem aprózzák el: a világhírű lübecki marcipánt használják fel a szaloncukrok elkészítéséhez. Bevallom a tesztelés marcipános részénél én kicsit háttérbe húzódtam, mert nem éppen ez a kedvenc ízesítésem. De természetesen vérbeli tesztelőként nem hagyatkozhattam 100%-ban társaim véleményére, így én is megkóstoltam őket. Tesztelőink a sima marcipános verziót nagyon jónak értékelték, nem túl édes, kitűnő az állaga.

Lissé_szaloncukor08_Tesztvilág
Lissé – sárgabarack-marcipános

Érdekes módon a sárgabarackos fajtát kifejezetten megkedveltem, valószínűleg azért mert erősen kiérződik a sárgabarack íze az egyébként domináns marcipán mellett. Az íze egyébként egyesek szerint nem könnyen felismerhető, egy kollégám a vaktesztnek köszönhetően nem tudta eldönteni, hogy narancsos vagy barackos.

A kókuszos nagyon ízlett mindenkinek, nem édes, valódi kókusz van benne, amit érezni lehet, ahogy ráharapunk. Én a Bounty csokihoz tudnám talán leginkább hasonlítani.

Lissé_kókusz_Tesztvilág
Lissé – kókuszos

A zselés és a kekszes variánsok viszont taroltak. A zselés alapból tesztelőink körében nagy kedvenc, és a finom, de savanykás lágy zselé nagyon jól illik az étcsokihoz. A kekszes különlegessége, íze és állaga miatt sokunk kedvenc Lissé szaloncukrává vált.

Lissé - kekszes
Lissé – kekszes

Mint az összes többi fajtánál, itt is mindenki megtalálhatja a kedvencét. De inkább következzenek a idézetek:

„Ha szaloncukor akkor nálam csakis a zselés jöhet szóba. Viszont ilyen finomat még nem ettem, pedig elég sok fajtát volt szerencsém már megkóstolni.”

„Ez a kókuszos szaloncukor tisztára mint egy mini Bounty szelet!”

„Szerintem a marcipános szilvás volt a legfinomabb. Nagyon passzol ez a két íz egymáshoz.”

„Nem gondoltam volna, hogy lesz valaha olyan marcipános szaloncukor, ami nekem ízleni fog. De ez a sárgabarackos nagyon jó…”


Lissé_szaloncukor10_Tesztvilág

Ár: Lissé Selection és a három féle marcipános 1090-1190 Ft a többi Lissé szaloncukor 890-990 Ft

A Lissé szaloncukrokhoz a Tesco, Metró és Coop hálózatokban juthatunk hozzá. A kínálatot a cég weboldalán tekinthetjük meg.

Glória

A Glória szaloncukrokról elmondható, hogy 100%-ban magyar termékek, egy tiszaföldvári üzemben 2010 óta készülnek el évről évre. A jelenlegi receptúrát a cég szakemberei számos kóstoltatás és fogyasztói vakteszt eredménye alapján dolgozták ki. A kakaós étbevonóval mártott szaloncukrokat 17 féle ízben értékesítik.

A Glória szaloncukrokról már a tavalyi tesztünkben írtunk, de új év, új tesztelőcsapat, tehát reálisnak láttunk újra belefogni a tesztelésbe. A 17 féle íz alaposan próbára tett minket, és nagyon vegyes fogadtatásban részesültek a különböző ízek.

Globetti_szaloncukor04_Tesztvilág

A zselésről általánosságban elmondhattuk, hogy finom és omlós volt, a Trópusi zselés ananászos zselése kifejezetten különleges és egyedi volt, még egyikünk se találkozott ilyen fajta zselével.

A banános kifejezetten finom volt, könnyen felismerhető íz, nem túl édes, pont el van találva, a meggyessel is szintén ez a helyzet.

Glória - banános
Glória – banános

Ugyanolyan csomagolást kaptak ezért nehéz volt beazonosítani a csokis-tejszínes és a tiramisu ízeket. Sajnos egyik sem aratott sikert, a tesztelőink egyöntetű véleménye alapján túl édesek, a kettő közt nem is lehet nagyon különbséget tenni, pedig a tiramisu ízesítés elsőre nagyon jól hangzik.

Az almás-fahéjasról legtöbbünknek semleges volt a véleménye, „nem rossz, de semmi különleges nincs benne”. Két tesztelőnk viszont teljesen eltérően nyilatkozott róla, egyikük szerint „túl édes, ehetetlen valami”, másik kollégánk pedig egyenesen rajongott érte, mert szerinte „szuper kombináció a fahéj az almával.”

Glória_almás fahéjas
Glória – almás fahéjas

A mogyorós viszont nagy népszerűségnek örvendett, azért mert a legtöbbel ellentétben nem volt gej édes, és tökéletesen érezhető volt a mogyoró utánozhatatlan íze.

Összességében a Glóriáról elmondható, hogy sajnos a legtöbb túl cukros, mindent elnyom a tömény, édes íz, és nem biztos, hogy a vaktesztnél rájövünk, milyen ízt kóstolunk éppen. Az állaga nem rossz, de lehetne vastagabb a külső csoki bevonat.

Ár: 290-340 Ft/zacskó

A Glória szaloncukrok kaphatóak a Metro áruházakban, CBA és Reál üzlethálózatokban, Auchan áruházakban (itt csak kimérve), magyar nagykereskedőknél.

A cikk elkészítésében és a tesztelésben részt vett Kőszegi Adrienn és anyukája, Krämer Marcsi és családja, Szabó Katalin és családja, Erdélyi Gabi, Makk Attila, Barta Tibor és felesége, Melinda és lányuk Panna, Tóth Balázs, Pap Kornél, Tabárné Mucsi Ágnes, Horváth Ottóné Marika és jómagam.

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek