Milyen a hazai kórházi koszt?

Estimated read time 4 min read

Reméljük nagyon kevesek éltek már át kórházi kezelést, és azt is hogy cikkünk talán útmutatóként szolgál majd azoknak, akik jobbá, és élhetőbbé tehetik a betegségünk alatti kórházi lábadozásunkat.

Az alábbi összeállítást köszönjük mindazoknak, akik telefont ragadtak, és lefényképezték kórházi ebédjüket, reggelijüket, vagy éppen a finom vacsorát. Köszönjük Kórházi koszt weboldalnak, és Facebook oldalának a segítséget!

Mint tudjuk a kórházi kezelés alatt élelmezésügyi szakemberek állítják össze a kórházi menüt. Nem mindegy, hogy mit kap egy törött végtaggal rendelkező beteg, vagy éppen egy cukorbeteg. Nem mindegy, hogy mit ebédel egy májbeteg ember, és mit fog enni egy laktóz érzékeny. Tudjuk nagyon jól, hogy mindenre odafigyelnek, de azzal is tisztában vagyunk, hogy egy bizonyos nagyon alacsony napi limitből kell gazdálkodni. Ennek ellenére egész érdekes fotókat készítettek a betegek.



Az első galéria

1.kép 2014. augusztus
Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórház
belgyógyászat reggeli. 2.kép 2014. július Margit kórház (Bp.), szülészet, uzsonna 3.kép 2014. augusztus Uzsoki Kórház, Budapest, vacsora 4.kép 2014.április Zala Megyei Kórház, Zalaegerszeg, kardiológia gluténmentes diéta, reggeli, “valamilyen zsemle” 5.kép 2014.szeptember Megyei Kórház, Pécs pulmonológia, “ebéd…..” 6.kép 2014.október Hetényi Géza Kórház, Szolnok normál étrend, reggeli “A becsomagolt húspépet nem nagyon sikerült beazonosítani, az “illata” is elég bizarr volt.” 7.kép 2014.augusztus Soproni Erzsébet Oktató Kórház, Sopron gégészet, mandulaműtét után“vacsora: száraz zsemle, szardínia Nővérke megjegyzése: “Ha lehet ne edd meg, mert szálkás!” 8.kép 2014.október Honvéd Kórház, Budapest, nőgyógyászat „Ebéd: paradicsomleves betűtésztával, zöldséges rizses hús ubisalival. Teljesen rendben volt.”

Második galéria

 

9.kép 2014. augusztus Megyei kórház, Ungvár, Ukrajna vacsora: “tejbezabkása (Reggelire ugyanez szokott lenni, köles-variációban.)” ebéd: “ismeretlen eredetű leves néhány kocka krumplival, grecska (tatárka) kása tojással, néha virslivel. A sós uborka nem jellemző.” 10.kép 2012, Clinique General de Beaulieu, Genf, Svájc vesekőműtét, “Ez volt másnap a vacsorám.” 11.kép 2014.július, Kantonspital Olten, Olten, Svájc
„Napi menü és vegetáriánus menü közül lehetett választani.” 12.kép „Két halvacsora a berni Inselspitalból. Füstölt makréla ecetes hagymával és füstölt lazac majonézes tojással és salátával. Én halimádó vagyok, ezért választottam ezt, de amúgy napi menüsor van, és mindenki izlése szerint válogathat. Gluténmentes, vega, kosher és halal opció is van többek között.”13.kép USA, California Kaiser Foundation Hospital, San Diego
“Délben szültem, ezt kaptam vacsorára” 14.kép Universitatsspital Basel, Svájc
“sugárterápiás osztály, nem volt diéta” 15.kép  2013. május Írország, Galway Oktató Kórház, szülészet “szülés után A és B menüből lehetett választani, én ennél maradtam:
gombás zöldborsós sárgarépás csirkeragu, tört krumpli, párolt sárgarépa, fehérrépa, vaj a zöldségekhez; desszert: vanília fagyi gyümölcszselével (a kicsi fehér tányérral volt letakarva a desszert) Imádtam! :)” 16.kép Connolly Hospital Blanchardstown, Dublin, Írország, A vacsora: tea, hozzá friss tej, cukor. Kétféle kenyér, saláta levelek, paradicsom, főtt tojás, majonéz, káposzta saláta és kétféle sonka, két kocka vaj.

Összességében azért látható az eltérés a hazai, és a külföldi képek között. Abban csak reménykedhetünk, hogy a betegellátásban nincs ekkora kontraszt.

További kórháti koszt képekért kattints erre a szövegre!



A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek