TATRATEA, ezt is megkóstoltuk…

Estimated read time 7 min read

 

Hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a szomszédos Szlovákiában gyártott Tatratea, ami egy olyan tea alapú likőr, amely különböző gyógynövények és gyümölcsök kivonatainak felhasználásával készül. Minket is érdekelt, hogy vajon milyenek is ezek a likőrök, miért szeretik a magyarok, és mi rejlik a hívogató csomagolások mögött.

A Tesztvilág csapatát megajándékozták egy hat darabos kóstolóval (az első széria ízeivel), ezért úgy gondoltuk, hogy tapasztalatainkat a következőkben megosztjuk olvasóinkkal. A hat darab 0,04l-es üvegcsék fehér-ezüst díszcsomagolásban érkeztek, amelyet az alábbi képen is látható. Az ezüst minta az üvegeken lévő feliratokat idézik, így tökéletes összhangban vannak a termékek a csomagolással.

Megkóstolhattuk a 22%-os Coconut (Kókuszos) teát, a nála 10%-kal erősebb, vagyis 32%-os Citrus (Citrusos) teát, a 42%-os Peach and White Tea  (Őszibarackos) teát, az Original teát, azaz az eredetit a maga 52%-ával, majd a 62%-os Forest Fruit (Erdei Gyümölcsös) teát, és végül, de nem utolsó sorban a 72%-os Outlaw (Betyáros) teát. Ezen termékeket az egyedi tea likőr néven nevezik.

Ismerkedjünk meg kicsit jobban ezekkel a gyilkos italokkal!

Miért is nevezem ezeket gyilkos italoknak magyarként? A hazai pálinkához hasonlóan néhány korty megteszi a hatását, nem is beszélve a magasabb alkohol tartalmú változatokról. Az eredeti receptet a Magas-Tátra hegyei között élők dolgozták ki, az ital a hideg ellen szolgált, hiszen ezeket a teákat mindig melegen fogyasztották, és feltúrbózták gyógynövény likőrrel. Tudtak valamit, nemde? Ez a recept az alapja annak azoknak az italoknak, amiket ma mi  is fogyasztunk.

 

Körülbelül 10 éve robbant be hazánkba a Tatratea, évekkel a szlovákiai piacra dobás után. Karloffban gyártják, megkomponálását hosszú évek kísérletezése előzte meg. A Coconut Teával kezdenénk az ismerkedést.

Ez a változat az első széria tagja, egyben a második leggyengébb a termékcsaládból. Mindössze 5%-kal előzi meg a második szériás Milk & Tea-t. A fehér üveges, 22%-os likőr alapja egy könnyű, fehér tea, valamint kókuszdió kivonat.

Mit is tartalmaz?

Alkoholt, cukrot, gyógynövényt és tea kivonatot, párlatokat, kevert gyümölcs kivonatot, illetve aromákat és természetesen némi vizet is. Az illata eltéveszthetetlen; kókuszos. Ha három jelzővel kellene illetnem a Coconut Tea-t, akkor ezek a jelzők a következők lennének: könnyed, frissítő, és igencsak kókuszos. El tudnám képzelni a Balatonparton egy koktélban, vagy csak szimplán egy olyan estén, amikor az ember a barátaival valamilyen különlegesebb ízvilágú, mégis kevésbé erős italra vágyik. Számomra ez az ital maga a nyár, a szabadság, a trópus.

 

A széria másik üdvöskéje a 32%-os Citrus. Megkóstolás előtt ennél az italnál is szemügyre vettem az üveget. A zöld színű üvegen átfutottam az összetevőket, amelyek szinte ugyanazok, mint a már előzetesen említett Coconut Tea esetében, de itt a párlatokról kicsit többet is megtudhatunk. Szilva és borpárlat is került bele, illetve karamell. Utóbbi hatására kifejezetten kíváncsi lettem. A termék illata a citromos teára emlékeztet, amit a hideg decemberi estéken szoktam fogyasztani. A „kistestvérével” ellentétben a Citrusnál már szembe tűnőbb az alkoholtartalom. Sokkal jobban észrevehetőbb, de ettől függetlenül érezhető a gyümölcsösség is. Alapja egy gyümölcsös fekete tea, lime és citrom kivonattal.

Ezt a 32%-os likőrt is főleg egy nyári estén tudom elképzelni a vízparton, lehűtve, akár önmagában fogyasztva, esetleg egy kis tonikkal vagy jeges teával felöntve. A termékcsalád ezen szériájának két leggyengébb itala szerintem kiegészíti egymást, mindenképpen ajánlom kipróbálásukat egy-egy nyári hétvége mellé.

42%-os  Peach & White tea  a legédesebb az első szériás termékek közül. Az illata eltéveszthetetlenül barackos, az ízéről pedig nem is beszélve. Nekem ez a személyes kedvencem. Habár lehet érezni az alkohol hatását, nem nyomja el a barack ízvilágát, és tökéletes párost alkotnak. A tea fehér tea és barack-kivonat hozzáadásával készült. Az üvege a barackra emlékeztető narancssárga színű. Barackos jeges tea hozzáadásával egy finom esti italt kaphatunk.

A barackos változatnál 10%-kal erősebb Original, azaz eredeti, egy fekete üvegben kapható változat. A likőr fekete teából, mákkivonatból? és a természetesen elengedhetetlen teakivonatból készült. Ez az ital a közepesen erős változatok táborát erősíti. Érezhető a különbség egy-egy termék esetében, de számomra ennél a legszembetűnőbb. Átléptünk vele a „gyilkos zónába”, nála pedig már csak erősebb italokról fogunk beszámolni a következőkben.

A 62%-os, Forest Fruit egy erdei gyümölcsös ital, ami az előzetesen említett Original teának a nagytestvére, hiszen azt túrbózták fel több fekete tea kivonattal és erdei gyümölcsökkel. Ehhez hozzájön még a magasabb alkoholtartalom is, ami mint minden első szériás termék esetében 10%-ot jelent termékenként. Az utólagos visszajelzések alapján ez a legkedveltebb a mindennapi fogyasztók körében. Eper- vagy áfonyaléhez öntve frissítő ital készülhet az esti- vagy hétvégi lazuláshoz.

A leges legutolsó Tatratea, amiről szó esik az nem más, mint a 72%-os Outlaw. A Forest Fruit-hoz hasonlóan ez a tea is az eredeti 52%-os recept alapján készült. magasabb lett az alkoholtartalom, ezzel szemben a cukortartalmát csökkentették. A terméket szürke öveges palackban lehet kapni.

A Tatratea több díjat is bezsebelt a világ különböző pontjain. 2010-ben elnyerte a Grand Prix Award Winner – SIAL Trends & Innovations díját a legjobb ital kategóriában Párizsban, de egy évvel később a San Francisco World Spirits Competition-ön két helyezést is a magáénak tudhatott; az első és a második helyezést is. 2010-ben Sanghajban a Pentawards- on aranyérmet szerzett.

A Tatratea koktélokban is nagyon jól funkcionál. Ha legközelebb egy étteremben vagy a kedvenc pubunkban töltjük az időnket, akkor érdemes lehet kipróbálni pár olyan koktélt, amelynek alapjául a Tatratea szolgál. Ilyen koktél például a Tatra Julep, Wolfpack, Rosery, Cosmo vagy a Sunrays.

Az embernek összefolyik a nyál a szájában, ha már csak meglátja a jól eltalált megjelenést és akkor még a termékről nem is beszélve. Rossz hírünk nincs, mindenhol kapható és bárki átélheti amit mi, a Tatratea életérzést!

Szerettünk kóstolgatni és nem szerettük, hogy elfogyott!

 

Ígérjük, hogy még lesz hasonló tesztünk!

 

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek